Irlanda, o ţară pe care problemele din sectorul bancar au forţat-o să ceară ajutor financiar internaţional, a înregistrat anul trecut o creştere economică de 4,8%, cea mai mare din UE.
Avansul se datorează în cea mai mare parte întăririi exporturilor şi revenirii cererii de pe piaţa internă, scrie The Wall Street Journal. Irlanda devine astfel prima ţară din UE care îşi termină cu success programul de bailout, de 68 de miliarde de euro, început în 2010 şi caracterizat de reducerea dreastică a cheltuielilor bugetare, de creşterea taxelor, introducerea de reforme structurale şi vânzarea unor active ale statului, notează Deutsche Welle.
Guvernul de la Dublin va rambursa anticipat 5,5 miliarde de euro ca parte a planului autorităţilor de a înlocui bailout-ul „scump” cu un împrumut acodat în condiţii mai favorabile, a afirmat ministrul de finanţe irlandez Michael Noonan. Conform datelor Eurostat, creşterea economică de anul trecut a Irlandei a permis ca nivelul datoriilor publice să scadă la 115% din PIB.
Cu toate acestea, companiile şi gospodăriile irlandeze continuă să se lupte cu un grad ridicat de îndatorare, şi de asemenea, rata şomajului este la un nivel crescut, de peste 10%.
(Sursa: independent.md)