Ce n-ați știut despre MAFIA de la Infecțioase: Dorobăț și Bugeac storceau MILIOANE din Sănătate (TEXT INTEGRAL)

0
918

Cum se fură un spital cu totul: achiziții directe de 3,5 milioane de lei împărțite de fosta directoare prietenilor din UMF – Bugeac, Vânătoru, Scutariu. Chemați-o din nou la audieri pe Dorobăț. Patru societăţi aflate sub tutela fostei secretare şefe de la UMF, Dana Bugeac, au primit în ultimii ani 3,5 milioane de lei de la Spitalul de Infecţioase, în cea mai mare parte fără licitaţii. Trei firme au același număr de telefon. Buceag și Vânătoru, foste angajate la UMF, și-au pus acționare mamele care au 80 și 90 de ani. Directoarea Carmen Dorobăț spărgea contractele în achiziții mici, făcând atribuiri directe către cele patru firme. 75% din cifra lor de afaceri era asigurată de spital. Ani de zile, Curtea de Conturi nu le-a întrebat nimic, făcând avere din căpușarea unui spital care se zbate în sărăcie.

 

În perioada 2011-2014, la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, o „suveică” formată din patru firme a aspirat aproape 3,5 milioane de lei din bugetul acestei instituţii medicale, în proporţie covârşitoare prin încredinţări directe. Contracte mai mari au fost „sparte” pentru a evita organizarea de licitaţii. Astfel, la Infecţioase se cumpărau dulapuri azi şi paturi mâine. Luna asta, la Pavilionul 4 se reparau instalaţiile termice, se igienizau boxele, luna viitoare aceleaşi boxe se renovau, peste încă o lună se repara tâmplăria interioară, dar se şi acopereau cu tarket pardoselile, iar peste alte trei luni se desfăşurau lucrări de reparaţii interioare.

Cele patru firme, şi numai ele, îşi împărţeau frăţeşte aceste contracte. De ce nu a fost organizată o licitaţie pentru Pavilionul 4, la care concurenţa ar fi putut aduce economii? Un răspuns îl pot da instituțiile de control ale statului și cele judiciare.

 

Sediu în apartamentul unui medic

Contractele de achiziţii publice de la Spitalul de Boli infecţioase sar în ochi prin repetarea numelor a patru firme: Meranti Prod SRL, Alconf SRL, Plast Al SRL şi Confal SRL. Mai mult de jumătate din contractele atribuite fără licitaţie, în ultimii ani, au ajuns la aceste societăţi, lidere şi într-un top după numărul de proceduri câştigate pentru furnizarea de mobilă şi lucrări. 

Firma Meranti Prod are sediul în apartamentul medicului Mihai Dinu Scutariu. Fost profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie, Scutariu apare şi ca acţionar al firmei. La numărul de telefon înregistrat de Meranti Prod răspunde însă Alconf SRL. „Nu ştiu, o fi vreo greşeală”, spune Dana Bugeac, administrator la Alconf. Cei doi se cunosc de mulţi ani, pentru că Bugeac a fost secretară-şefă la  UMF. „Da, îl ştiu pe domnul profesor, dar este o greşeală”, susţine Bugeac.

 

 Pe vremea când era secretară şefă la UMF, despre Dana Bugeac se spunea că „nimic nu mişca fără ea” în universitate. Mai aproape de 2015, se pare că  aproape nimic nu ieşea din bugetul de la Infecţioase fără ştirea ei 

Milionul cu un singur angajat

Meranti Prod a fost înfiinţată în 2008 de Mihai Iordache, iar în 2009 şi-a suspendat activitatea pentru trei ani. Ministerul Finanţelor a înregistrat reluarea activităţii, mai devreme, în februarie 2011, cu Scutariu ca acţionar. În perioada 2012-2014, Meranti Prod a câştigat doar de la Spitalul de Infecţioase aproape 1 milion de lei. Aproape trei sferturi din veniturile firmei au fost obţinute din contractele cu spitalul. Conducerea Meranti Prod nu a putut fi contactată, iar la telefoanele înregistrate răspunde conducerea Alconf. De precizat că apartamentul în care se află sediul Meranti Prod se află la un etaj deasupra celui în care locuieşte Monica Vânătoru, altă şefă de la Alconf.

 

Şi-au băgat mamele în faţă

Firma Alconf, care are acelaşi număr de telefon cu Meranti Prod, aparţine Georgetei Bugeac şi Corneliei Părpăuţă. Georgeta Bugeac este mama Danei Bugeac, iar Cornelia Părpăuţă este mama Monicăi Vânătoru. Prima are 90 de ani, cealaltă, 80.

Dana Bugeac şi Monica Vânătoru au fost colege în cadrul UMF. În timp ce Dana Bugeac era secretara-şefă, Monica Vânătoru era şefa Serviciului Tehnic. „Asta a fost cu mulţi ani în urmă. Noi suntem inginere amândouă, ne pricepem la asta”, explică Dana Bugeac.

Cu un număr de circa 20 de angajaţi, Alconf a realizat în ultimii ani cifre de afaceri cuprinse între 3,4 şi 3,7 milioane de lei. În perioada 2011-2014, Alconf a încasat de la Spitalul de Infecţioase 1,3 milioane de lei.

Bugeac şi Vânătoru au încasat bani de la Infecţioase şi pe o altă firmă. În acte, Plast Al SRL este tot a mamelor celor două, şi a obţinut, de asemenea, mai multe contracte cu Spitalul de Boli Infecţioase. În total, în 2013 şi 2014, circa 540.000 de lei. În 2013, Plast Al SRL nu avea niciun angajat, dar raporta o cifră de afaceri de 785.000 lei, cu un an mai devreme cifra de afaceri fiind de puţin peste 500.000 lei. Altfel spus, contractele cu Spitalul de Infecţioase din 2013 şi 2014 se ridică la nivelul activităţii din tot anul 2012.

 

 

Carmen Dorobăț a condus un sistem mafiot la Infecțioase, împărțind milioane fostelor colege de la UMF

Aceleaşi contacte

În anunţurile de atribuire a contractelor de la Infecţioase, Meranti Prod, Alconf şi Plast Al şi-au declarat aceleaşi numere de telefon. Datele de încredinţare a contractelor indică însă şi faptul că cele trei firme au lucrat concomitent la Spitalul de Infecţioase. O arată, de exemplu, situaţia lucrărilor de la Pavilioanele 4 şi 7 unde cele patru firme au împărţit mai multe contracte, într-un interval de câteva luni. Sau achiziţiile de mobilier, unde Confal şi Plast Al au bătut palma pentru a semna câte trei contracte în mai 2013, respectiv septembrie-octombrie 2014. În acest caz, faptele seamănă cu împărţirea unui teritoriu: în 2013, Confal a luat două contracte, iar Plast Al unul, pentru ca, un an şi jumătate mai târziu, cele două să facă schimb.     

 

Nu se cunosc, dar fac la fel

Cea de-a patra firmă din „caruselul” contractelor de la Spitalul de Boli Infecţioase este Confal SRL. Dacă a recunoscut că pe Mihai Scutariu de la Meranti Prod îl cunoaşte, Dana Bugeac spune că nu a auzit de Confal SRL şi nici de Dumitru Froicu, patronul firmei. Se pare însă că nu este valabilă şi ignoranţa în sens invers: unicul prieten al lui Froicu pe Facebook este Dana Bugeac.

În 2009, în aceeaşi zi, atât Meranti Prod, cât şi Confal au cerut suspendarea activităţii, pentru trei ani, invocând exact aceleaşi motive: modificările legislative şi faptul că nu au activitate. Cererile au fost depuse, cel mai probabil, de aceeaşi persoană, numerele de pe chitanţele eliberate de Monitorul Oficial pentru înregistrarea întreruperilor de activitate fiind consecutive.

 

Citește și Clanul MLR. Soțul Ancăi Buzea vrea să fie ȘEF.
Va „visa” subiectele în noaptea dinaintea concursului

 

Au plecat de la UMF după scandaluri

Numele Monicăi Vânătoru a fost implicat într-un scandal public după ce la UMF a avut loc în 2006 un control al Curţii de Conturi. În raportul inspectorilor s-a descoperit că în instituţia de învăţământ superior fuseseră încălcate prevederile legale în atribuirea contractelor de achiziţie publică. Prejudiciul estimat era de circa 1,8 miliarde lei vechi. Vânătoru era şefa Servicului tehnic şi a fost nominalizată printre persoanele responsabile.

Dana Bugeac a fost sancţionată administrativ în scandalul diplomelor false,  eveniment prin care mai mulţi italieni au primit de la UMF acte conform cărora ar fi studiat la UMF. Numele ei a fost menţionat adeseori în conflicte din UMF devoalate în presa locală. A demisionat din universitate în 2005.

 

În anunţurile de atribuire postate de spital, firmele din „cooperativă” au aceleaşi numere de contact

 

O parte din contractele fără licitaţie ale „suveicii” de la Infecţioase

Meranti Prod SRL

Septembrie 2014 – 93.742 lei – Lucrări de reparaţii la împrejmuire din cărămidă şi reabilitare la clădire anexă laborator de analize medicale

Martie 2014 – 116.449 lei – Reparaţii interioare

Iulie 2013 – 175.619 lei – Lucrări de reparaţii interioare Pavilion 4

Aprilie 2013 – 62.326 lei – Reparaţii şi acoperire pardoseli Pavilionul 4

Februarie 2013 – 57.139 lei – Igienizare boxe Pavilion 4

TOTAL GENERAL Meranti Prod SRL: 962.070 lei.

 

Alconf SRL

Iunie 2014 – 212.621 lei – Reparaţii acoperişuri Pavilion Administrativ şi Triaj

Iunie 2013 – 64.350 lei – Lucrări de construcţii – montaj paravane pentru separare patologii infecţioase

Aprilie 2013 – 48.370 lei – Reparaţii tâmplărie interioară Pavilion 4

Februarie 2013 – 33.268 lei – Reparaţii instalaţii termice Pavilion 4

TOTAL GENERAL Alconf: 1,3 milioane lei.

 

Plast Al SRL

Octombrie 2014 – 95.265 lei Furnizare mobilier medical

Iunie 2014 – 211.103 lei – Reparaţii interioare Pavilion Triaj

Februarie 2014 – 105.015 lei – Reparaţii instalaţii sanitare Pavilion 7

Mai 2013 – 27.600 lei – Noptiere pal

Mai 2013 – 36.800 lei – Noptiere metalice

Martie 2013 – 65.040 lei – Renovare boxe Pavilion 4

TOTAL GENERAL Plast Al: 540.623 lei

 

Confal SRL

Septembrie 2014 – 76.780 lei – Noptiere şi saltele pentru paturi de spital

Septembrie 2014 – 97.865 lei – Paturi spital, canapele consultaţii, mese instrumentar, laterale protecţie paturi

Martie 2014 – 211.767 lei – Reparaţii curente Pavilion 3

Mai 2013 – 58.000 lei – Paturi spital

TOTAL GENERAL Confal: 501.051 lei.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments