VIDEO. Cerşetorii români, din nou subiect de documentar. Cum sunt prezentaţi în Elveţia

0
101

Un film documentar despre viaţa romilor din Lausanne, intitulat “Oaza cerşetorilor”, rulează de azi în cinematografele din Elveţia, în timp ce numeroase alte reportaje despre imigranţi, în mare parte români, au fost difuzate recent de televiziunile din mai multe ţări.

Documentarul de 86 de minute ia pulsul relaţiilor dintre romi, în special români, şi autorităţile din Lausanne, un oraş elveţian care a interzis cerşetoria. Filmările au durat aproape trei ani şi au început odată cu strângerea de semnături pentru iniţiativa municipală împotriva cerşetoriei

“Noi vorbim despre Lausanne, dar toate oraşele din Europa au fost vizate de sosirea cerşetorilor romi. Ceea ce ne-a frapat este importanţa polemicii în timp ce, de fapt, sunt 40, 60 sau poate 100 cerşetori care au venit într-un oraş cu 140.000 de locuitori”, afirmă Carole Pirker, una dintre realizatoarele documentarului.

 

Efectele prejudecăţilor elveţienilor şi ale părerilor greşite despre romi sunt subliniate în film, potrivit regizorilor. Ocupându-se, de exemplu, de distrugerea de către autorităţi a unui adăpost improvizat folosit de o familie, documentarul prezintă întâlnirea dintre două lumi: cea oficială, a funcţionarilor, şi cealaltă, a romilor.

 

„De ce aici este o infracţiune să dormi în maşină? Păi, de ce este infracţiune? Să dormi nu este o infracţiune. Nu înseamnă să fur”, se întreabă un rom, în trailerul documentarului. „Locuitorii din Lausanne chiar cred că, dacă am avea posibilitatea să trăim în România, am rămâne aici pentru a dormi afară? Pentru a dormi în frig?”, spune un altul.

Acest documentar apare după ce televiziunile din Marea Britanie şi Spania au difuzat recent mai multe reportaje pe tema imigranţilor. Un documentar în trei episoade difuzat în februarie de postul de televiziune Channel 4 şi intitulat “The Romanians are coming” a generat protestele comunităţii de români din Marea Britanie, nemulţumită de modul de abordare părtinitor al acestuia, care s-a concentrat doar pe aspectele negative. Difuzarea lui a stârnit o serie de critici din partea instituţiilor publice, precum Ministerul Afacerilor Externe şi Ambasada României la Londra.

 

 

 

 

 

 

Sursa: obiectiv

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments