Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a declarat joi că liberalii au finalizat proiectul de lege privind votul prin corespondenţă, proiect pe care îl vor trimite tuturor grupurilor parlamentare şi premierului pentru observaţii, potrivit Agerpres.
„Votul prin corespondenţă este un vot alternativ, nu exclude votul obişnuit, prin prezenţa la urne într-o secţie de votare în străinătate, de aceea votul prin corespondenţă trebuie obligatoriu dublat de măsuri cu privire la organizarea de secţii de votare în străinătate”, a spus Voicu într-o conferinţă de presă.
El a explicat că românii din străinătate care doresc să voteze prin corespondenţă trebuie să trimită o cerere în acest sens Autorităţii Electorale Permanente în cel mult 30 de zile de la data convocării alegerilor. Cererea trebuie să fie însoţită de copii ale documentelor care să ateste cetăţenia română şi o adresă de domiciliu sau de reşedinţă. După aceea, AEP întocmeşte un registru cu aceste persoane şi le transmite poştal documentele necesare votului într-un plic. Plicul va conţine instrucţiuni de vot, un certificat de alegător pentru votul prin corespondenţă cu rolul de a dubla garanţia identităţii alegătorului, pe care alegătorul trebuie să îl semneze ulterior, o declaraţie pe propria răspundere a acestuia că şi-a exprimat votul în condiţii legale, singur, neinfluenţat de nimeni, un buletin de vot şi un timbru autocolant.
Potrivit lui Voicu, alegătorul va trimite către biroul electoral de care aparţine, într-un plic preplătit, certificatul de alegător semnat, declaraţia pe propria răspundere semnată şi buletinul de vot cu autocolantul lipit pe candidatul preferat. Plicul va fi sigilat cu un sigiliu.
„Biroul electoral când primeşte documentele confruntă datele cu registrul iar buletinul de vot intact este introdus în urna de vot sigilat. Votul acesta este simplu, secret şi egal pentru toţi cetăţenii”, a susţinut vicepreşedintele liberal.
El a adăugat că, potrivit unei estimări, acest vot va costa statul român 4-5 euro de alegător.
Sursa: obiectiv