"Mai bine o luaţi acasă. Mâine o găsiţi la morgă". Reacţia unor medici din Focşani, convinşi că pacientă e pe moarte

0
86

Caz dramatic la Focşani unde familia unei bolnave de 87 de ani a fost convinsă de medici să nu o lase pe bătrâna în spital, deşi femeia abia mai respiră.

„Mai bine o luaţi astăzi acasă, decât să veniţi mâine să o găsiţi la morgă”, le-au spus doctorii. Codul Deontologic al Colegiului Medicilor din România spune însă foarte clar că „în caz de pericol de moarte iminent, medicul va rămâne lângă pacient atât timp cât este nevoie de ajutorul lui profesional” şi că „pacientul nevindecabil va fi tratat cu aceeaşi grijă ca şi cel care are şanse de vindecare”.  

Imaginile surprind chinurile la care sunt supuse rudele unei bunici de 87 de ani. Femeia se simţea destul de rău şi se aşteptau să fie internată la neurologie. Acolo surpriză: un control sumar şi indicaţii de la medici să meargă acasă cu bătrâna, deşi e în stare gravă.

CAMERA ASCUNSĂ CU RUDELE PE HOL LA NEUROLOGIE :

– Doctoriţa a spus clar: e într-o stare gravă. Hotărâţi-vă, o luaţi acasă sau nu? E în stare gravă.

Prinse la mijloc, rudele bătrânei îl sună pe fiul pacientei. Dar el nu acceptă ideea că mama lui să fie trimisă acasă, în loc să primească îngrijiri medicale.

– Doctorul a zis în felul următor: e într-o stare foarte gravă, ori o lăsaţi aici, ori o luaţi acasă. Deci, cum s-ar zice, nu mai e nicio şansă!

RUDELE VORBESC CU MEDICUL:

 – Spuneţi-mi ce vreţi să faceţi! O ţinem în pat sau o coborâm la UPU şi o luaţi acasă cu maşina? Că eu nu stau să aştept aici!

Convinse de medic, rudele care o însoţeau de bătrână decid să o ia acasă. Pacienta e pusă pe o targă, transportată la Serviciul de Primiri Urgente şi dusă într-un salon unde este văzută de o nouă asistentă.

RUDELE DE VORBĂ CU O ASISTENTĂ:

 – Eu l-am avut pe tatăl meu şi decât să stai cu conştiinţa că l-am luat acasă, l-am lăsat aici. Aşa am făcut eu, acum dumneavoastră faceţi ce vreţi!

Ceea ce a făcut această asistentă ar fi trebuit să facă toţi medicii care au văzut-o pe bătrână. Este scris negru pe alb, chiar în codul de deontologie medicală al Colegiului Medicilor din România: – În caz de pericol de moarte iminent, medicul va rămâne lângă pacient atât timp cât este nevoie de ajutorul lui profesional. Pacientul nevindecabil va fi tratat cu aceeaşi grijă şi aceeaşi atenţie ca şi cel care are şanse de vindecare.

Alina Cosma, purtător de cuvânt Spitalul Judeţean Focşani:  
„Este corect că medicul să le prezinte variantele posibile, iar familia este cea care hotărăşte asupra sorţii acestora”.

Plimbate de colo-colo, rudele decid în final să o ia acasă pe bătrâna chiar dacă femeia nu se simţea bine deloc, şi familia plătise analize de specialitate.

CAMERA ASCUNSĂ – DISCUŢIE ASISTENTE:

– Ai numărat banii?

– Dă banii încoace!

– Care bani?

– Cum să nu dea, mă?

– Dar ce să fac, îi bag în buzunar la doamna doctor?

Acum, bunica este îngrijită acasă de fiul ei.

Fiul bătrânei: „Plăteşti asigurări, plăteşti aia, dar le plăteşti degeaba… altceva ce să mai zic”.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Focşani s-au înregistrat şi trei îmbolnăviri cu bacteria clostridium difficile – care statistic provoacă moartea a 10 pacienţi din 100 de cazuri.

Cei doi pacienţi care s-au infectat aici în secţia de boli infecţioase au luat bacteria, după ce au fost internaţi într-un salon unde fusese ţinut un alt pacient care avea şi el aceasta bacterie. Cei de la DSP spun că între cele două internări nu a fost făcută niciun fel de dezinfecţie.

La spitalul din Focşani sunt trataţi în fiecare an peste 30.000 de pacienţi.

 

 

 

 

 

 

Sursa: stirileprotv

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments