Există unele locuri de pe Pământ care reprezintă un mister chiar și pentru oamenii de știință, arheologi sau istorici. Vă prezentăm 5 locuri de pe Terra unde știința nu poate face nimic, deoarece misterul este mult mai mare decât competențele profesionale.
Dealul crucilor
Un deal din Lituania are peste 50.000 de cruci de forme și dimensiuni diferite, deși acolo nu este cimitir. Există o legendă conform căreia toți cei care pun o cruce pe dealul acela ar putea avea noroc. Nu se știe, însă, de când datează acest obicei de origine necunoscută.
Orașul fantomă îngropat în nisip
Kolmanskop este un oraș-fantomă din sudul Namibiei, la câțiva kilometric de portul Luderitz. În 1908, Luderitz a fost cuprins de febra diamantelor și oamenii s-au grăbit sa migreze spre deșertul Namibiei în speranța că se vor îmbogăți.
În doi ani, un oraș complet cu școală, spital, casino și clădiri rezidențiale exclusiviste a fost ridicat în deșert. După primul război mondial, au scăzut vânzările de diamante. A fost începutul sfârșitului. În anii ’50 orașul a fost părăsit și dunele au început să recupereze ceea ce a fost dintotdeauna al lor.
Gropile inexplicabile din pădure
De la sfârșitul anilor ’80 încoace, se întâmplă niște fenomene ciudate în unele păduri din Rusia, unde oamenii găsesc gropi foarte adânci, în locuri în care nu are cum să pătrundă niciun mijloc de transport care să aducă un echipament necesar să sape. Nimeni nu își explică cum au apărut și la ce folosesc aceste gropi ce par fără fund.
Gura iadului
În 1962, un incendiu de mică amploare din Centralia (Pennsylvania) a migrat către un filon de cărbune antracit aflat sub oraș. Flăcările de la suprafață au fost stinse, însă în subteran cărbunele a ars în continuare, astfel încât în 1984 incendiul a scăpat complet de sub control și orașul a trebuit să fie evacuat. În zilele noastre, Centralia este un loc abandonat și fantomatic, iar cărbunele continuă să ardă în subteran.
Poarta spre iad
Povestea acestui loc din Turkmenistan, în apropierea orașului Darvaz, numit de localnici „poarta spre iad”, durează de 35 de ani. Geologii făceau săpături pentru a descoperi noi filoane de gaz și la un moment au dat peste o cavernă, însă nimeni nu a îndrăznit să meargă acolo din cauza că peștera s-a umplut cu gaz.
Geologii au luat decizia sa îi dea foc, astfel încât niciun gaz otrăvitor să nu iasă la suprafață și să se răspândească în atmosferă. Nu se știe câte tone de gaz au ars de 35 de ani încoace, deoarece focul este continuu, iar sursa pare inepuizabilă.
(Sursa: independent.md)