Societatea umană este ca un virus care ucide tot mai repede planeta. S-au depășit patru dintre cei nouă indicatori privind sustenabilitatea vieții pe Pământ, iar în cazul celorlați cinci ne apropiem de limită, avertizează cercetătorii, potrivit The Independent.
Potrivit unui articol publicat de Johan Rockström, am depășit deja limitele în privința schimbărilor climatice, a extincției speciilor, a nivelului emisiilor de fosfor și nitrogen din ecosistemele lumii și a defrișărilor. Iar dacă în privința acidificării oceanelor și a consumului de apă potabilă suntem încă în niște bareme normale, la capitolul emisiilor de aerosoli nocivi și distrugerea stratului de ozon ne apropiem vertiginos de limitele superioare.
„Planeta a fost cel mai bun prieten al nostru, contracarându-ne acțiunile și reușind să păstreze condițiile de viață. Dar pentru prima dată în istorie, ar putea deveni dușmanul nostru”, explică Rockström.
Cercetătorul a descris, pentru prima dată, acești indicatori în 2007, iar de atunci concentrația de gaze de seră din atmosferă a ajuns la 400 de unități la un milion (limita de siguranță fiind de 350 de unități pe milion), fapt ce va avea ca efect creșterea temperaturilor medii, a nivelului mării, a secetei și inundațiilor.
„Mesajul nostru nu este unul catastrofic, considerăm cu depășirea unora dintre acești indicatori este reversibilă, cum ar fi tăierea emisiilor de carbon și utilizarea în agricultură a terenurilor defrișate din Africa”, conchide Rockström.
Sursa: evz