Sute de arbori au fost dați la pământ în ultimii ani pe raza comunei ieșene Dobrovăț. Pădurea Pietrosu, arie protejată cu specii de fag, carpen și tei argintiu, riscă să dispară în câțiva ani, dacă tăierile masive vor continua în ritmul actual, arată jurnaliștii de la Cityzen.ro.
Copaci vechi de 100 – 150 de ani sunt tăiați sistematic, deși pădurea a fost declarată rezervație naturală încă de acum 20 de ani.
În pădurea de la Dobrovăț, care se întinde pe o suprafață de peste 80 ha, aproape zilnic se aud drujbele, iar căruțașii cară trunchiuri de copaci fără a fi deranjați de vreo autoritate. Tăierea ilegală de copaci a devenit o rutină.
O mașină de lemne ajunge, în medie, la 2.000 lei, astfel că profitul „drujbarilor de Dobrovăț” e unul consistent. Furtul este vizibil chiar de la stradă (DJ 247), dar imaginile din satelit arată dimensiunile masacrului ecologic.
Cu ajutorul Google Earth, iată două imagini sugestive pentru modul în care s-a acționat la Dobrovăț în ultimii ani. Prima imagine arată pădurea în luna aprilie 2009, iar a doua în iulie 2014.
Tăierile nu au avut loc doar în inima pădurii, ci chiar și pe porțiuni din imediata apropiere a drumului care trece prin zonă (DJ 247). Problemele încep la 5 km de la intrarea pe drum dinspre șoseaua Bucium.
Nicio autoritate nu s-a sesizat până acum la masacrul ecologic din comuna aflată la doar 30 km de municipiul Iași, în ciuda faptului că pădurea a fost declarată rezervație naturală încă din anul 1994 și este arie protejată.
(Sursa: cityzen.ro)