Ambasadorul Republicii Moldova la UE, Eugen Caras, a declarat, luni, că problema transnistreană nu facilitează drumul ţării către UE, precizând că această criză ar putea fi însă reglementată prin apropierea Chişinăului de UE şi oferirea unor avantaje moldovenilor din stânga Nistrului.
Eugen Caras a spus, la Bruxelles, la finalul unei întâlniri cu presa moldoveană şi românească pe tema parcursului european al Republicii Moldova, că existenţa problemei transnistrene nu facilitează drumul Republicii Moldova către Uniunea Europeană, fiind atât o problemă de securitate regională, cât şi o problemă internă a Republicii Moldova, în egală măsură, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Nu vreau să mă lansez în scenarii negative acum. Cert este că existenţa problemei transnistrene nu facilitează drumul nostru către UE, deci este o problemă de securitate regională, dar este, în egală măsură, şi o problemă internă a Republicii Moldova. Soluţia trebuie să fie de la Chişinău în dialog cu Tiraspolul, dar şi în acest cadru de format 5 plus 2 cu asistenţa partenerior?, a spus ambasadorul Republicii Moldova.
El a adăugat că problema transnistreană nu ajută dezvoltării Republicii Moldova şi parcursului european, însă tocmai apropierea Chişinăului de Uniunea Europeană ar putea duce la reglementarea acestei situaţii.
„Sigur că problema transnistreană nu ajută dezvoltării Republicii Moldova şi parcursului european, dar aş vrea să ne uităm altfel dintr-un alt unghi de vedere la această problemă, tocmai apropierea Chişinăului şi a Republicii Moldova de Uniunea Europeană ar putea facilita reglementarea transnistreană. Asta este ceea ce crede Chişinăul că prin apropierea de Uniunea Europeană şi oferirea unor avantaje cetăţenilor noştri care sunt de partea stângă a Nistrului această reintegrare va fi posibilă, se va face acest proiect de reintegrare. Acesta este scenariul nostru, scenarii negative sunt oricând teoretic dacă ar fi să o luăm. Eu cred că ar trebui să muncim şi să ne îndreptăm eforturile spre un proces care este firesc după noi de integrare a malurilor şi de revenire a acestei regiuni în componenţa Republicii Moldova. Repet eu cred că parcursul nostru european, al Republicii Moldova, ar trebui să faciliteze această reintegrare”, a mai spus Eugen Caras.
Sursa: antena3