Privatizarea unui colos. Autorităţile române discuta, la Bruxelles, preluarea Poştei de către operatorul de profil din Belgia

0
65

Autorităţile române discuta la Bruxelles cu reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai Poştei Belgiene, interesată de preluarea companiei române de poştă, despre aspectele concurenţiale legate de privatizare, Bogdan Chiritoiu precizând că trebuie eliminate suspiciunile privind ajutoarele de stat.

 Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiritoiu, a declarat, luni, la Bruxelles, că autorităţile române au o întâlnire cu reprezentanţi ai Comisiei Europene în care vor discuta despre aspectele concurenţiale privind privatizarea Postei Române, la discuţii urmând să ia parte şi reprezentanţii Postei Belgiene.

„Împreună cu reprezentanţii Comisiei Europene şi cei ai Postei Belgiană, care este interesantă de cumpărarea Postei Române vom discuta despre eliminarea obstacolelor în calea privatizării Postei Romane, în speţă suspiciuni privind acordarea în trecut sau în prezent a unor ajutoare de stat”, a spus Chiritoiu, citat de Mediafax.

Preşedintele Consiliului Concurenţei a adăugat că Poşta Belgiana vrea să se asigure că nu există riscul să fie sancţionata pentru lucruri făcute în trecut de Poşta Română şi să discute despre o posibilă conversie în acţiuni a datoriilor pe care le are Posta către bugetul de stat.

Potrivit lui Chiritoiu, Posta Belgiana ar fi interesată şi de finalizarea investigaţiilor Consiliul Concurenţei privind legislaţia naţională a concurenţei în privinţa Postei Române.

Chiritoiu: Nu este o mare fericire negocierea cu un singur ofertant

Întrebat dacă faptul că este un singur ofertant creează statului român o poziţie de vulnerabilitate, Bogdan Chiritoiu a spus că „evident că nu este o mare fericire” negocierea cu un singur ofertant, dar a fost o procedură deschisă, iar prima dată când statul a dorit să vândă Poşta Română nu a venit nimeni, iar apoi, după reluarea procedurii, doar Posta Belgiana s-a arătat interesată.

La începutul lunii februarie, Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) a acceptat oferta neangajanta depusă de operatorul belgian de servicii poştale bpost pentru achiziţionarea pachetului de 51% din acţiunile deţinute la Compania Naţională Poşta Română.

La finele lunii septembrie 2014, bpost a depus singura ofertă neangajanta pentru cumpărarea a 51% din acţiunile companiei Poşta Română.

Privatizarea va avea loc printr-o majorare de capital cu aport de capital privat. Aceasta presupune dobândirea de către un nou investitor a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei în acţiuni a creanţelor statului faţă de companie.

Salariaţii celui mai mare angajator din economie câştiga sub media naţională

Prima încercare de privatizare a Postei a avut loc în 2013, dar niciun investitor nu a cumpărat caietul de sarcini. Fostul şef al Poştei, Ion Smeeianu, a afirmat atunci că situaţia financiară negativă a companiei şi datoria calculată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală au îndepărtat potenţialii investitori.

La finele anului 2013, datoriile totale ale Postei însumau 778,1 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finanţelor Publice. În decembrie 2014 MSI a anunţat că Poşta Română va încheia anul 2014 cu un profit operaţional de 74,3 milioane de lei, comparativ cu o pierdere de 35 milioane de lei în 2013. În perioada 2008-2013, compania a consemnat pierderi în fiecare an, care au atins cumulat aproape 560 milioane de lei.

Cu un număr de aproximativ 28.800 de salariaţi în 2013, Poşta Română este cel mai mare angajator din economie, numărul acestora scăzând însă cu peste 6.000 de persoane, din 2008. Potrivit Ziarului Financiar, în 2014, salariul mediu în cadrul companiei de era sub 1.300 de lei net pe lună, cu tot cu sporuri, sub salariul mediu pe economie.

MSI deţine un pachet de acţiuni reprezentând 75% din capitalul social al CNPR, restul acţiunilor revenind Fondului Proprietatea. De cealaltă parte, statul belgian controlează peste 50% din acţiunile companiei bpost, diferenţa de 49,54% fiind în posesia unor investitori privaţi.

 

 

 

 

 

Sursa: incont

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments