Cutremurele, dezastrele naturale produse de mişcarea plăcilor tectonice, sunt, cel puţin până în acest moment, evenimente ce pot fi considerate predictibile doar dacă ideea estimării producerii lor cu câteva zecimi de secundă înainte poate fi acceptată ca atare.
O echipă de cercetători a încercat să demonstreze că ceea ce oamenii păreau a cunoaşte de multă vreme, şi anume faptul că unele animale manifesta schimbări de comportament înainte de producerea unui cutremur, este o ipoteză ce merită să fie luată în calcul, în termeni cât se poate de ştiinţifici.
Utilizând datele înregistrate de camere video cu senzori de mişcare în Parcul Naţional Yanachaga din Peru, oamenii de ştiinţă au filmat comportamentul animalelor sălbatice înaintea unui seism şi sunt de părere că rezultatul acestui studiu va aduce îmbunătăţiri evidente sistemului de prevedere pe termen scurt a cutremurelor.
Cercetarea a relevat apariţia unor modificări remarcabile în comportamentul animalelor cu 23 de zile înainte de producerea unui cutremur de magnitudine 7, care a lovit regiunea în 2011.
Într-o zi obişnuită, camerele înregistrau trecerea prin zonă acoperită de acestea a unui număr de cinci până la 15 animale. Apoi, acest număr a început să scadă sub cinci pe zi. Cu circa o săptămână înaintea producerii seismului, niciuna dintre camere nu a mai avut înregistrări, ceea ce este extrem de nenatural într-o pădure tropicală montana, în care animalele mişună aproape continuu.
Studiul, publicat în Journal of Physics and Chemistry of Earth, a încercat să descopere cauza producerii acestei schimbări de comportament.
Unul dintre parametrii urmăriţi a fost reflecţia undelor radio de joasă frecvenţă, înregistrată în aria din jurul epicentrului cutremurului, Cercetătorii au constatat existenţa unei perturbări în zona ionosferei – stratul atmosferic care conţine o concentraţie densă de ioni şi electroni liberi şi care este capabil să reflecte undele radio – care s-a produs cu două săptămâni înaintea cutremurului.
O fluctuaţie extrem de importantă a fost înregistrată cu opt zile înaintea seismului, aceste eveniment coincizând cu perioada în care animalele au fost inactive în zona în care fuseseră instalate camerele.
Studiul a putut concluziona faptul că modificarea comportamentală a animalelor s-a produs ca urmare a răspunsului biologic din partea acestora la modificarea concentraţiei de ioni din aerul respirat.
Este cunoscut faptul că mişcările tectonice din straturile litosferei au ca rezultat emisia de ioni
Ionii pozitivi, moleculele care au pierdut un electron, au un efect neplăcut asupra fiinţelor vii, numit sindromul serotoninic. Acesta produce creşterea nivelului de serotonină din sanga şi poate conduce la stări de nelinişte, agitaţie, hiperactivitate, confuzie. Sub impactul negativ al ionilor pozitivi, emişi înaintea cutremurului, animalele s-au retras din zona montană, aflată la 900 de metri altitudine, unde expunerea era mai mică.
Pasul următor al acestei cercetări menite să ofere indicii cu privire la markerii biologici privind producerea unui cutremur va studia comportamentului planctonului.
Sursa: jurnalul