Cadou pentru BRUTARI: TVA mai mic, PROFIT MAI MARE

0
341

Făina e la fel de scumpă ca anul trecut, deşi grâul e mult mai ieftin. Comercianţii nu ţin cont de TVA, reglând singuri preţul. Consumul de pâine la nivelul României rămâne acelaşi, indiferent de preţ. De aceea, marile lanţuri n-au niciun motiv să ieftinească un produs care se vinde de la sine. Anul acesta, pâinea trebuia să fie mai ieftină, dar n-a fost deloc aşa. Logic, fermierii anunţă că renunţă să mai pună grâu, fiind la mâna procesatorilor.

 

Reducerea preţului la pâine este posibilă doar în declaraţiile politicienilor. Aceasta este concluzia producătorilor agricoli şi a brutarilor contactaţi de 7EST. Mai mult, deciziile guvernamentale au dat toată puterea politicii de preţ către supermarketuri. Între timp, fermierii ieşeni susţin că nu vor mai cultiva grâu.

 

Supermarketurile fac preţul

Anunţata reducere a preţului pânii nu are acoperire în realitate, chiar dacă taxa pe valoare adăugată (TVA) va scădea luna viitoare de la 24% la doar 9%. Mai mult, producătorii de pâine din Iaşi susţin că ei nu vor câştiga niciun leu din modificarea reglementărilor fiscale. „E simplu! Noi livrăm fără TVA, contractele sunt pe preţ fără TVA. Comerciantul va aplica 9% în loc de 24%, dar preţul de vânzare este la decizia lui. Poate să-l scadă, dar poate să nu-l scadă, în funcţie de adaosul comercial practicat. Nu-l poate forţa nimeni să vândă ieftin”, a explicat Nicolae Bălţatu, administratorul AFER SRL. Firma condusă de Bălţatu livrează deja aproape exclusiv în reţelele de supermarketuri, astfel încât modificarea TVA nici nu-l ajută, nici nu-l încurcă.

 

 Pâinea, ca aliment de bază, are un consum constant la nivelul populaţiei, preţul nefiind un factor care să influenţeze vânzările în sus sau în jos

 

Preţul făinii e cel care contează

Cele mai afectate de modificările legislative sunt firmele mici, care ar putea fi chiar eliminate de pe piaţă. „N-aţi văzut că le cer acum spaţii speciale, case de marcat şi alte lucruri care se pot face doar cu investiţii consistente la nivelul unei mici brutării. Practic, brutăriile săteşti sau cele de cartier se vor închide sau nu vor mai vinde pâine în mod direct, ci prin intermediar”, a susţinut Vasile Popistaşu, un fermier din apropierea Iaşului.

Potrivit lui Nicolae Bălţatu, preţul pâinii la producător are o strânsă legătură cu preţul făinii, şi nu cu TVA. „Suntem chiar dependenţi de preţul făinii folosite şi care, de multe ori, nici el nu are legătură cu preţul grâului de pe piaţă. În anii agricoli buni, preţul grâului scade, dar nu scade întotdeauna şi preţul făinii”, a spus el. Administratorul AFER a refuzat să spună la ce preţ cumpără acum kilogramul de făină.

 

80% din cost e făina

În urmă cu un an, spre exemplu, kilogramul de făină varia între 1,2 şi 1,5 lei, în timp ce preţul kilogramului de grâu era cuprins între 60 şi 80 de bani. Potrivit reţetarelor, pentru a obţine un kilogram de pâine, sunt necesare circa 800 de grame de făină. Altfel spus, doar costul făinii dintr-o pâine de jumătate de kilogram era de circa 50 de bani. Făina reprezintă însă doar 80-85% din preţul de cost. „În piaţă, făina de grâu panificabilă se vinde acum cu preţuri cuprinse între 1,5 şi 2 lei pe kilogram, adică este de 3-4 ori mai scumpă decât kilogramul de grâu panificabil”, a arătat Vasile Popistaşu. Tot în costuri trebuie introduse apa, drojdia, afânătorii, energia electrică sau gazul consumat de cuptoare, carburanţii folosiţi de maşinile de aprovizionare, precum şi cheltuielile de funcţionare ale firmei. Diverse calcule de rentabilitate indică faptul că, pentru a coace un kilogram de pâine, se consumă în medie 0,12 mc de gaz.

 

INFOGRAF
1 kg grâu …………….. 1 kg făină……………. 1 kg pâine
50 bani                      1,8 lei                       6 lei (inclusiv TVA 24%)
     TVA 9%:  5 lei/1 kg pâine, preţ final la populaţie
                       6 lei/ 1 kg pâine, preţ final dacă marile reţele îşi vor majora cota de profit

 

Nu mai vor grâu!

Deficienţele din lanţul producător agricol-brutar-comerciant au început deja să producă efecte în agricultura ieşeană. „Toată lumea a pus grâu şi a cam luat ţeapă. Eu am vândut cu 50 de bani kilogramul, am auzit că la Vaslui e 40 de bani. Motorina a ajuns la 5,8 lei, iar dacă mai cultivi grâu, mergi în pierdere. Eu voi însămânţa anul viitor mai mult de 100 de hectare cu sfeclă de zahăr. Grâul a rămas etalon pentru contractul de arendă, dar cred că omul va fi mulţumit să-i dau 100 kg de zahăr în loc de 600 kg de grâu”, a explicat Vasile Popistaşu.

Măsura de a evita culturile de grâu a fost luată de mai mulţi fermieri ieşeni. „Nu se câştigă nimic, eu am pus grâu pentru sămânţă şi cât a trebuit ca să plătesc arenda. Câştigă numai producătorii de pâine şi comercianţii, nu fermierii. Anul trecut s-a vândut grâul cu 70-80 de bani kilogramul, acum e 50 de bani”, a explicat Valeriu Pârlog, care administrează circa 2.000 de hectare de teren în zona Popricani.

 

Ce-a vrut Guvernul cu reducerea TVA la pâine

Măsura reducerii TVA la pâine a dus la declaraţii contradictorii din partea membrilor Guvernului. Ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, declara în urmă cu o săptămână că măsura este luată pentru a diminua evaziunea fiscală din domeniu, care ajunge la 80% pe lanţul economic al produselor de panificaţie. Pe de altă parte, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a declarat că reducerea TVA va duce la o ieftinire cu 15% la pâine. Guvernul a calculat că reducerea TVA va duce la scăderea încasărilor bugetare cu circa 100 milioane lei şi, în consecinţă, a mărit acciza la alcool şi a introdus accize la maşini cu motor de peste 3.000 cmc, bijuterii, obiecte din aur. Veniturile suplimentare din accize sunt estimate la 300 de milioane de lei.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments