Soţia unui amic al directorului Dan Lungu a fost angajată ca informatician după un concurs la care a participat singură. „Nu-i nici o legătură între prietenia mea cu Lucian Dan Teodorovici şi angajarea soţiei sale aici”, spune directorul MLR. La momentul angajării, Adela Teodorovici era studentă la zi la UMF, dar spune că va renunţa la facultate. În acelaşi timp, soţul unei şefe din instituţie, şi el angajat recent, nu și-a adjudecat concursul pentru șef Birou Tehnic, sub presiunea creată de ancheta din 7EST. Dar el mai are o sanșă, concursul se reia.
Felul în care se fac angajările la Muzeul Literaturii Române (MLR) Iaşi este cel puţin suspect. După ce, în octombrie 2014, şefa Serviciului Muzee, Anca Buzea, l-a tras pe soţul său aproape, pe un post de referent de achiziţii în cadrul MLR, a fost rândul directorului Dan Lungu să ţină drumul deschis pentru soţia unui foarte bun prieten. În luna februarie 2015, pe un post de informatician al MLR scos la concurs, singurul candidat a fost Olivia Adela, soţia scriitorului Lucian Dan Teodorovici, coordonator de programe la FILIT, festivalul organizat de Muzeu. Teodorovici este şi amic vechi al directorului Lungu. Cel care ocupase 10 ani postul de informatician a fost trimis să facă vânzare de carte la Bojdeucă.
Concurs în februarie
În luna februarie, unicul candidat înscris la un concurs pentru ocuparea unui post de informatician a fost Olivia Adela Teodorovici. Soţia scriitorului Lucian Dan Teodorovici a câştigat fără probleme concursul, fiind imediat angajată pe postul din cadrul Muzeului Literaturii Române. Până la data concursului, postul a fost ocupat de un angajat care nu avea pregătirea necesară în informatică, astfel că şefii MLR au găsit ocazia perfectă să-l trimită să facă altceva. „Până acum, pe post era un muzeograf cu atribuţii de informatician. La recomandarea auditului, a fost pus pe post de muzeograf, adică postul său de bază. Acum este muzeograf la Bojdeuca Ion Creangă, adică la un muzeu central, preţuit. Aşadar, nu poate fi vorba despre retrogradare. Postul de administrator de reţea l-a ocupat în mod temporar, prin delegare de atribuţii, nu prin concurs. Nici nu era informatician, ci psiholog care dăduse concurs cu ani în urmă pe post de muzeograf”, ne-a spus Dan Lungu, directorul Muzeului Literaturii Române Iaşi.
Adela Teodorovici, actualul informatician MLR, este absolvent de informatică şi a lucrat în trecut în mediul privat, dar şi la Colegiul Tehnic I.C. Ştefănescu, ca analist programator.
Fostul informatician al MLR a refuzat să comenteze motivele pentru care a fost trimis pe un alt post de către conducerea instituţiei.
Adela Teodorovici, soția ajutată să lucreze în Copou, aproape de casă. Un mic serviciu făcut de Dan Lungu prietenului său Lucian Dan Teodorovici
Studentă la zi şi serviciu full-time la stat
Proaspăta angajată pe postul de informatician al MLR Iaşi, Adela Teodorovoci este, în acelaşi timp, studentă la zi, la UMF, la Facultatea de Medicină, Specializarea Nutriţie şi Dietetică. Este în al doilea an, în grupa a II-a de studiu. Deşi merge şi la cursuri, în timpul programului de la MLR, spune că, de când ocupă postul de la instituţia publică, a abandonat şcoala. „După angajare nu mai am timp de şcoală. M-am înscris la concursul din februarie în ultima zi, pentru că oscilam între facultate şi serviciu. Facultatea la care sunt are doar cursuri de zi, nu există fără frecvenţă”, ne-a spus Adela Teodorovici.
„Din fericire, la acel concurs am avut un candidat. De multe ori când scoatem la concurs posturi care necesită calificare nu se prezintă nimeni. Am scos un post de electrician de două ori la concurs, pentru că nu s-a prezentat nimeni. Mi-am anunţat toate cunoştinţele şi tot nu s-a înscris nimeni. Sunt salarii mici care necesită calificare şi sunt puţini doritori”, a declarat Dan Lungu, directorul MLR. Scriitorul susţine că nu este nici o legătura între relaţia veche de prietenie cu Lucian Dan Teodorovici şi angajarea soţiei acestuia la instituţia pe care o conduce. „Faptul că suntem prieteni nu i-a garantat soţiei lui angajarea. Dacă nu era bine pregătită nu lua concursul. Am avut post de marketing unde s-a înscris un singur candidat şi a picat pentru că nu a convins că ştie ceva”, a explicat Lungu.
Marcel Buzea, altă pilă serioasă la MLR
Marcel Buzea vrea director tehnic, dar tura viitoare
7EST a anunţat în ediţia trecută că, după ce s-a văzut cu sacii în căruţă, pe postul de referent la achiziţii lăsat liber pentru el şi pentru care a concurat singur, Marcel Buzea, soţul şefei de la Serviciul Muzee, a ţintit mai sus. S-a înscris pentru un concurs de şef al Biroului Tehnic al MLR, post din care poate decide ce anume se cumpără şi ce contracte se fac în cadrul instituţiei. Din cei patru candidaţi înscrişi, la proba scrisă s-au prezentat doi, printre care şi Buzea, dar nici unul nu a obţinut minimum 70 de puncte, aşa că procedura va fi anulată. Asta dacă nu cumva Buzea va face contestaţie (are 63,3 puncte), îi va fi admisă şi va îndeplini baremul.
Directorul Dan Lungu a menţionat că poate garanta corectitudinea concursului unde participă un angajat al MLR şi, în acelaşi timp, soţul unei persoane din conducere prin realizarea subiectelor la CJ şi includerea unor angajaţi ai acestei instituţii în comisia de examinare.
Citește și Clanul MLR. Soțul Ancăi Buzea vrea să fie ȘEF. Va „visa” subiectele în noaptea dinaintea concursului
Procesul FILIT, pierdut
Una dintre judecătoriile de sector din Bucureşti a respins, luna trecută, procesul prin care Muzeul contesta o amendă de 5.000 de lei primită anul trecut din partea Autorităţii Naţionale de Reglementare a Achiziţiilor Publice. Instituţia amendase Muzeul Literaturii Române pentru faptul că la prima ediţe a FILIT, în 2013, a spart organizarea festivalului în zeci de contracte de valoare mică, pentru a evita licitaţiile. Procedurile au revenit unor prieteni ai directorului Dan Lungu, printre care Dan Lucian Teodorovici, care a primit 38.600 lei. Scriitorul a fost director de programe la FILIT.