Ce vi se întâmplă dacă nu vă declaraţi la timp impozitele. Guvernul vrea să introducă o nouă "penalitate"

0
82

Odată cu discuţiile pe marginea noului Cod Fiscal, autorităţile găsesc şi metode noi de a mai scoate un ban de la contribuabili.

Guvernul va introduce „penalitatea de nedeclarare” a taxelor şi impozitelor pentru populaţie şi firme. Mai precis, persoanele fizice şi firmele care nu îşi declară impozitele datorate statului, ce depăşesc cuantumul de 50 lei, vor fi obligate să achite o „penalitate de nedeclarare” de 0,06% pe zi, care va fi majorata cu 100% dacă datoria rezultă din acte de evaziune constatate de către organele judiciare.

Penalitatea de 0,06% pe zi, reprezentând sancţiunea pentru nedeclararea sau declararea incorectă, în declaraţii de impunere, a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor sociale datorate şi stabilite ulterior de organul de inspecţie fiscală prin decizii de impunere, va trebui achitata începând cu ziua imediat următoare scadentei şi până la data stingerii sumei datorate, respectiv a diferenţelor de obligaţii fiscale constatate de administraţia fiscală prin inspecţie fiscală, conform proiectului noului Cod de Procedura Fiscală aprobat de Guvern.

Persoanele fizice şi firmele care vor plăti aceasta penalitate de nedeclarare nu vor fi scutite de achitarea dobânzii aferente datoriilor. Intenţia Guvernului de a introduce o astfel de penalitate a fost anunţată de Mediafax în iulie anul trecut. Cuantumul aprobat al penalităţii este însă diferit de sistemul propus atunci de Guvern, când penalitatea era gândită să reprezinte 10%, în primul proiect, sau 5%, în varianta modificată ulterior, din obligaţiile fiscale principale nedeclarate, dacă suma stabilită nu depăşeşte 25% faţă de fiecare creanţă fiscală declarată, şi 25% din obligaţiile fiscale principale nedeclarate, dacă suma stabilită depăşeşte 25% faţă de fiecare creanţă fiscală declarată.

Guvernul a renunţat şi la ideea de a introduce o limită maximă a penalităţii, propusă iniţial la 100.000 lei şi, ulterior, la 1 milion lei. De asemenea, dacă datoria va fi stinsă prin plată sau compensare ori este eşalonata la plată, cuantumul penalităţii va fi redus doar cu 50%, nu cu 75% cum era în proiectul iniţial. Organul fiscal nu va impune penalitatea de nedeclarare dacă suma de plată este mai mică de 50 lei.

De asemenea, penalitatea de nedeclarare nu va fi aplicată dacă obligaţiile fiscale principale nedeclarate de contribuabil/plătitor şi stabilite de organele de inspecţie fiscală prin decizii de impunere rezultă din aplicarea unor prevederi ale legislaţiei fiscale, potrivit interpretării administraţiei fiscale cuprinsă în norme, instrucţiuni, circulare sau opinii.

Guvernul a intenţionat şi la începutul anului trecut să introducă aceasta penalitate, dar a renunţat după ce reprezentanţii mediului de afaceri reuniţi în Coaliţia pentru Dezvoltarea României au contestat faptul că penalitatea este stabilită doar prin decizie de impunere, nu în urma unei inspecţii fiscale, şi că actul de evaziune este constatat doar de către autoritatea fiscală, fără o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă. Aceste probleme au fost reglementate acum de Guvern, în proiectul noului Cod de Procedura Fiscală, cu argumentul că va creşte nivelul de conformare a contribuabilului, cu impact direct în combaterea evaziunii fiscale.

Guvernul mai arată că, având în vedere nouă penalitate, a fost decis că dobânda în cazul platii cu întârziere a obligaţiilor fiscale administrate de ANAF să fie de 0,02%, pe zi de întârziere, faţă de 0,03% în prezent. Acest nivel zilnic corespunde unui nivel anual de 7,3%, la care se adăugă şi nivelul de 7,3% al penalităţilor de întârziere, rezultând un nivel total al accesoriilor de 14,6% pe an.

 

 

 

 

 

Sursa: stirileprotv

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments