Un pensionar din Ciurea s-a ambiţionat să nu plătească o amendă penală şi a ajuns în Penitenciar. Anterior, judecătorii avuseseră toată compasiunea pentru el, eşalonând suma în 16 rate şi respingând o altă cerere de transformare a sumei în zile de închisoare. Sancţiunea îi fusese aplicată lui Mihai Ceasenschi după o bătaie cu două rude pentru o palmă de pământ. Membrii familiei, inclusiv soţia, nu au ştiut nimic de sentinţă. Dacă ar fi aflat, ar fi plătit imediat banii, majoritatea lucrând în străinătate. Ceasenschi nu a vrut însă să achite amenda pe motiv că nu este vinovat.
Un pensionar ieşean a ajuns să facă 140 de zile de închisoare, după ce nu şi-a achitat o amendă de 800 de lei. Băgat după gratii la sfârşitul anului trecut, acesta solicită liberarea condiţionată. Totul a pornit de la un scandal în familie şi o acuzaţie de lovire.
Amendat pentru lovire
În urmă cu aproximativ şase ani, Mihai Ceasenschi (61 de ani), din comuna Ciurea, a avut un conflict cu rudele sale. Totul a plecat de la nişte procese civile, legate de împărţirea unei bucăţi de pământ. În urma conflictului, atât Ceasenschi, cât şi ceilalţi doi bărbaţi implicaţi în scandal, cumnatul lui, Ion Neamţu, şi fratele său, Ioan Petrache Ciorsenschi, au fost acuzaţi de lovire sau alte violenţe. Dosarul a fost trimis de procurori la Judecătoria Iaşi, care, în anul 2011, a luat decizia de a-i amenda penal cu câte 800 de lei pe cei trei bărbaţi implicaţi în această poveste.
Scandalul pornise pe data de 4 martie 2009. Atunci, Ion Neamţu şi cumnatul său, Ioan Petrache Ciorsenschi, au mers lângă casa părintească a acestuia din urmă, pentru a măsura şi delimita un teren pentru care se judecase cu Mihai Ceasenschi. La un moment dat, acesta a fost chemat la poartă de poştăriţă, pentru a-i fi înmânată o scrisoare. Cu această ocazie, agricultorul ieşean i-a văzut pe fratele şi cumnatul său măsurând terenul şi i-a sărit ţandăra.
Mihai Ceasenschi, în mijlocul fetelor sale, la o nuntă din familia care i-a adus atâtea probleme
S-au „miruit“ cu ce-au avut la îndemână
Conform procurorilor, Ceasenschi a pus mâna pe o piatră şi i-a tras în cap fratelui său, care a căzut la pământ. Anchetatorii au adăugat că, în acel moment, Ion Neamţu a început să-l lovească pe Ceasenschi cu o secure pe care o purta asupra sa. I-a tras peste mâini şi corp atât cu lama, cât şi cu coada securii.
Mai mult, spun oamenii legii, Ioan Petrache Ciorsenschi s-a ridicat şi i-a aplicat şi el câteva lovituri fratelui său, cu ajutorul unui arc de măsurare a terenului, obiect făcut din lemn.
Incidentul a fost aplanat până la urmă de rudele celor trei, iar aceştia din urmă au ajuns la spital, având nevoie de câteva zile de îngrijiri medicale pentru recuperare.
Plata sancţiunii a fost chiar eşalonată
Decizia instanţei a rămas definitivă, însă Mihai Ceasenschi nu şi-a achitat amenda, deşi i s-a pus în vedere că, potrivit noii legislaţii, sancţiunea se poate transforma în zile de închisoare. Ulterior, pe 15 aprilie 2013, judecătorii au admis chiar cererea de eşalonare a plăţii sumei de 800 de lei, cât era amenda penală, în 16 tranşe lunare a câte 50 de lei.
Chiar şi aşa, ieşeanul nu şi-a plătit datoria către Statul Român impusă de magistraţii Judecătoriei. Astfel, s-a ajuns în situaţia în care magistratul delegat să solicite transformarea amenzii în zile de închisoare. Iniţial, instanţa a respins solicitarea, considerând că Ceasenschi îşi va putea achita până la urmă amenda. În plus, instanţa i-a pus în vedere acestuia că, în caz contrar, va ajunge după gratii. De asemenea, magistraţii au dispus şi efectuarea unei anchete sociale, pentru a vedea dacă agricultorul ieşean poate achita sancţiunea.
„N-a zis nimic la nimeni despre bătaie, proces, amendă… I-am şi spus când am fost la el, în vizită: «De ce nu ai spus nimic? Puteai să le spui copiilor, că plăteau ei amenda!»” Doina Ceasenschi
Soţia: „El nu ne-a spus nimic!“
7EST a contactat-o pe soţia lui Mihai Ceasenschi, Doina. Aceasta a precizat că soţul ei nu le-a spus nimic rudelor despre procesul pe care l-a avut.
„Copiii sunt plecaţi în Italia şi Anglia. Am o singură fiică în Iaşi, dar nu locuieşte aici. Eu eram plecată la muncă, în Italia, iar el nu ne-a spus nimic. N-a zis nimic la nimeni despre bătaie, proces, amendă… I-am şi spus când am fost la el, în vizită: «De ce nu ai spus nimic? Puteai să le spui copiilor, că plăteau ei amenda!» Chiar mi-a zis ginerele că mergea el şi plătea amenda, dacă ar fi ştiut… N-a zis la nimeni… Nu ştiu, aşa e el, mai retras, poate i-a fost ruşine să zică, cine ştie?!“, a declarat femeia.
Aceasta a adăugat că a aflat despre toată povestea abia după ce Poliţia l-a luat de-acasă pe soţul ei: „A venit fiica noastră care stă în Iaşi şi a aflat că soţul meu a fost luat de Poliţie în aceeaşi zi. Am aflat şi eu şi am lăsat munca în Italia şi m-am întors acasă. I-am şi spus lui Mihai: «Uite ce ai făcut! E mai bine acum?!» El a zis că nu a plătit amenda pentru că el a fost lovit de fratele şi de cumnatul lui şi că nu avea de ce să fie amendat el… Copiii sunt extrem de supăraţi pentru ceea ce s-a întâmplat. Am cheltuit o groază de bani cu mâncarea şi drumurile la penitenciar“.
Femeia a adăugat că totul a pornit de la o promisiune a socrilor ei. „El s-a certat cu fratele şi cumnatul lui din cauza unei bucăţi de pământ. Mihai a fost cel mai mic copil al socrilor mei şi a rămas în casă cu ei, să aibă grijă de ei. El a spus că părinţii i-au promis lui bucata asta de pământ, dar nu i-au dat nicio hârtie la mână, semnată la notar sau ceva… Dacă nu ai hârtie, nu ai nimic! Am mai întrebat prin stânga, prin dreapta şi, legal, nu ai ce să faci dacă nu există un act“, a încheiat soţia lui Mihai Ceasenschi.
Terenul de la care s-au certat frații
„Îmi pare rău de ce s-a întâmplat…“
Pe de altă parte, Ioan Petrache Ciorsenschi a susţinut că îi pare rău de ce a păţit fratele său. „Eu am tras de el doi ani să împărţim un hectar lăsat moştenire de la părinţi. Nu a vrut nici cu vorba bună, dar nici în instanţă să meargă. La un moment dat, cumnatul meu, Ion Neamţu, m-a anunţat că Mihai a început să defrişeze acel teren, să taie toţi copacii şi am decis să mergem acolo, să măsurăm terenul şi să-l împărţim, pentru că e moştenirea tuturor copiilor, nu doar a unuia!“, a spus Petrache Ciorsenschi.
Acesta a adăugat că fratele său a făcut scandal şi că nu se aştepta să se ajungă până la amenzi penale şi închisoare: „Am mers acolo şi a izbucnit cearta… Eu am vrut să rezolvăm problema f
răţeşte, da’ nu s-a putut! Ne-am certat noi acolo, după care am fost toţi trei amendaţi. Eu şi cumnatul meu ne-am plătit amenzile, el nu a plătit. Nu ştiu de ce… E fratele meu şi nu voiam să se ajungă aici, dar, dacă nu te poţi înţelege cu un om, ce poţi să faci?!“
„Nu vreau să plătesc, am fost condamnat pe nedrept!“
În final, Mihai Ceasenschi nu a dat nici un semn că va plăti amenda, fie aceasta şi eşalonată, considerând că a fost sancţionat pe nedrept de către magistraţi. „Nu vreau să plătesc amenda! Am fost condamnat pe nedrept!“, a spus Mihai Ceasenschi.
Din acest motiv, judecătorul din cadrul Biroului de Executări Penale a solicitat din nou transformarea amenzii în zile de puşcărie, iar cererea a fost aprobată. Astfel, pe 22 decembrie 2014, instanţa a decis ridicarea lui Mihai Ceasenschi de la domiciliu şi băgarea sa după gratii, pentru neachitarea amenzii penale de 800 de lei. Judecătorii au hotărât ca, pentru suma respectivă, ieşeanul să execute 140 de zile de detenţie.
Acum, ieşeanul a cerut tot la Judecătoria Iaşi liberarea condiţionată, în speranţa că va părăsi Penitenciarul Iaşi mai devreme de termenul de 140 de zile. Primul termen al acestei solicitări a avut loc pe 24 martie, urmând ca instanţa să decidă ce se va întâmpla cu ieşeanul care a făcut puşcărie pentru 800 de lei.
Bogdan Horobeţ a stat în închisoare pe nedrept
Similitudine: ce sumă a primit drept daune morale un ieşean pentru 140 de zile în puşcărie
Ieşeanul Bogdan Horobeţ a stat şi el 140 de zile în închisoare, în 2013, însă după ce a fost condamnat pe nedrept. Poliţiştii nu-i schimbaseră în baza de date o menţiune legată de dreptul de a conduce. Astfel i-a fost întocmit dosar penal şi a primit doi ani şi jumătate de închisoare. Din penitenciar, Horobeţ a demonstrat, într-un proces de revizuire, că avea dreptul a conduce autoturisme, iar judecătorii l-au eliberat imediat. Ulterior, Horobeţ a cerut daune morale de la Statul Român, în primă instanţă obţinând 70.000 de lei (500 de lei ziua de puşcărie). Spre comparaţie, cele 140 de zile de închsioare ale lui Ceasesnchi au derivat din amenda de 800 de lei (5,7 lei ziua de puşcărie).