Le-am auzit de atât de multe ori încât am ajuns să credem că sunt adevărate. Este vorba despre şase mituri populare extrem de răspândite care au fost însă spulberate de datele ştiinţifice.
Spre exemplu, cu toţii am auzit că dacă înghiţim o gumă organismul nostru va avea nevoie de şapte ani pentru a o putea digera. Fals. Aflaţi adevărul mai jos.
1. Ne folosim doar 10% din creier.
Ne folosim aproape întreaga capacitate a creierului pe tot parcursul zilei, nu doar 10% din aceasta aşa cum cred mulţi.
Chiar dacă cântăreşte puţin peste un kilogram, creierul foloseşte nenumărate resurse ale organismului. În jur de 20% din oxigenul şi glucoza din corp ajunge la creier. Creierul nu ar fi evoluat aşa cum a făcut-o dacă era în mare parte nefolositor.
2. Există o parte întunecată a Lunii.
Oamenii pot vedea de pe Pământ circa 59% din suprafaţa lunii, dar nu în acelaşi timp. Astfel, 41% din suprafaţa Lunii rămâne ascunsă în totalitate din această poziţie. Tot acest spaţiu ar trebui să fie îngheţat şi întunecat pentru că nu ar vedea niciodată lumina Soarelui.
Această idee este greşită, iar o astfel de confuzie se poate crea din cauza rotaţiei sincronizate a Pământului cu Luna care face ca o parte a corpului ceresc să fie îndreptată întotdeauna spre Terra. Perioada de rotaţie a satelitului este egală cu perioada orbitală în jurul Pământului, prin urmare arată mereu aceeaşi emisferă către corpul faţă de care se roteşte.
Cu excepţia eclipselor de lună, Soarele luminează jumătate din Lună, aşa cum se întâmplă şi cu Pământul. În momentul în care Soare luminează partea Lunii pe care o vedem apare Luna plină. Atunci când părţi ale Lunii sau toată Luna pare să dispară, o parte sau toată lumina solară cade pe parte Lunii pe care nu o vedem.
Deşi există clar o regiune a suprafeţei Lunii care este mai îndepărtată de Pământ, aceasta nu este mai întunecată decât cea pe care o vedem.
3. Luna plină ne afectează comportamentul.
Un mit răspândit în special în rândul persoanelor care lucrează cu bătrâni sau cu indivizi cu probleme mentale este acela că luna plină îi face pe unii oameni să aibă un comportament bizar.
Acest mit are numeroase presupuse cauze, inclusiv aceea că fluidul din creier ar fi afectat de maree.
În perioadele cu Lună plină s-a raporta şi o creştere a criminalităţii şi a violenţei.
Acest subiect a fost studiat de-a lungul timpului şi s-a dovedit ştiinţific că există o corelare limitată între fazele Lunii şi comportamentul uman. Unele cercetări raportează într-adevăr o creştere a criminalităţii în timpul Lunii pline, dar acest lucru poate fi explicat prin faptul că în general aceasta apare în timpul vacanţelor sau al weekendului.
4. Zahărul îi face pe copii hiperactivi.
Nu există dovezi ştiinţifice care să ateste acestă credinţă populară. Un astfel de comportament poate fi văzut însă în cazul copiilor cu probleme legate de insulină şi cu anumite probleme psihiatrice.
Zahărul trebuie însă consumat cu o limită. Consumul excesiv de zahăr duce la creştere în greutate, la hipertensiune şi la apariţia rezistenţei la insulină. Acesta poate creşte şi riscul apariţiei unor forme de cancer.
5. Părul şi unghiile continuă să crească după moarte.
Pentru ca unghiile şi părul să crească trebuie să mănânci şi atfel să ajuţi procesele celulare. Acest lucru nu se întâmplă dacă ai murit, deci nu este posibil ca organismul să produică mai multă keratină care să ducă la creşterea părului şi a unghiilor.
Cu toate acestea, pielea unei persoane decedate se usucă şi pare să se retrage. Părul şi unghiile nu sunt afectate de lipsa umezelii şi astfel se poate crea iluzia creşterii lor.
6. Dacă înghiţi o gumă, organismul tău va avea nevoi
e de şapte ani pentru a o digera.
Guma de mestecat nu se digeră în şapte ani. De fapt, nu se digeră deloc. În afară de o cantitate mică de îndulcitori şi de arome, nu există foarte multe ingrediente ale gumei pe care corpul uman nu le poate descompune şi folosi.
Guma este făcută din polimeri cauciucaţi alături de glicerină şi de ingrediente pe bază de ulei care ajută la menţinerea texturii sale moi.
Odată ce organismul extrage din gumă tot ce poate, restul ajunge să fie eliminat, aşa cum se întâmplă cu orice mâncăm.
Cu toate acestea, nu este o idee bună să înghiţim guma. În cantităţi mari, aceasta poate duce la constipare şi la blocaje gastrointestinale.
(Sursa: descopera.ro)