Viață de boier și în pușcărie. După ce a ajuns la Penitenciarul Vaslui, Relu Fenechiu a primit statutul de „DEȚINUT VULNERABIL”

0
110

Fostul Ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, are statut de „deţinut vulnerabil” în Penitenciarul Vaslui, arată jurnaliștii de la „Vremea Nouă”. Întrebat care sunt motivele care au dus la declararea unui astfel de stătut pentru fostul lui coleg de guvernare, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat cã nu cunoaşte nimic despre acest lucru şi a încercat sã dea doar o definiţie a ceea ce înseamnã, în opinia sa, deţinut vulnerabil. Întrebat de ce nu a fost încã recuperat prejudiciul de 5,6 milioane de lei creat de Relu Fenechiu, ministrul Cazanciuc a spus cã aceastã sarcinã cade în seama ANAF, dar procesul este unul complex şi de duratã.

 

Deţinut de lux dar şi cu statut preferenţial în Penitenciarul Vaslui, fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, o duce bine la Vaslui. Acesta a ajuns sã stea singur în celulã dupã ce a fost declarat „deţinut vulnerabil”, pânã când presa s-a sesizat.

 

Jurnaliștii vasluieni spun că au încercat să vadă ce înseamnã acest lucru dar nu au reuşit să se dumirească. Ultima persoanã întrebatã şi poate cea mai în mãsurã sã rãspundã a fost chiar ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc. Acesta a declarat cã nu cunoaşte amãnunte legate de detenţia fostului lui coleg de guvernare, ministrul pasând pisica în curtea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), administraţie aflatã în subordinea lui:

„Cred cã vã poate rãspunde ANP ce înseamnã vulnerabil. Vulnerabil nu înseamnã neapãrat cã cineva este într-o stare fizicã proastã. Pot fi diverse ameninţări la adresa unei persoane în mediul penitenciar. În mod normal, unui asemenea deţinut i se asigurã separaţia, în funcţie de regimul de executare, doar acolo unde este posibil. ANP cunoaşte categoria de persoane său persoanã vulnerabilã. Cred cã e vorba, în primul rând, de vorbă de vulnerabilităţi fatã de alţi deţinuţi, nu în cazul menţionat, ci în general”, a declarat ministrul Justiţiei.

 

O altã discuţie legatã de vizită acestuia la Vaslui a fost legatã de faptul cã se va pune problema extinderii penitenciarului vasluian tocmai pentru cã acesta este aglomerat. Cu toate acestea, o vreme, Relu Fenechiu nu a împărţit celula cu nimeni şi se bucurã şi de un statut mai aparte.

 

Cât despre recuperarea prejudiciului adus statului în valoare de 5,6 milioane de lei, Cazanciuc spune cã procesul este unul destul de anevoios şi cade în sarcina Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscalã (ANAF).

„De punerea în executare a sentinţei pronunţată împotriva fostului ministru, în mod normal, se ocupã ANAF. Noi tocmai avem, în momentul de fațã, o procedurã de simplificare şi accelerare a formalităţilor de valorificare a bunurilor confiscate în urma unui proces penal. Valorificarea bunurilor nu este un proces uşor, indiferent cine îl face pentru cã, dacã discutãm, de exemplu, despre o maşină, una poate fi valoarea ei atunci când a început un proces şi alta poate sã fie valoarea ei la finalul acestuia. Poţi sã ai un imobil care valoreazã, teoretic, un anumit preţ pe piaţa dar practic, dacã vrei sã-l vinzi nu găseşti cumpãrãtor. Procesul de valorificare nu este un proces uşor şi de aceea încercãm sã specializãm nişte oameni strict în aceastã materie”, a declarat ministrul Cazanciuc.

 

Citește și Relu Fenechiu trece la regim semideschis. Fostul lider liberal condamnat pentru CORUPȚIE, transferat la Vaslui

 

Relu Fenechiu a fost trimis în judecatã în 2012 de cãtre procurorii DNA, în dosarul „Transformatorul”, acesta fiind acuzat cã a vândut, prin firmele sale, transformatoare şi întrerupãtoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi cãtre Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrică Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei. Alãturi de el a mai fost condamnat şi fratele acestuia, Lucian Fenechiu, iar instanţa a decis recuperarea prejudiciului de peste 5,6 milioane de lei de la cei doi fraţi.

 

(Sursa: vremeanouă.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments