Incalificabil! A MURIT ÎN BRAȚELE SOȚULUI, sub ochii indiferenți ai cadrelor medicale

0
104

O femeie, de 32 de ani, a murit în Secția ginecologie a Spitalului Târgu Neamț. Soțul femeii spune că l-a rugat pe medic să-i transfere consoarta la o altă unitate, însă a fost refuzat. „Vedeam cum se topește de la o oră la alta, iar ei nu făceau nimic. Când a făcut stop cardiac, au căutat minute bune oxigen, că defribilator nu aveau“, a declarat Constantin Lazăr. Directorul Florin Apostoaie spune că necropsia va stabili cauzele decesului.

 

Faptul că în România sistemul de sănătate este pe chituci nu mai reprezintă de mult o noutate, așa cum nici cazurile de deces în unitătile spitalicești nu mai impresionează pe mulți. Din păcate, astfel de cazuri nu fac decât să afecteze și mai tare imaginea șifonată a sistemului. Și totuși, cele întâmplate la începutul acestei săptămîni în Spitalul Târgu Neamț, unde o tânără în vârstă de 32 de ani, din comuna Răucești, a decedat în condiții suspecte, ar trebui să trezească autoritățile. O anchetă serioasă atât a Colegiului Medicilor și, de ce nu, a autorităților judiciare, ar putea elimina suspiciunile care planează asupra acestui caz. Constantin Lazăr, de 33 de ani, soțul femeii decedate, este de părere că viața consoartei ar fi putut fi salvată dacă medicul ginecolog ar fi acordat mai multă atenție cazului. Bărbatul afirmă că l-a rugat insistent pe medic să-i transfere soția într-o altă clinică, însă a fost refuzat. La fel de gravă este și acuzația bărbatului cu privire la faptul că medicul ginecolog, în prezența directorului spitalului, i-ar fi sugerat că îl poate ajuta să-și ia sotia acasă și să o înmormânteze fără să mai fie nevoie de necropsie.

 

Medicul Florin Apostoaie, managerul Spitalul Târgu Neamt, a negat acest aspect, declarând că în cauză va fi efectuată necrospia, așa cum prevede legea.

 

Toate problemele femeii au apărut la începutul săptămînii trecute când a acuzat dureri în zona abdominală. Sâmbătă seară, văzând că starea soției este tot critică, bărbatul a decis să o ducă la Spitalul Târgu Neamț. După numai două zile, Elena Lazăr a decedat.

 

„Îi erau rău de vreo săptămână, iar sâmbătă seară am dus-o la urgență, pentru că avea hemoragie, însă nu mare. Acolo i-au făcut o perfuzie, iar când au văzut că are hemoragie ne-au trimis la ginecolog. Domnul doctor Dumitrescu nu era acolo, în schimb era asistenta care l-a sunat și i-a spus despre ce este vorba. Au internat-o, iar doctorul i-a dictat asistentei ce să facă, adică să-i administreze un tratament cu antibiotice, fără să o consulte. Apoi hemoragia a fost și mai puternică și au început să i se umfle picioarele. I-am spus domnului doctor să facă ceva, că se simte rău. A venit, s-a uitat și a trimis-o la ecograf spunând că are un chist și vrea să vadă despre ce este vorba. Când au ajuns în sala de operație, domnul doctor a spus că trebuie să-i facă o biopsie, pentru că vede ceva suspect. Atunci l-am rugat din nou să facă ceva dacă este grav și să o trimită mai departe la un alt spital. A zis că nu, că trebuie să-i facă analizele, pe care le-au făcut abia luni dimineață și că nu o primește în altă parte, că trebuie să se roage de alții pentru asta. După biopsie, hemoragia a fost și mai mare. Vedeam cum se topește de la o oră la alta, iar rugămințile mele nu erau băgate în seamă“, a declarat Constantin Lazăr.

Stop cardiovascular?

Luni seară, în jurul orei 21.00, Elenei Lazăr i s-a făcut rău, iar după puțin timp a decedat, dându-și ultima suflare în brațele soțului.

„Mi-a spus că-i este greață și am chemat asistenta. A început să vomite, iar picioarele să se umfle. Asistenta nu știa ce să facă, doctorul nu era acolo. Dintr-o dată, soția a căzut pe pat, iar asistentele au intrat în panică. I-au pus o perfuzie, se alarmau, țipau. A venit doctorul de la urgență, însă când a ajuns era aproape gata. Nu au avut nici măcar un tub de oxigen. Au alergat prin toate saloanele. Toți fugeau, nu aveau seringă, injecție, oxigen, dădeau telefoane. Au încercat să o resusciteze, dar nu aveau aparat defibrilator. L-au adus de la urgență, însă a fost prea târziu. Minutele alea pentru mine au fost de groază. Ce mă fac eu acum, ce să-i spun copilului care are 6 ani și întreabă de mamă“, ne-a mai spus Lazăr.

 

După toate cele întâmplate, bărbatul, care nu are un loc de muncă, a aflat că trebuie să plătească și contravaloarea necropsiei. „Mă puneau să plătesc autopsia, dar de unde să dau eu 7-8 milioane de lei. După care mi-au zis că îi trece în document că era bolnavă de cancer și puteam să o iau acasă fără necropsie. Însă m-am decis să nu le semnez nici o hârtie, pentru că dacă ar fi existat voință putea fi salvată. Chiar dacă avea cancer puteau să facă ceva să mai trăiască câțiva ani“, a spus Constantin Lazăr.

Cât privește starea de sănătate a soției, bărbatul spune că ar fi fost niște probleme minore la nașterea băiețelului și atât.

„Încearcă să mușamalizeze cazul, spunând că avea început de cancer, însă lucurile nu au stat așa“, a conchis Lazăr.

Medicul Florin Apostoaie, managerul Spitalului Târgu Neamț a declarat că beneficiază de scutirea efectuării necropsiei doar acei pacienți la care există un diagnostic bine precizat:

„Întrucât în acest caz diagnosticul nu este bine precizat, deși dumneaei a fost expertizată în mai multe spitale, se va efectua necropsia. Cât privește faptul că rudele decedatului sunt obligate să achite contravaloarea necropsiei nu este decât un zvon. Detaliile cazului nu le cunosc. În momentul în care vom avea rezultatul necropsiei, vom vedea exact despre ce a fost vorba“.

 

Necrospia va fi realizată cel mai probabil în cursul zilei de astăzi.

 

(Sursa: monitorulneamt.ro)

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments