BBC a publicat în ediţia electronică un material în care a prezentat şapte dintre cele mai frumoase teatre de pe mapamond. Lista a fost realizată urmare a unor propuneri venite din partea cititorilor şi pe ea se regăseşte şi Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, informează „Adevărul”.
Alături de Teatru Naţional „Vasile Alecsandri”, BBC a mai enumerat în articol Bristol Hippodrome din Bristol, Marea Britanie, Teatrul Olimpic din Vicenza, Italia, Globe Theatre, din Londra, Palais Gariner, din Paris, War Memorial Opera House din San Francisco, SUA, Teatro La Fenice, din Venezia, Italia.
Teatrele publicate pe site-ul BBC au fost alese de editorii instituţiei media britanice, la sugestia cititorilor.
„Istoria clădirii Teatrului Naţional din Iaşi, care din 1956 primeşte numele poetului şi omului de teatru Vasile Alecsandri, este legată de un eveniment mai puţin fericit – distrugerea vechiului Teatru de la Copou în urma unui incendiu devastator, în noaptea de 17 spre 18 februarie 1888. Demersurile pentru construirea noului teatru au durat până în 1894 când, datorită stăruinţelor primarului, ale Consiliului comunal, precum şi ale deputatului Miltiade Tzoni, este aprobat contractul cu arhitecţii vienezi Fellner şi Helmer care «până astăzi au zidit mai bine de douăzeci de teatre care sunt modele de bun gust şi de bună orânduire»: Viena, Praga, Odessa, Mainz, Hamburg, Oradea, Darmstadt, Budapesta, Timişoara, Augsburg, Cernăuţi, Carlsbad, Fiume, Pressburg, Szegedin, Cluj sau Berlin”, este istoricul pe care reprezentanţii teatrului ieşean îl fac unităţii.
Referitor la arhitectură, pe site-ul teatrului ieşean se mai arată că sala Mare are 750 de locuri şi este organizată în stal, loje şi balcon impresionează prin rafinamentul, fantezia şi somptuozitatea ornamentelor de inspiraţie barocă şi rococo, fie că este vorba despre reprezentările sculpturale sau picturale.
„Cele 1418 lămpi electrice şi candelabrul cu 109 becuri din cristal de Veneţia luminează un teatru cu o personalitate arhitectonică unică. Cortina principală, pictată de maestrul vienez Lenz şi terminată de unul din discipolii săi, este concepută sub forma unei alegorii a vieţii cu cele trei vârste în plan central, la dreapta fiind imaginată simbolic Unirea Principatelor; partea stângă, pictată de ucenicul lui Lenz este diferită de rest prin stil şi culoare. Plafonul şi cortina de fier (sau de incendiu) au fost pictate de Alexander Goltz. Cortina de fier prezintă motive ornamentale dispuse simetric, iar plafonul – adevarată operă de artă – a avut ca tematică Povestea, reprezentată figurativ prin alegorii paradisiace, nimfe şi îngeri încadraţi de o stucatură rococo. Tot pe plafon, deasupra fosei orchestrei, se află stema celor patru provincii reunite, cu însemnele heraldice ale fiecăreia, iar din stema regală aflată într-un plan paralel, cel mai vizibil este sceptrul, însemnele regale fiind îndepărtate după abdicare.“
(Sursa: adevarul.ro)