Senatorii au votat astăzi, modificarea Regulamentului de funcţionare, chiar dacă documentul figura pe ordinea de zi a plenului de mâine. Mai exact, senatorii au pus în acord Regulamentul cu prevederile Constituţiei în privinţa majorităţii care se ia în calcul atunci când se dă un vot pentru cererile DNA. Votul pe controversatul Regulament s-a dat după numai jumătate de oră de dezbateri şi după ce acesta a trecut fără probleme de Comisia specială în această dimineaţă. Cu toate că senatorii şi-au schimbat Regulamentul, votul în cazul Dan Şova rămâne acelaşi.
Cu doar un vot împotrivă şi o abţinere, senatorii au votat modificarea Regulamentului. Mai exact, au eliminat diferenţa dintre Regulament şi Constituţie în privinţa majorităţii de care trebuie să ţină cont plenul când procurorii cer încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive.
Modificarea a fost un nou motiv de dispute între politicienii din tabere adverse.
„Iată dovada că ceea ce am susținut este perfect adevărat, ceea ce am motivat în sesizarea Curţii Constituţionale. Iată recunoașterea greșelii președintelui Senatului”, a spus Nicolae Vlad Popa, senator PNL.
„Când încerci să sapi groapa altuia, cazi singur în ea. Varianta corectă este cu majoritatea celor care votează”, a apreciat Cristiana Anghel, senator PC.
Odată recunoscută varianta Constituţiei, liberalii au încercat chiar şi pe ultima sută de metri să impună reconsiderarea votului în cazul Dan Şova, care de altfel a provocat întreaga dispută.
„Am modificat articolul 173 din Regulament și l-am adus în acord cu Constituția, ne obligă să reconsiderăm rezultatul votului pe care noi l-am dat în urmă cu o săptămână în cazul Șova”, a spus Sebastian Grapă, senator PNL.
„Nu pot supune aprobării Senatului o asemenea cerere. Dacă doriți, să o faceți la Biroul Permanent”, a răspuns Ioan Chelaru, vicepreședintele Senatului.
Deja, preşedintele Senatului s-a pronunţat pe acest subiect.
„În privinţa votului dat pentru domnul Şova, votul a fost dat. Nu se mai poate aplica acum… noul regulament. El capătă aplicare în viitor”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.
Noul Regulament al Senatului va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial, iar din acel moment orice cerere de reţinere sau arestare venită din partea procurorilor va fi votată cu majoritatea senatorilor prezenţi.
(Sursa: digi24.ro)