Dezvăluiri. Cum lucrează și cât câștigă armata de „troli” (postaci) a lui Putin. Activează și-n România?

0
101
Foto: dailydot.com

Foto: dailydot.com

De la începutul crizei ucrainene, pe Internet s-a constatat o creştere spectaculoasă a comentariilor favorabile Kremlinului şi preşedintelui rus Vladimir Putin, iar cei care au făcut parte din „armata de postaci” dezvăluie acum cum funcţionează sistemul de propagandă rusesc.

 

În fiecare dimineaţă, la ora 9, o mulţime de angajaţi îşi încep programul pe strada Savushkina, într-o clădire de birouri cu patru etaje. După 12 ore de muncă, în clădire nu se sting luminile, iar lucrătorii sunt înlocuiţi de alţii, care încep tura de noapte, scrie The Guardian.

 

Clădirea este sediu general al „armatei de troli”, unde sute de bloggeri lucrează non-stop pentru a inunda forumurile şi reţelele de socializare din Rusia cu laude la adresa lui Putin şi comentarii furioase la adresa occidentului.

 

Jurnaliştii de la The Guardian au vorbit cu doi foşti angajaţi ai armatei de troli. Unul lucra într-un departament care menţinea conturi false pe LiveJournal, în timp ce al doilea era responsabil cu răspândirea de comentarii favorabile preşedintelui rus. Ambii au lucrat la negru, fără nicio formă contractuală, şi erau plătit cash.

 

Cei doi au vorbit despre atmosfera tensionată de la locul de muncă, unde umorul nu este niciodată prezent şi angajaţii sunt amendaţi dacă întârziau câteva minute sau dacă nu-şi fac norma de postări pe zi. Trolii lucrează în încăperi în care se aflau aproximativ 20 de persoane. Fiecare grup este controlat de trei editori, care verifică mesajele şi impun sancţiuni pentru copy/paste sau pentru orice cuvânt care nu e bine folosit un context.

 

Bloggerul Live Journal, care a petrecut două luni în „armata de postaci”, până la jumătatea lui martie, dezvăluie că era plătit cu 45.000 de ruble (790 de dolari) pe lună. Nu a semnat niciun contract. Singurul document pe care şi-a pus iscălitura a fost un contract de confidenţialitate. Bloggerul nu avea voie să le povestească prietenilor despre locul său muncă şi nu avea voie ca, pe conturile fictive pe care le administra, să fie prieten cu vreun cunoscut.

 

Fostul angajat spune că trebuia să scrie postări normale, despre muzică sau mâncare, apoi să „arunce” câte o postare politică, în care guvernul de Kiev era numit „fascist”, de exemplu. Pe conturile de pe Live Journal, povesteşte bloggerul, a scris despre „cele mai frumoase 20 de castele din Europa” şi „semne care arată că te întâlneşti cu fata greşită”, intercalate cu postări politice cu privire la Ucraina sau care să sugereze că liderul opoziţiei ruse Alexei Navalni (ucis ulterior) este corupt.

 

Instrucţiunile pentru mesajele politice era „sarcini tehnice”, pe care trolii le primeau în fiecare dimineaţă, în timp ce alte mesaje non-politice trebuiau gândite de angajaţi.

 

„Cel mai înfricoşător lucru este atunci când vorbeşti cu prietenii şi repeţi aceleaşi lucruri pe care le-ai primit în sarcinile tehnice, îţi dai seama că ai ajuns şi tu victimă”, a mărturisit bloggerul, care nu a vrut să îşi dezvăluie identitatea.

 

Trolii pe forumuri – manifestanţii de pe EuroMaidan, drogaţi

Marat, în vârstă de 40 de ani, a lucrat într-un departament diferit, în care angajaţii postau pe forumuri comentarii elogioase la adresa lui Putin.

 

Aici, trolii lucrează în echipe de câte trei. Primul se plângea de diverse probleme, al doilea posta un al treilea link şi munca cea grea îi revenea următorului: trebuia să posteze linkuri către materiale în care Putin este elogiat sau fotografii în care Occidentul este discreditat.

 

Marat le-a povestit jurnaliştilor britanici despre sarcinile concrete pe care le avea. De exemplu, postând comentarii şi linkuri diverse după masacrul din redacţia Charlie Hebdo, concluzia cu care trebuia să rămână cititorul de rând era că Putn lasă la o parte orice ostilităţi şi îi trimite condoleanţe lui Francois Hollande.

 

„Vladimir Putin l-a contactat imediat pe liderul francez, în ciuda relaţiilor proaste dintre Rusia şi Occident” sau „Liderul rus a fost întotdeauna împotriva agresiunii şi a terorismului, în general. Datorită iniţiativelor preşedintelui, numărul de acte de terorism în interiorul Rusiei a scăzut dramatic” au fost doar două din mesajele pe care Marat trebuia să le posteze pe toate forumurile.

 

În ceea ce priveşte EuroMaidanul, trolii postau pe forumuri mesaje care induceau ideea că manifestanţilor le fusese servit ceai cu droguri şi astfel de explica atitudinea lor faţă de Rusia.

 

Trolilor li s-a spus ferm că nu trebuie să scrie nimic denigrator despre auto-proclamatele republici Donetsk şi Luhansk. De asemenea, ei nu aveau voie să scrie niciodată comentarii care să pună guvernul de la Kiev într-o lumină bună. Marat spune că, în biroul în care lucra el, oamenii erau împărţiţi: jumătate credea cu adevărat în ce scria, în timp ce jumătate făcea asta doar pentru bani.

 

„Desigur, dacă în fiecare zi eşti hrănit cu ură, aceasta începe să-ţi mănânce sufletul. Începi să crezi în mesajele alea, trebuie să fii puternic pentru a-şi păstra sufletul curat atunci când lucrezi în mizerie”, a mai spus Marat.

 

Cel mai râvnit loc de muncă era cel pentru postac în limba engleză, remunerat cu cel puţin 68.000 de ruble. Marat a dat un test, i s-a cerut un text în engleză despre opiniile sale politice şi i s-a spus să nu exagereze. El a scris că toţi politicienii sunt ipocriţi. Nu a trecut testul.

 

(Sursa: ziare.com)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments