Ţeparul Minciună face cadouri de sute de mii pe banii noştri

0
280

Dacă nu curge, pică! Pentru şeful DADJ, câteva zeci de mii de euro, gaură la buget, sunt un mizilic.

7EST a dezvăluit, în urmă cu două luni, cum directorul DADJ, a dat o gaură la bugetul de stat, vânzând o firmă cu datorii către un boschetar. Acum, Daniel Minciună mai dă o ţeapă bugetului judeţean, oferind un cadou de 170.000 de lei firmelor care au tăiat copacii de pe marginea şoselelor.

Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor (DJADP) s-a dispensat, fără să clipească, de 170.000 de lei. Directorul Daniel Minciună a renunţat la banii care se cuveneau bugetului Consiliului Judeţean, permiţând firmelor care au retezat copaci de pe marginea mai multor drumuri să ia tot lemnul. Un inginer silvic susţine însă că valoarea lemnului scos de lângă drumuri depăşea cu mult cheltuielile cu tăierea şi replantarea altor copaci. La un calcul simplu, lemnul scos de cele trei firme costă cel puţin 230.000 de lei pe piaţa liberă, iar cheltuielile de exploatare şi replantare, după declaraţiile şefului de la DJADP sunt de 77.000 de lei.

 

Trei firme cadorisite

DADJ a contactat mai multe firme pentru a tăia arborii bătrâni de pe marginea unor drumuri judeţene şi pentru a planta puiet în loc. Încredinţarea s-a făcut direct, fără nicio selecţie, contractele ajungând la SC Muscel Com Mălini din Suceava, SC Construct&Drum SRL din Iaşi şi Arbosim For SRL din Pîrcovaci (Iaşi). Daniel Minciună a fost bucuros să scape de arbori fără să dea nici un leu firmelor, dar şi fără să ia vreun ban pe masa lemnoasă. Lucrarea s-a încheiat fără ca cineva să ştie mişcarea, până când un consilier judeţean, întâmplător şi inginer silvic, a început să pună întrebări. Aşa s-a şi aflat că, de fapt, Consiliul Judeţean a fost păcălit, ori de firme, ori de Minciună, cu o sumă consistentă.

 

Valoarea “pe picior”

Consilierul judeţean Dorel Lebădă a fost directorul tehnic al Romsilva Iaşi şi este inginer silvic. Într-o scrisoare deschisă adresată şefului CJ, Cristian Adomniţei, acesta a acuzat instituţia că a permis ca Daniel Minciună să renunţe la cel puţin 100.000 de lei, cât ar fi fost valoarea brută a copacilor “pe picior” – în pământ, înainte de a fi tăiaţi.

“Chiar dacă firmele care exploatează au cheltuieli, acestea sunt acoperite după vânzarea lemnului. Preţul lemnului aşa se face: din ce vinzi tu, cel care exploatează, îţi scoţi suma pe care mi-ai dat-o mie, proprietar, banii investiţi în exploatare şi profitul. Eu nu-i acuz pe cei care au exploatat că au făcut profit, eu îl acuz pe Minciună că a aruncat la gunoi banii cuveniţi bugetului judeţean”, a precizat Dorel Lebădă.

Acesta a adăugat că fiecare copac tăiat pe drumurile judeţene, de către cele trei firme cărora Minciună le-a atribuit direct lucrările, a produs cel puţin 2,5 mc de lemn, cu o investiţie în exploatare de maxim 35 de lei pe fiecare mc. Dacă cei 600 de copaci s-au transformat în 1.700 mc de lemn, rezultă cheltuieli de exploatare de aproximativ 60.000 de lei, la care se adaugă sumele investite în 600 de puieţi de nuc – maxim 12.000 de lei.

 

Minciună e fericit c-a scăpat gratis

Din calculele directorului DJADP rezultă că valoarea lucrărilor necesare scoaterii de lângă şosele a copacilor era mai mare decât valoarea lemnului. Asta conform devizului de lucrări primit de la cele trei firme implicate. “Pot să vă spun că am cerut devize ştampilate de către ocolul silvic cu valoarea lemnelor şi exploatarea. Valoare lemnului era de 66.000 de lei, iar a exploatării de 77.000 de lei. Şi asta pentru că pe şosele nu este tăiere de lemn ca în pădure – aici trebuie să fereşti reţelele electrice, firele de telefon. Şi apoi, dacă alegeam să primim noi valoarea lemnului trebuia o procedură de licitaţie, trebuia să stea lemnul în depozit, nu ştiam dacă se vinde sau nu”, a declarat Daniel Minciună.

Acesta a precizat că firma de la Mălin a invitat-o personal la tortul de la Iaşi. “Nu-i o cunoştinţă de-a mea, l-am găsit lucrând la drumurile naţionale. Nu aveam variante de rezolvare, trebuia să cheltuiesc bani şi nu aveam de unde. Aşa am rezolvat două probleme. Am scăpat de copacii vechi, am arbori noi şi nu am plătit nimic. Cred cu tărie că noi am ieşit în avantaj”, a mai spus Minciună.

 

Cum se calculează tunul?

Conform declaraţiilor directorului Daniel Minciună şi nu ale consilierului Dorel Lebădă, cantitatea de lemn de plop extrasă de pe drumurile judeţene din Iaşi a fost de 1.700 mc. Din această cantitate, 30 de procente o reprezintă reziduurile. Rămân 1.190 de mc de lemn curat. Pe piaţa liberă, fiecare metru cub de lemn de plop prelucrat (cherestea) costă cel puţin 300 de lei.

În cazul în care procesatorul a reuşit să extragă cel puţin 800 mc de cherestea, suma pe care au obţinut-o cele trei firme este de 240.000 de lei. Scăzând cheltuielile de 77.000 de lei enunţate de Minciună, rezultă un profit de 163.000 de lei pentru cele trei firme implicate.

Tot pe piaţa liberă, dacă lemnul nu este procesat, ci este vândut la buştean, preţul este de 45 de euro/mc. Înmulţind această sumă cu 1.190 de mc (pentru că nu sunt scăzute pierderile de la obţinerea scândurilor), rezultă 53.500 de euro – 230.000 de lei, din care se scad cheltuielile de 77.000 de lei.

Cu alte cuvinte, Daniel Minciună s-a bucurat să scape de copaci făcând cadouri de sute de mii de lei. Ori a fost păcălit, ori a făcut-o intenţionat, dar parcă se ajunge la cuvintele consilierului Lebădă, care a spus că CJ a renunţat uşor la 100.000 de lei.

 

Se pregăteşte tunul de la Belceşti şi Coarnele Caprei

Pe modelul deja consacrat, DJADP pregăteşte încă o lovitură. De această dată pe drumurile de la Belceşti şi Coarnele Caprei. Conform declaraţiilor lui Daniel Minciună, arborii din acea zonă sunt deja ciopârţiţi şi li se face un bine dacă vor fi tăiaţi. “Sunt copaci care au rămas la doi-trei metri înălţime. Sunt 100 şi ceva de cioate”, a precizat Daniel Minciună.

Pentru noua operaţiune, Agenţia de Protecţia Mediului nu şi-a dat avizul. “Până la acest moment nu ni s-a solicitat nici un aviz privind tăierea arborilor de pe drumurile judeţene. Nu ştiu exact ce au de făcut, dar dacă sunt operaţiuni de toaletare nu trebuie aviz”, a precizat Bogdan Davideanu, directorul APM Iaşi.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments