Primăria comunei de la marginea Iaşului a dat anunţ că angajează fotbalişti: înălţime minimă 1,75 m şi trecut sportiv curat.
S-au primit vreo 60 de CV-uri, dar unul singur e fotbalist adevărat, de la Ştiinţa Miroslava, restul sunt „petarde”. În liga a cincea nu se joacă pe bani, ci pe mici şi bere. Echipa e patronată de primărie, iar antrenor e patiserul comunei. Tot bugetul echipei pe un an: 4.500 de euro!
Dacă vrei să fii fotbalist şi ai măcar 1,75 metri înălţime, îţi poţi vedea visul împlinit trimiţând un simplu CV. O echipă patronată de un primar şi antrenată de un patiser caută jucători pe site-urile de joburi. Sunt vizaţi cel puţin 6 fotbalişti, pe aproape toate posturile.
Super-transfer: un fundaş de la Ştiinţa Miroslava
Oferta de joburi aparţine echipei Săgeata Popricani, care activează în liga a V-a, dar visează la promovare. Sunt căutaţi un portar, un atacant, doi fundaşi şi doi mijlocaşi. Antrenorul jucătorilor din Popricani nu agrează modalitatea de recrutare a fotbaliştilor de pe Internet, aleasă de conducerea executivă, dar nici nu o respinge categoric. „Au venit până acum câteva zeci de CV-uri. Singurul care a rămas e un fundaş venit de la Ştiinţa Miroslava şi pe care l-am transferat. În rest, cei mai mulţi au fost caricaturi de fotbalişti, nu fotbalişti”, explică Daniel Enuţă, antrenorul de la Săgeata Popricani.
Antrenorul e patiser
Ideea recrutării de jucători prin intermediul anunţurilor pentru job-uri a aparţinut administratorului blogului echipei, şi a venit dintr-o necesitate. „Noi avem 15 jucători acum. A început sezonul muncilor sezoniere, şi am putea avea probleme. Dacă îmi pleacă 3-4 jucători în străinătate, la muncă, nu am pe cine să mai bag în teren”, explică antrenorul Enuţă.
Echipa e una de amatori, toţi jucătorii având profesii care nu au nicio legătură cu sportul. Unii sunt zidari, alţii lucrează în comerţ sau în agricultură, iar un altul e angajat la Delphi. Antrenorul echipei, Daniel Enuţă, e brutar patiser. Are propria lui afacere şi vinde sătenilor de la covrigi până la pizza. Se metamorfozează în antrenor doar în ziua meciului, cu o oră înainte ca echipele să intre pe teren.
Joacă pe cinci mici şi o bere
Jucătorii de la Săgeata Popricani n-au mai făcut antrenamente de prin luna martie, când fotbaliştii şi-au reluat lucrul în profesiile lor. „Cât timp am făcut antrenamente, am fost pe locurile II-III din prima serie, o serie destul de valoroasă. S-a reînceput munca, nu ne mai antrenăm şi asta se vede. Am ajuns pe locul VII acum. Ne întâlnim doar înainte de meci. Cum aş putea să cer unui om care lucrează în trei schimburi să vină măcar o dată la două zile la antrenament?”, se întreabă retoric Daniel Enuţă.
Cei 15 jucători de la Săgeata nu au contracte de mii de euro, ca fotbaliştii văzuţi la televizor. Ei primesc doar o primă, la finalul meciului, indiferent de scor. „Suntem invitaţi la o masă, primim o porţie de mici sau o friptură şi o bere”, explică Enuţă.
„Săgeată” electorală: „Fără echipă, nu ieşeam primar”
Actuala echipă Săgeata Popricani a fost înfiinţată în urmă cu trei ani de omul de afaceri Valeriu Pârlog, cel care a devenit primar de Popricani în urmă cu 10 luni. „A fost o plăcere de-a mea, o pasiune aş zice”, explică acum primarul.
În momentul în care şi-a făcut echipă de fotbal, Pârlog nu şi-a imaginat ce impact poate avea aceasta asupra sătenilor din comună. „Ar însemna să mint dacă spun că nu m-a ajutat. Echipa m-a ajutat mult în campania electorală. Şi datorită ei am câştigat alegerile. Chiar dacă veneam de la USL, a fost greu să-l înving pe fostul primar”, susţine Valeriu Pârlog.
Bani de la Primărie
După ce a câştigat alegerile, Valeriu Pârlog a încercat să găsească resurse pentru a forţa promovarea în liga a IV-a. Pentru că activează în agricultură, iar anul trecut a fost unul secetos, actualul primar de Popricani a cam ajuns la fundul sacului.
„Eu am sperat să creez o emulaţie şi să vină şi alţi oameni de afaceri lângă mine. Nu s-a întâmplat asta. Oamenii vin la meci, avem la unele meciuri câteva sute de spectatori iar intrarea este liberă. Aşa că a fost prinsă o alocare bugetară de 10.000 de lei pentru susţinerea echipei. Până acum nu ne-am atins de aceşti bani”, explică Pârlog.
Meciurile echipei au loc pe terenul şcolii din Popricani, care este acoperit cu iarbă.
Vor şi pepinieră
Aşadar, din acest an, echipa Săgeata Popricani a devenit, practic, echipa comunei. Bugetul anual de circa 20.000 de lei este asigurat din cei 10.000 de lei alocaţi de Consiliul Local din bugetul comunei, iar diferenţa o pune Valeriu Pârlog din propriul buzunar. „Ne costă transportul, baremurile arbitrilor, echipamentele, mingile, medicul, cotizaţia la Asociaţia Judeţeană de Fotbal. Dacă tot nu am din ce să plătesc salarii fotbaliştilor, măcar o masă după meci trebuie să le dau”, susţine primarul Pârlog.
Mai mult, de circa o săptămână în comună s-a declanşat o acţine de selecţie a copiilor de peste 5 ani, cu înclinaţii spre fotbal. „Încercăm să facem o pepinieră, un centru de copii şi juniori. Colaborăm cu Marcel Flueraru, antrenor cu licenţă B UEFA”, spune primarul din Popricani.
Meciuri crâncene în Liga a V-a
Meciurile din liga a V-a sunt, ca şi cele din prima ligă, pline de orgolii. Diferenţa este că orice accidentare costă scump. „După ultimul meci, cel cu Costuleniul, unul dintre fundaşii noştri centrali a avut glezna umflată timp de trei zile. Dacă nu merg la serviciu, oamenii ăştia îşi riscă pâinea, şi asta numai pentru că le place să joace fotbal. Ar fi bine dacă şi arbitrii s-ar gândi la acest lucru”, susţine antrenorul Daniel Enuţă.
Fost jucător la Olimpia Popricani, echipă desfiinţată înainte de apariţia Săgeţii, Enuţă este convins că promovarea echipei nu poate avea loc fără resurse financiare. „Dacă ar câştiga bani din fotbal, jucătorii s-ar putea antrena pentru că n-ar mai fi nevoiţi să muncească pentru a se întreţine. Asta s-a văzut clar atâta timp cât ne-am putut antrena şi am avut condiţie fizică. Eram pe loc de promovare şi ne puteam bate. Să sperăm că anul viitor vom reuşi”, spune Enuţă.
„Orice accidentare la aceşti fotbalişti înseamnă că nu mai pot merge la serviciu şi îşi riscă pâinea. Nu-i învoieşte nimeni pentru că şi-au rupt picioarele la fotbal, în timpul liber. De aceea, arbitrii ar trebui să fie mai atenţi la faulturile dure.”
Daniel Enuţă, antrenor Săgeata Popricani