Problema câinilor fără stăpân n-are rezolvare la Iaşi după mai bine de 20 de ani de administrație locală democratică. Numărul maidanezilor din oraş a rămas constant mare, în ciuda diverselor viziuni administrative care s-au succedat la Primărie, iar autorităţile nu mai au o evaluare exactă a populaţiei de câini fără stăpân din 2005, atunci când era estimată la aproximativ 10.000. Aproximările recente, făcute atât de asociaţiile de protecţie a animalelor, cât şi de societatea Salubris, responsabilă cu hingheritul, arată că pe străzile orașului ar trăi între 4.000 şi 13.000 de câini fără stăpân.
Strategia făcută publică, ieri, de municipalitatea ieșeană, după scandalul uciderii copilului de patru ani în Parcul tei din București, a fost înteţirea hingheritului şi construirea unui padoc uriaş la periferia Iaşiului, în comuna Tomeşti. Uriaș, adică de maximum 3.000 de locuri.
Construirea padocului, care a început în 2009, trebuia să fie gata în patru luni, însă complexul, pentru care a fost prevăzut un buget de 4 milioane de lei, nu este finalizat nici până acum. Iniţial, s-a vorbit despre 4.000 de cuşti care vor exista la padoc, dar, în cele din urmă, au mai rămas doar 500 în proiect.
„Încercăm să finalizăm padocul de la Tomeşti, o investiţie pe care am prelungit-o câţiva ani din cauza lipsei de bani şi a problemei legate de proprietăţi. Vom inaugura 11 cuşti, care au o capacitate mult mai mare faţă de padocul din Miroslava. Acesta va funcţiona în paralel cu cel din Tomeşti“, a precizat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.
Primăria Iaşi a alocat şi în bugetul pe acest an 2 milioane de lei pentru terminarea padocului, dar lucrările sunt departe de a fi încheiate. Pe de altă parte, activitatea de prindere a câinilor rămâne, în continuare, la un nivel insignifiant, muncitorii de la Salubris operând doar cu două maşini şi, în majoritatea cazurilor, în urma cererilor primite de la cetăţeni în diverse cartiere ale oraşului.
Câți câini sunt pe strada ta?
În acest timp, 1.658 de ieşeni s-au prezentat la Spitalul de Boli Infecţioase în primele opt luni ale anului 2013, prezentând muşcături de animale. Medicii spun că majoritatea au fost provocate de câini comunitari. 1.200 de pacienţi au primit vaccin antirabic. Victime ale maidanezilor cad şi copiii, nu doar adulţii. Anul acesta, la Spitalul Clinic de Copii „Sfânta Maria“, 114 minori au necesitat îngrijiri mediale, după ce au fost atacaţi de câinii fără stăpân, iar anul trecut au fost 109.
„Numărul este mai mare acum, în primele opt luni ale acestui an, în comparaţie cu anul precedent. Plăgile copiilor care ajung la noi sunt toaletizate, suturate atunci când este cazul, dar nu aşa cum s-ar sutura o plagă obişnuită. Se administrează serul antitetanos, antibiotice după caz, şi sunt trimişi la Spitalul de Boli Infecţioase“, a declarat dr. Cătălina Ionescu, purtător de cuvânt al Spitalului de Pediatrie.
Când ai fost speriat ultima oară de un câine? Trimite o reacție, un punct de vedere!
Şase ieşeni sunt zilnic muşcaţi de câinii vagabonzi, de trei ori mai mulți decât în urmă cu doi ani. În fiecare zi există riscul ca un copil sau un adult să-şi piardă viaţa din cauza câinilor, iar singura soluţie pe care o avem este, deocamdată, să ne ferim cât mai mult de animalele nimănui.
„Sunt mai rare cazurile în care rănile sunt la nivelul feţei. De obicei, muşcaţi de faţă sunt copiii, care ajung la Pediatrie. Pentru aceşti pacienţi se consumă doze de antitetanos, iar unitatea este la limită în ceea ce priveşte stocul. Nu avem multe, dar mai ajung pentru un număr limitat de pacienţi“, a precizat dr. Gabriel Perianu, medic primar de urgenţă în cadrul Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului „Sfântul Spiridon“. Potrivit medicilor specialişti, persoana muşcată de un animal turbat şi care nu se prezintă la spital în maximum 72 de ore va deceda.
Asociațiile de protecție a animalelor din Iași sunt ferm împotriva eutanasierii, aruncând responsabilitatea în cârca municipalității care, spun ei, nu au găsit soluții eficiente pentru rezolvarea problemei maidanezilor.
VOI CE PĂRERE AVEȚI: EUTANASIEREA SAU ADOPȚIA ȘI CASTRAREA?
(Sursa: adevarul.ro)