Preşedintele Traian Băsescu a cerut, marţi seara, Guvernului „să emită o Ordonanţă de urgenţă prin care să stabilească un termen scurt sau rezonabil în care iubitorii de câini să ia câinii maidanezi acasă, să-i ţină în ţarcul lor, după care cei care nu au fost adoptaţi să fie imediat eutanasiaţi”.
Ilie Bolojan, primarul Oradei, un oraş unde maidanezii nu mai sunt o problemă, susţine şi el eutanasierea în oraşele unde acest fenomen a scăpat de sub control. Gheorghe Falcă, primarul Aradului, susţine şi el această metodă care „se aplică în toată ţările civilizate”. De aceeaşi părere este şi primarul sectorului 1, Andrei Chiliman. Primarul oraşului Giurgiu spune că acest lucru trebuie decis de populaţia din oraşul respectiv. Premierul Victor Ponta nu este de acord cu preşedintele Băsescu.
Premierul Victor Ponta: „Problema câinilor fără stăpân e o problemă gravă care nu mai poate fi pur şi simplu uitată. Acum 14 ani, un primar general al Capitalei ne-a anunţat că rezolvă, n-a făcut nimic. S-a trezit aseară să ne dea o dispoziţie. Proiectul de lege e în Parlament, îl rog pe dl. Dragnea să participe la dezbateri, să avem o soluţie rapidă şi eficientă. Sunt mai mulţi câini decât atunci când ne-a promis dl Băsescu că rezolvă. Societatea civilă e bună în orice formă şi cred că democraţie înseamnă să se poată exprima toată lumea”.
Ilie Bolojan, primarul oraşului Oradea: „Pentru localităţi unde numărul de câini a scăpat de sub control, soluţia este cea prezentată de preşedintele Traian Băsescu. Unde nu sunt probleme atât de mari, soluţia este sterilizarea. Dar să ştiţi că noi cei care am rezolvat problema, suntem cercetaţi penal pentru rele tratamente aplicate animalelor. Sunt ONG-uri care nu au niciun fel de responsabilitate şi ne-au făcut plângere penală. În România, ca să faci ceva trebuie să îţi asumi nişte riscuri. Noi luăm toţi câinii şi îi ridicăm de pe stradă şi îi sterilizăm. După aceea, sunt două variante. Ori îi ţinem în adăpost până mor, ori pleacă în adopţie. La noi există şi posibilitatea de adopţie în adăpost dacă nu ai unde să ţii câinele. Dacă îl laşi pe stradă, avem amenzi usturătoare. De asemenea, orădenii sunt obligaţi să-şi sterilizeze câinii sau să plătească o taxă. Avem un adăpost de 450 de locuri. În acest moment sunt 300 de câini în adăpost. Cheltuim pe câini circa 10.000 de euro/lună. De o lună avem o campanie, am pus afişe peste tot, iar orădenii ne pot suna când văd un câine să venim să-l ridicăm. Pentru Bucureşti singura soluţie fezabilă este eutanasierea”.
Nicolae Barbu, primarul oraşului Giurgiu: „Problema câinilor este una politică. Nu cred că politicienii îşi vor asuma eutanasierea. Doamna primar de la Craiova, când era parlamentar era împotriva eutanasierii. La o lună după ce a venit la Primărie şi-a schimbat părerea. Faţă de politică, atunci când vii în administraţie trebuie să iei măsuri. Nu ştiu dacă eutanasierea este o soluţie, dar administraţiile locale cheltuiesc foarte mulţi bani pe câinii comunitari. Noi, la Giurgiu, avem un adăpost de 500 de locuri şi vrem să mai facem unul de 1.500. Încercăm să limităm înmulţirea câinilor prin sterilizare şi să-i ţinem în adăpost. Cheltuim cam 1 milion de lei pe an pentru această problemă. Am făcut un sondaj şi 90% din populaţie vrea să nu mai fie câini pe stradă. Doar 30% doresc eutanasierea câinilor. Dat fiind acest rezultat, ne asumăm răspunderea şi ţinem câinii în adăpost”.
Gheorghe Falcă, primarul oraşului Arad: „Câinii se eutanasiează în toată lumea civilizată. Nu stau pe stradă şi muşcă lumea. Aşa cum strângi gunoiul de pe stradă, aşa trebuie să strângi şi câinii. Nu poţi permite să muşte sau să omoare oamenii. Legislaţia actuală nu permite rezolvarea problemei. Asociaţia Municipiilor din România a elaborat în 2011 un proiect de lege care să permită eutanasierea, însă Parlamentul l-a respins. Mai exact, domnul Ponta l-a respins. Multitudinea de câini de pe stradă este din cauza domnului Ponta. Pentru a rezolva această problemă trebuie modificată legea astfel încât să se permită eutanasierea câinilor sau să lase la atitudinea administraţiei locale această decizie”.
Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat la RFI că legea actuală privind maidanezii este proastă şi trebuie completată astfel încât câinii fără stăpân care nu sunt adoptaţi în cel mult patru luni să fie eutanasiaţi. „La ora actuală, legislaţia este una care de fapt nu ne permite nouă, celor din autorităţile publice, decât să adunăm câinii de pe stradă, în măsura în care putem, după care nu putem să-i eutanasiem decât pe cei foarte bolnavi sau pe cei care s-au manifestat foarte agresiv, dar în rest, nu putem să luăm alte măsuri. Vă spun din experienţa pe care o am eu, în 2009 am înfiinţat Poliţia Animalelor la nivelul Sectorului 1, am înfiinţat şi un loc unde să adunăm câinii ca să-i sterilizăm şi să-i îngrijim, să încercăm să-i dăm spre adopţie, am făcut lucrul ăsta cu peste patru mii de câini până în momentul de faţă. Din păcate, numai vreo patru sute au fost adoptaţi. Legea actuală e o lege şchioapă, o lege proastă şi care în mod clar trebuie completată. Responsabilitatea în problema câinilor vagabonzi astăzi revine pe de o parte autorităţilor, care n-au prea multe opţiuni, pentru că n-au voie să-i eutanasieze decât pe cei bolnavi sau agresivi”.
Tudor Pendiuc, primarul Piteștiului, a declarat pentru epitesti.ro că singura soluţie viabilă pentru rezolvarea problemei maidanezilor este ca animalele care sunt bolnave sau agresive şi cele care nu sunt adoptate să fie eutanasiate. „Propunerea este ca animalele care sunt bolnave şi agresive, dar şi cele care în termen de 15 zile de la prindere şi trimitere în adăposturi nu sunt adoptate să fie eutanasiate. Nu se mai poate tolera ce se întâmplă pe străzile oraşelor! Nimic nu poate compensa viaţa unui om, iar noi, primarii, am fost aleşi de oameni, suntem reprezentanţii lor, nu ai altcuiva! Preşedintele României a spus un lucru adevărat în intervenţia sa pe această temă. Parlamentarii trebuie să înţeleagă acum că puterea este în mâna lor, respectiv în votul lor”, a declarat Pendiuc.
(Sursa: HotNews.ro)