MITING ANTI-MAIDANEZI de amploare, mâine, în Capitală. Peste 2.500 de persoane și-au anunțat prezența

0
108

Peste 2.500 de persoane au anunțat că vor participa la un miting anti-maidanezi care va avea loc mâine, în Piața Romană, între orele 19.30 – 21.30. Participanții solicită ridicarea definitivă a câinilor maidanezi de pe stradă și cer Guvernului, Parlamentului și Primăriilor să ia măsuri imediate pentru asigurarea dreptului la viață și siguranță, drepturi garantate prin Constituție.

 

Protestul este organizat de ONG-ul „Pro Civilizație Secolul 21”, care cere ca „persoanele care au contribuit la conjunctura nefericită a uciderii lui Ionuț să fie bagate la închisoare”: „În orice țară civilizată proprietarul de teren, pe spațiul căruia se întâmplă o crimă din iresponsabilitatea acestuia, este acuzat de omor din culpă. La fel cu proprietarii acestor câini, în cazul ăsta ONG-urile care i-au adoptat și apoi i-au abandonat”.

 

În paralel cu acest miting, peste 12.000 de români au semnat o petiție prin care cer eutanasierea câinilor neadoptați în 30 de zile de la prinderea lor. Petiția a fost lansată de administratorii paginii de Facebook „Câinii maidanezi, pericol public”.

 

Anca Porneală, unul dintre administratorii acestei pagini, a declarat pentru Yahoo! News că, pentru a scăpa de câinii maidanezi, este nevoie de o combinație de măsuri (eutanasiere, sterilizare, adopție, amenzi consistente pentru abandon și hrănirea maidanezilor), care să fie aplicate conform unei legislații coerente. Potrivit acesteia, România nu are o lege unitară pentru câinii comunitari.

 

În prezent, legea 9 din 2008 interzice eutanasierea câinilor, a pisicilor și a altor animale, cu excepția animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar. Însă există o altă lege, mai veche (din 2002), aplicată de primarul din Tulcea, care permite eutanasierea.

 

Marea Britanie: câinii nerevendicaţi, eutanasiaţi după 7 zile

 

„Nu poți să te plimbi pe stradă liniștit. Trebuie curățate toate străzile prin metode europene: eutanasierea. Măcar acum să ne mobilizăm, să avem dreptul la o viață civilizată. Acum, în acest moment, ar trebui toți să se mobilizeze și să vină la miting”, spune Anca Porneală.

 

Potrivit autorilor petiției, „majoritatea ţărilor civilizate din Uniunea Europeană aplică şi acum măsurile de eutanasiere a câinilor fără stăpân care nu pot fi plasaţi, în paralel cu măsurile de sterilizare a câinilor cu stăpân şi de prevenire a abandonului. De exemplu, în Marea Britanie câinii nerevendicaţi sunt eutanasiaţi după 7 zile, în Irlanda sunt eutanasiaţi după 5 zile, în Franţa pot fi eutanasiaţi după 8 zile lucrătoare, Letonia 14 zile, iar în Belgia după 15 zile”.

 

De asemenea, Convenția europeană pentru protecția animalelor de companie reglementează reducerea numărului de animale fără stăpân: atunci când un stat estimează că numărul de animale fără stăpân constituie o problemă, el trebuie să ia măsuri legislative și/sau administrative pentru reducerea numărului acestora „prin metode care să nu cauzeze dureri, suferință sau temeri evitabile”.

 

„Acest lucru înseamnă că pe un câine îl capturezi astfel încât să îi produci minimum de suferință fizică și psihică, îl adăpostești și îl sacrifici: îl anesteziezi și pe urmă îl eutanasiezi”, explică Porneală.

 

„Majoritatea acestor iubitori trăiesc din afacerea maidanezilor”

 

Peste câteva zile va fi lansat și site-ul său, www.zeromaidanezi.ro, care va conține articolele despre maidanezi apărute în presă de-a lungul timpului, toată legislația locală, europeană, cea internațională și toate cazurile de corupție legate de maidanezi.

 

„Dacă maidanezii ăștia nu ar putea să genereze niște contracte oneroase, ei nu ar mai fi fost demult pe străzi. Există exaltați care pun câinii mai presus de oameni, dar sunt minoritari. Majoritatea acestor iubitori sunt oameni care trăiesc din afacerea maidanezilor. Profesia lor e iubirea de câini, au un salariu din această profesie și acum riscă să rămână șomeri. În paralel cu numărul de maidanezi care a crescut cu 10.000 pe an a crescut și numărul ONG-urilor”, spune Porneală.

 

Ea este de părere că ONG-urile ar trebui să fie verificate de o autoritate unică: Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASAP) sau Curtea de Conturi, astfel încât autoritățile să se asigure că banii primiți din donații sunt folosiți într-adevăr pentru îngrijirea câinilor: „Nu e clarificată situația. Care sunt drepturile, obligațiile și sursele de finanțare ale ONG-urilor?”. Doar în luna iulie, ASAP a descoperit peste 1.200 de câini nesterilizaţi, nedeclaraţi şi neînregistraţi în trei dintre cele opt adăposturi din Capitală ale unor ONG-uri.

 

Copii morți de turbare

 

Site-ul www.zeromaidanezi.ro va conține și link-uri spre articolele care relatează cazuri în care oamenii au murit din cauza unor atacuri ale maidanezilor. Porneală spune că, până acum, a identificat 13 cazuri. Cei atacați nu au murit neapărat din cauza gravității rănilor. Un băiat de 14 ani din comuna Nereju, județul Vrancea, a murit după ce a fost mușcat de un câine turbat și nu s-a dus la spital pentru a-și face vaccinul antirabic. În primăvara anului 2005, în județ s-au înregistrat 17 focare de rabie. Anul trecut, o fetiţă de cinci ani din judeţul Bacău a murit de rabie, la două luni după ce a fost muşcată de un câine maidanez. „În România nu a fost eradicată rabia”, spune Porneală.

 

Ea consideră că viața pe stradă este chinuitoare și pentru câini, nu doar pentru oameni: „Câinii sunt chinuiți. E o crimă împotriva câinilor. Mănâncă resturi, au purici, căpușe. Îi calcă mașina, le mai dă unul o rangă în cap că l-au atacat. E ca și cum ai face un copil și-l lași pe stradă”.

 

Porneală este proprietara unui câine maidanez pe care fiica sa l-a luat de pe stradă în 2001, tocmai deoarece a vrut să contribuie la soluționarea problemei: „În perioada aceea se eutanasiau și se apela la cetățeni să participe la procesul de adopție. Eu chiar am crezut că contribui la rezolvarea situației. Și mi se pare normal, dacă ai posibilitatea. Am crescut cu animalele, iubesc animalele. Părinții mei, având posibilitate, aveau 7 câini, dintre care 5 maidanezi. Tuturor celor din familia noastră ne face plăcere să avem în preajmă un animal. Dar nu se mai poate, nu (vrem-n.r.) jungla de pe străzi. Plus că dacă iubești un animal, categoric nu susții eliberarea pe stradă”.

 

Ea arată că re-teritorializarea este, de fapt, un abandon, care încalcă Legea 9 din 2008 („Abandonul constă în lăsarea unui animal aflat în proprietatea și îngrijirea omului, pe domeniul public, fără hrană, adăpost și tratament medical”).

 

Primăria Buzău: Eutanasierea, cea mai ieftină metodă

 

A trimis un raport cu argumentele sale către Comisia juridică de la Camera Deputaților: „Eu susțin o legislație curată, realizată cu specialiști, cu dresori, cu reprezentanți și de la o fundație, cu specialiști în legislația europeană. Să o alinieze la legislația europeană, cu sancțiuni, cu termene”.

 

Ținerea maidanezilor în adăposturi, fără aplicarea eutanasierii, nu este o soluție, apreciază ea: „În adăposturi sunt prea mulți și nu au suficiente locuri. De unde bani să le dai de mâncare? Sunt niște sume fabuloase”.

 

Primăria Buzău a făcut un stu
diu în cadrul căruia a evaluat costurile diferitelor metode pentru soluționarea problemei câinilor comunitari. A rezultat că cea mai ieftină metodă este eutanasierea lor (bugetul estimat pentru eliminarea maidanezilor este de 1,05 milioane de lei, iar cel pentru sterilizarea și re-teritorializarea lor, de 1,7 milioane de lei).

 

În paralel, se diminuează și bugetul Sănătății din cauza zecilor de mii de români mușcați de câini în fiecare an, care au nevoie de vaccinare și tratare antirabică și antitetanos. În doar patru luni, s-au cheltuit 2,5 milioane de euro pentru tratamentul bucureștenilor mușcați de câini.

 

Potrivit datelor de la Institutul Matei Balş din Bucureşti, numărul de persoane atacate de animale (în cele mai multe cazuri de câinii fără stăpân) a crescut de la an la an.

 

Dacă în perioada 2001-2007, când se aplica eutanasierea, s-a înregistrat o scădere a numărului de prezentări la Centrul antirabic, începând din 2008 – atunci când s-a sistat eutanasierea în Bucureşti  – se înregistrează o creştere a numărului de persoane muşcate: în anul 2007 au fost înregistrate 10.500 de cazuri, iar în 2012 s-a ajuns la 16.192 de cazuri.

 

Numărul de persoane prezentate la Centrul Antirabic din București:

 

2007 – 10.500 de persoane

2008 – 11.500 de persoane

2009 – 11.800 de persoane

2010 – 12.800 de persoane

2011 – 12.500 de persoane

2012 – 16.192 de persoane

2013 – perioada: 01.01.2013 – 31.07.2013 – 8.610 persoane

 

Petiție pentru eutanasierea câinilor comunitari

 

Autorii petiției lansate pe www.petitieonline.com spun că „mult lăudata metodă a sterilizării (intens promovată ca fiind singura soluţie şi aplicată de peste 5 ani) nu a dat rezultate în România, aşa cum nu a dat rezultate nicăieri pe unde a fost aplicată. Odată cu explozia numărului de victime au crescut şi costurile cu tratarea persoanelor care au solicitat vaccinare antirabică şi tratament medical al plăgilor rezultate din muşcături”.

 

Semnatarii petiției nu vor returnarea câinilor în teritoriu după ce au fost sterilizaţi şi crotaliaţi „pentru că reprezintă un real pericol public pentru populaţie, după cum demonstrează cazurile copiilor şi adulţilor ucişi de maidanezi, precum şi numărul în creştere al persoanelor atacate şi muşcate, costurile îngrijirilor medicale pentru victime fiind mult mai mari decât costurile eutanasierii câinilor comunitari”.

 

„Aceşti câini vagabonzi au devenit un pericol public pentru toată lumea deoarece: muşcă, sfâşie, mutilează, omoară, au purici, au căpuşe, au microbi, au boli grave transmisibile la om, produc tone de dejecţii, poluează fonic, produc accidente rutiere, aleargă şi terorizează bicicliştii, aleargă după cei care merg cu rolele sau cei care vor sa facă jogging, atacă copiii mici la locurile de joacă chiar sub ochii părinţilor, atacă mămicile care îşi plimbă copiii în cărucioare, atacă oamenii în vârstă vulnerabili, atacă persoanele cu dizabilităţi care se deplasează în cărucioare cu rotile, îi atacă până şi pe cei nevăzători care se plimbă singuri pe străzi folosind doar un baston alb. Foarte multe persoane merg la serviciu cu maşina personală sau cu taxi de frica haitelor de câini, chiar dacă pe jos sau cu bicicleta ar ajunge la job în câteva minute, în felul acesta mediul înconjurător devine şi mai poluat de la noxele maşinilor folosite în plus, pentru drumuri scurte!”, se mai arată în petiție.

 

(Sursa: Yahoo!News)

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentSchimbări la vârf în Inspectoratul Școlar Județean Iași
Articolul următorPOZE OBSCENE CU LADY GAGA TOPLESS, publicate de un blogger
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments