UPDATE. VIDEO. Imaginea dezastrului. Drame și acte de eroism în timpul POTOPULUI DIN GALAȚI

0
75
[iframe width=”540″ height=”315″ src=”http://www.rtv.net/embed_iframe.php?id=97633″ border=”0″ scrolling=”no” style=”border: 0px;” ]

Dezastru în judeţul Galaţi, unde 18 localităţi au fost inundate şi, după ultima informare a autorităților, nouă persoane şi-au pierdut viaţa, printre care şi doi copii. Potopul a început în toiul nopţii de miercuri spre joi, după ce o rupere de nori ce a depăşit în unele locuri 120 de litri pe metru pătrat a produs o viitură ce a măturat tot ce a întâlnit în cale.

 

În majoritatea localităţilor nu se mai ajungea decât cu maşini înalte de armată sau ale pompierilor. Sute de oameni treziţi din somn au fugit din calea apelor iar altele îşi căutau disperate rudele care se urcaseră prin poduri şi aşteptau să fie salvate. Pompierii, jandarmii şi armata încercau să dea ajutor victimelor. În Costache Negri, treziţi de sirene, sătenii au fugit care cum au putut din calea apelor iar alţii s-au refugiat în poduri. Comunele au fost rupte în două sau trei de fluviile de apă, iar unele autorităţi locale au fost depăşite de situaţie. Viitura a măturat tot ce a întâlnit în cale, a dărâmat garduri, a rupt parapeţi şi a năvălit în case. Primii care au intervenit au fost cei tineri, care i-au scos pe bătrâni din case. Iluminatul public a fost intrerupt. Speriaţi, localnicii se căutau unii pe alţii la lumina lanternelor şi cereau disperaţi ajutor. Unii erau bolnavi, paralizaţi, şi aşteaptau ajutor să fie scoşi. Animalele din gospodarii au fost luate de torenţi. O vacă era blocată într-un şanţ, abandonată de proprietar. Sătenii au salvat ce au mai apucat. Din pricina şuvoaielor, pompierii au reuşit cu greu să ajungă în zonele sinistrate şi să înceapă evacuarea populaţiei din podurile caselor.

Precipitaţii de peste 140 l/mp

„În cursul nopţii, pe raza judeţului Galaţi, s-au înregistrat precipitaţii de 140,5 l/mp la staţia Griviţa, 147,6 l/mp la staţia Tecuci, 108,5 l/mp la Fărtăneşti, 111,8 l/mp la Vlădeşti. De asemenea, pe râul Geru, în dreptul localităţii Cudalbi, într-un interval de 1-2 ore, s-au depăşit cotele de apărare, respectiv s-a atins cota de 270 cm, iar râul a avut un debit de 16 mc/s, faţă de 0,1 mc/s, cât înregistra cu o zi înainte. Cantitatea de precipitaţii din cursul nopţii reprezintă echivalentul a două luni de zile de precipitaţii, cât se înregistrează în mod normal în zona respectivă. Pagubele înregistrate au fost provocate în principal din scurgeri importante de pe versanţi şi torenţi. Localităţile afectate sunt comuna Cudalbi, Pechea, Griviţa, Cuca, Costache Negri, municipiul Tecuci, Vlădeşti, Măstăcani, comuna Corni, sat Măcişeni. Administraţia Naţională Apele Române, prin Administraţia Bazinală Prut-Bârlad – Sistemul de Gospodărire a Apelor Galaţi a transmis atenţionările de fenomene meteorologice periculoase imediate, de tip now-casting, Cod Galben şi Cod Portocaliu, emise de Centrele Meteorologice Regionale, conform fluxului informaţional pentru situaţii de urgenţă. Avertizările au fost transmise către Prefectura judeţului Galaţi, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, care, la rândul lor, le-au retransmis către Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă. Apele rezultate din scurgerile de pe versanţi şi torenţi au condus la creşterea debitelor şi a nivelurilor de pe cursurile de apă Geru, Suhu, Călmăţui şi Gologan, fiind atinse, în cursul nopţii, cotele de apărare”, informează Administraţia Naţională Apele Române, prin Administraţia Bazinală Prut-Bârlad.

Circulaţia feroviară între staţiile Târgu Bujor şi Folteşti, închisă din cauza inundaţiilor

Traficul feroviar între staţiile Târgu Bujor şi Folteşti, de pe tronsonul Galaţi-Bârlad, este închis, în acest moment, din cauza inundaţiilor, a anunţat joi, într-un comunicat de presă, Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA. Potrivit sursei citate, echipele de intervenţie se află în zona afectată de inundaţii şi intervin cu utilaje, astfel încât circulaţia trenurilor să poată fi reluată în condiţii de siguranţă.
Secţia de circulaţie Galaţi – Bârlad face parte din infrastructura feroviară neinteroperabilă şi este închiriată gestionarului privat SC Transferoviar Grup, iar operatorul privat de călători este Transferoviar Călători.
CFR menţionează faptul că, la această oră, circulaţia feroviară se desfăşoară în condiţii de siguranţă pe intervalul de staţii Bârlad – Târgu Bujor şi retur.

Circulaţia rutieră, întreruptă pe DN25, între Vameş şi Tudor Vladimirescu

Circulaţia rutieră este întreruptă, la această oră, pe ambele sensuri pe DN 25 din judeţul Galaţi, între localităţile Vameş şi Tudor Vladimirescu, informează Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române. De asemenea, aceeaşi situaţie de întrerupere a circulaţiei rutiere este înregistrată din aceleaşi motive, de mai multe ore, şi pe DJ 253 din judeţul Galaţi, mai precizează IGPR.
Potrivit prefecturii Galaţi, din cauza ploilor abundente căzute noaptea trecută în partea de nord-vest a judeţului, circulaţia a fost parţial blocată şi pe DN 26, între Vlădeşti şi Oancea, precum şi pe DJ 242, între Chiraftei şi Viile.

 

 

(Sursa: monitoruldegalati.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments