GENOCIDUL CLĂDIRILOR ISTORICE: dinţii cariaţi din centrul Iaşului

0
913

250 de familii distrug un patrimoniu cultural pe lângă care 300.000 de oameni trec, zi de zi, nepăsători. Politicienii ieşeni trebuie să găsească urgent soluţia salvatoare. Sunt imobile de mare valoare care sunt lăsate pe mâinile unor chiriaşi iresponsabili. Vile superbe s-au transformat în hrube insalubre, distruse sistematic de cei care le locuiesc. Pe Elena Doamna, Cuza Vodă, 14 Decembrie, Păcurari sunt zeci de case care fac parte din patrimoniul Iaşului şi care se năruie sub ochii noştri. Această comoară nu o vom recupera niciodată.

 

Zeci de case cu valoare istorică din centrul Iaşului sut distruse de propriii chiriaşi, sunt măcinate şi se prăbuşesc sub propria greutate, în ochii unui întreg oraş. Faţadele de pe Cuza Vodă, Ştefan cel Mare, Elena Doamna sau Păcurari reflectă prea puţin din starea reală în care se află imobilele în interior. Sunt în jur de 250 de familii, în mare parte fără un venit sigur, care locuiesc de zeci de ani în aceste case şi pe care le-au distrus în tot acest timp. Şefii administraţiei locale ridică din umeri, spunând că sunt legate de mâini şi de picioare. Lipsa fondurilor şi legislaţia care protejează chiriaşii perpetuează distrugerea unui patrimoniu arhitectural la care suntem cu toţii părtaşi.

 

Această casă de pe Elena Doamna, în plin Centru Civic, este un focar de infecţie. Aici locuiesc câteva familii de romi care dimineaţa îşi trimit copiii la cerşit. E un exemplu de distrugere a unui mobil de mare valoare din centrul oraşului

 

Unde să-i ducem?

Pe hârtie situaţia clădirilor vechi din centrul oraşului nu este atât de gravă. Şi aceasta pentru că sunt locuite de aproximativ 250 de familii şi nu figurează ca fiind într-o stare atât de deplorabilă cum este cea observată în teren. Numai că, exact acel număr de familii pune cele mai grave probleme celor care ar trebui să schimbe ceva: Direcţiei de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat din cadrul Primăriei Iaşi. „Eu sunt perfect de acord că cele mai multe persoane care locuiesc în acele clădiriu nu au ce căuta nu doar acolo, ci în centrul oraşului. Dar unde să-i ducem? Ne-ar trebui 250 de apartamente în care să-i mutăm şi nici măcar aceasta nu este soluţia. Pentru că apartamentele sunt pentru oameni civilizaţi, iar în acest caz ar fi grave probleme”, spune Letiţia Palaga, directorul DAPP Iaşi.

Aceasta spune că, pentru evacuarea chiriaşilor din casele monument istoric din Centru, este necesară schimbarea legislaţiei. „Am cerut parlamentarilor de Iaşi, în martie, să aducă modificări în lege. Acum casele pot fi vândute doar chiriaşilor dar ar trebui să le poată cumpăra oricine. Ar trebui cumpărate de persoane care au posibilitatea financiară de a le renova şi de a le consolida, pentru că fondurile Consiliului Local nu ajung. Este extrem de constisitor”, a mai precizat Palaga.

 

Clădire de pe Cuza vodă locuită de chiriaşi. Faţada, de o mare valoare arhitecturală, este distrusă aproape în totalitate

 

Chirii foarte mici

Pe lângă faptul că cei care ocupă imobilele din Centru nu sunt obligaţi de nimeni şi de nimic să aibă grijă de faţade sau de interioare, preţurile plătite sunt aproape simbolice. „Avem chirii extrem de mici în apartamentele din aceste case, tot conform legii. Ele oricum nu aparţin DAPP, ci statului român, noi doar le administrăm iar chiriile sunt stabilite la nivel central. Cele mai multe familii care locuiesc în acest case vechi plătesc sub 100 de lei lunar. Ştiu că arată groaznic aceste case, dar momentan nu avem ce face”, ne-a spus Letiţia Palaga.

 

 Coridorul infect a unui vechi conac de pe strada Păcurari

„Mă ocup personal de problemă”

Parlamentarii de Iaşi, cei în curtea cărora DAPP a pasat rezolvarea problemei, prin modificări legislative, susţin că vor încerca să schimbe ceva. „Degeaba îi dau posibilitatea chiriaşului s-o cumpere dacă nu are bani s-o renoveze. Vom vedea ce putem face în acest sens ca aceste case să fie cumpărate de cei care-şi permit să le şi consolideze şi să le renoveze. Şi mie mi se pare incredibil ca acele imobile frumoase din centrul oraşului să ajungă pe mâna unor oameni care nu au cum să le întreţină. Este o răzbunare a comuniştilor pe fosta clasă înstărită a României. De aceea au mutat romi în ele”, ne-a spus senatorul Ioan Agrigoroae.

„Ne-au rugat să rezolvăm problema pentru că legea este deficitară. Totuşi, cele mai multe cazuri de imobile lăsate în paragină şi locuite de chiriaşi de slabă calitate sunt cele în care casele sunt revendicate. Dacă imobilul este al statului dar este revendicat nu pot face nimic. Ar putea fi un program de evacuări, este adevărat, dar ar fi necesare investiţii masive în apartamente sociale şi acestea nu există. Oricum, mă ocup personal de această problemă de acum, pentru că nu-mi place cum arată centrul oraşului”, ne-a spus deputatul Costel Adăscăliţei, fost viceprimar al Iaşului.

 

 

 Altă casă de pe Păcurari sluţită de propriii chiriaşi

 

Renovarea este scumpă

În cazul în care actualul administrator al imobilelor vechi sau viitorii proprietari, dacă ar fi iniţiat un proiect legislativ, ar ajunge în situaţia de a suporta cheltuieli pentru renovarea şi consolidarea caselor, preţurile ar fi imense. Şi asta pentru că orice constructor va avea tarife pentru renovare şi consolidare care depăşesc cu cel puţin 50% valoarea unei construcţii noi. „Renovarea şi consolidarea costă aproximativ 700-800 de euro pe fiecare metru pătrat în cazul clădirilor vechi. Pentru mulţi este un preţ imens şi se justifică doar în cazul clădirilor cu valoare de patrimoniu sau al celor foarte frumoase”, ne-a spus Titel Sinescu, directorul Iasicon Iasi.

 

 

Exemplu: renovările faţadelor la Sibiu

Înainte de anul 2007, clădirile din centrul Sibiului erau într-o stare jalnică. Aproape tot centrul oraşului era distrus pentru că Primăria nu investise nimic de zeci de ani şi locatarii caselor nu aveau bugetele necesare. Alegerea oraşului drept Capitală Culturală Europeană, în 2007, a însemnat, pentru zona centrală, un şantier imens în care au intrat zeci de milioane de euro doar în lucrările de cosmetizare la faţade.

 

 

Logia acestui imobil de pe 14 Decembrie e gata să se prăbuşească

 

Părerea experţilor imobiliari

Jucătorii de pe piaţa imobiliară spun că eliberarea caselor din centrul oraşului şi aruncarea lor pe piaţa liberă ar fi
o lovitură pentru Consiliul Local. Şi asta pentru că preţurile în zonă sunt imense. „Aşa cum sunt ele acum, fără nici o investiţie, ajung la 180 de euro metrul pătrat, la care se adaugă valoarea terenului de dedesubt. Cu alte cuvinte, o casă de 100 de metri pătraţi, fie ea şi dărăpănată, se poate vinde cu 18.000 de euro, la care se adaugă preţul terenului din zona centrală – 300-400 de euro metrul pătrat. În cazul în care ar fi renovate şi consolidate, preţurile s-ar duce fără probleme în 1.500 de euro metrul pătrat de construcţie”, ne-a declarat un expert imobiliar din Iaşi.

 

 

S-a rezolvat situaţia Palatului Braunstein

Consiliul Local a devenit proprierarul Palatului Braunstein din Piaţa Unirii. „În prezent acolo mai sunt doar cinci familii cărora trebuie să le găsim altă adresă. Este un mic exemplu de cum pot fi rezolvate toate problemele legate de casele din centrul oraşului. Acum trebuie găsite fonduri pentru renovare şi vom avea o clădire salvată”, ne-a spus Letiţia Palaga, directorul DAPP Iaşi.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments