MAFIA MANUALELOR: afaceri la negru cu potul la profesor. Toată lumea câştigă, cu excepţia părinţilor care trebuie să plătească

0
268

Elevii sunt momiţi în clase cu „auxiliare”, iar părinţii trebuie să scoată banul gros din portofel. Aşa-numitele „auxiliare”, care însoţesc manualul în lucrul la clasă, s-au transformat într-o afacere din care toată lumea câştigă, cu excepţia părinţilor care trebuie să le plătească. Fie că sunt culegeri, fişe de lucru sau caiete speciale, ele aduc comisioane tutoror celor implicaţi pe lanţ: autori, edituri, profesori – comercianţi.

 

Comisioane importante

Profesorul care recomandă cu tărie un anumit manual sau o anumită culegere, ar putea avea în spate un interes financiar. Cu complicitatea oficialilor din Ministerul Educaţiei, oferta de carte şcolară a editurilor s-a mutat din librărie direct în şcoală. Concret, editurile contactează cadrele didactice şi le oferă un comision la fiecare carte vândută. La rândul lor, profesorii recomandă respectivele cărţi elevilor şi, inevitabil, acestea devin instrument de lucru la clasă. Procedura nu este ilegală, pentru că respectivele auxiliare respectă programa şcolară, iar partea financiară este asigurată de părinţi. Conducerea şcolii sau a Inspectoratului Şcolar nu are nici interesul şi nici forţa să intervină pentru că, de cele mai multe ori, auxiliarele respective sunt realizate chiar de către inspectorii din Ministerul Educaţiei.

 

Totul e confidenţial

Vânzarea directă a materialelor de lucru în şcoli este practicată inclusiv de editurile mari, gen Aramis sau Paralela 45. Reprezentanţii serviciului de marketing au baze de date complete cu numele şi contactele cadrelor didactice, informaţii care nu pot proveni din altă parte decât din şcoală sau de la inspectoratele şcolare. Profesorii sunt apoi contactaţi, sub rezerva confidenţialităţii. „Prezentul mesaj şi orice fişier ataşat poate constitui/conţine informaţii confidenţiale şi este proprietatea exclusivă a Editura Paralela 45 SA. Mesajul se adresează numai persoanei fizice sau juridice menţionată ca destinatară, precum şi persoanelor autorizate să-l primească”, este unul dintre mesajele care însoţesc corespondenţa editură – profesor.

 Mai de voie, mai de nevoie sau de ruşine, copiii se iau unii după alţii şi cumpără cărţile indicate de învăţător sau de profesor. La nivel naţional, e o afacere colosală!

 

7 lei la fiecare culegere

Cadrelor didactice li se prezintă, apoi, oferta editurii. În general, profesorii sunt convinşi prin metoda „samplingului” şi apoi a comisioanelor oferite. Astfel, li se trimit prin poşta rapidă materialele respective, în unic exemplar, pentru studiu. Apoi se face şi oferta financiară. La Paralela 45, spre exemplu, un manual de Limba şi literatura română pentru gimnaziu costă 27 de lei. Profesorul îl primeşte la preţul de 20 de lei şi îl revinde elevului la preţul de 27 de lei, cu un profit, aşadar, de 7 lei la fiecare exemplar. Similar, fişele de lucru la gramatică se afla la vânzare cu 12 lei, iar cadrul didactic le primeşte la preţul de 8,4 lei, putând obţine din revânzare un profit de 3,6 lei la fiecare exemplar.

 

Calcul explicit

Luată fiecare carte individual, sumele par infime. Trebuie însă raportate la colectivul de elevi dintr-o şcoală. Una mică, cu doar două clase paralele (A şi B), are, practic, 8 clase de gimnaziu cu un minimum de 25 de elevi în fiecare clasă. Acest lucru ridică numărul potenţialilor cumpărători ai manualului la peste 200. Dacă încasează cei 7 lei calculaţi ca profit la fiecare manual, profesorul poate obţine 1.400 lei doar pentru că a favorizat Editura Paralela 45 prin alegerea auxiliarului respectiv. Impunerea fişelor de lucru de la gramatică mai poate aduce profesorului încă circa 700 de lei. Aşadar, cu o culegere şi caietul cu fişe de lucru, la începutul anului şcolar un cadru didactic poate obţine de la elevi 2.100 lei. Logic, cu cât numărul exemplare vândute este mai mare, cu atât şi profitul cadrului didactic creşte. Şi editura îşi permite să facă reduceri, pentru că nu trebuie să plătească pentru salariaţi, pentru sedii sau alte cheltuieli.

În plus, o discuţie ar fi şi câte din aceste vânzări sunt fiscalizate. De regulă, copiii nu primesc niciun bon când achiziţionează un „auxiliar” sau alte cărţi sau fişe.

 

 

Şefii fac manualele

„Afacerea manualul” nu poate fi eliminată din şcoală pentru că cei care ar trebui să facă acest lucru sunt tocmai autorii auxiliarelor respective. Aceeaşi editură oferă seria de auxiliare „Exerciţii practice de limbă română. Competenţă şi performanţă în comunicare” şi anunţă că „lucrările propun o abordare nouă a învăţării şi sunt coordonate de conf. univ. dr. Mina – Maria Rusu, inspector general în MEN”. Şi la aceste auxiliare sunt oferite bonusuri atrăgătoare. Preţul pentru Limba română este de 15 lei, iar profesorului îi este livrată cartea cu 10,5 lei, aşadar poate obţine prin revânzare 4,5 lei la fiecare exemplar. Aceeaşi situaţie este şi la auxiliarul de gramatică, unde preţul de pe copertă este de 12 lei, iar profesorul care face comanda primeşte caietul la 8,4 lei.

 

Ponta cunoaşte şmecheria

Problema manualelor şcolare este cunoscută inclusiv la nivel guvernamental, premierul Victor Ponta anunţând public în aprilie, în şedinţa de Guvern, că va lua măsuri pentru soluţionare. „Vreau să vă anunţ public, aici, de faţă cu presa, că vă susţin în totalitate în războiul pe care în mod sigur o să îl aveţi cu o altă categorie de baroni din România, baronii manualelor, că în România în toate domeniile sunt nişte baroni care au pus stăpânire pe ceva. Înţeleg că acum sunt nemulţumiţi că vreţi să faceţi manuale electronice. Foarte bine, faceţi-le, domnule ministru! O să piardă unii care sunt obişnuiţi să facă aceleaşi manuale de zece ani, de cinşpe ani, nu mai au nicio legătură cu realitatea în care trăim în 2013, dar ei tot încasează bani de la părinţi şi de la şcoli”, i-a spus Ponta ministrului Remus Pricopie.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments