Traian Băsescu: Există două abordări mincinoase – proiectul nu crează multe locuri de muncă, iar utilizarea cianurilor nu este crima cea mare

0
51

 Președintele Traian Băsescu spune că este un adept al relansării industriei de extragere a metalelor prețioase, dar că încearcă să fie neutru în privința acestui subiect. „Dacă m-aş pronunţa, 70% din clasa politică ar fi împotrivă”, spune președintele.

 

„Nu am spus că nu rămân un susţinător al proiectului Roşia Montană, dar când s-a creat această falie în societate am considerat că trebuie să devin neutru”, a declarat Traian Băsescu la un post de televiziune.

„Există două abordări mincinoase: Proiectul nu crează multe locuri de muncă, iar utilizarea cianurilor nu este crima cea mare”, a mai spus el.

Președintele crede că rentabilitatea proiectului nu este problema României: „Luăm redevenţă, dar nu contribuim la investiţie. Nu noi ne asumăm riscul investiţiei. Aici discutăm despre nişte fonduri de investiţii, care sunt dispuse investiţii pentru a obţine profit”.

„Mai există o minciună: că ne pleacă aurul din ţară. Există o negociere nefinalizată de Guvern, care avea două puncte: 1. Ceea ce rezultă din procesarea minereului, se procesează până la final în Romania şi 2. Dreptul prioritar de achiziţie al BNR. Aceste elemente trebuiau continuate în negociere”, a mai spus Traian Băsescu.

Președintele mai crede că protestul din Piaţa Universităţii, al celor care se opun exploatării de la Roșia Montană, este unul „curat”, în schimb, cel de la Roşia Montană este unul „fabricat”.

Traian Băsescu a mai spus că, din informațiile pe care le deține, „Soros nu trimite ONG-urile în stradă”. Pe de altă parte, președintele crede că, „dacă din stradă ar ieşi un partid curat”, acest lucru ar fi benefic pentru clasa politică.

În privința unui referendum, președintele a susținut că l-ar declașna mâine, însă nu există siguranța că s-ar prezenta 50%+1 dintre alegători.

„Aş putea declanşa un referendum pe tema Roşia Montană, dar nu avem garanţia că se vor prezenta 50 la sută din cei cu drept de vot”, a spus Traian Băsescu.

Șeful statului a mai evidențiat „o altă minciună” și anume că se spune că patru munți vor fi retezați, când, de fapt, „doi sunt retezați la ora asta”.

Despre gazele de şist

„Eu nu voi prinde momentul când se va scoate primul metru cub de gaze de şist. Miza politicilor în zona energetică trebuie să fie independenţa energetică. Eu am ţinut foarte mult la această independenţă, încât am refuzat orice contact cu South Stream şi am sprijinit proiectul Nabucco”, a spus Traian Băsescu.

Președintele a adăugat că nu există miză mai mare decât independența energetică a României.

Despre pactul de coabitare cu premierul

„Nu aş zice că nu funcţionează, cât timp nu ne împiedicăm unul pe altul să ne facem atribuţiunile. E acolo. Funcţionează comunicarea instituţională. Am vorbit de ziua lui, nu trebuie să vorbeşti în fiecare zi cât timp corespondenţa între instituţii funcţionează”, a spus președintele.

 

Despre CFR Marfă

„Pe 4 octombrie, GFR trebuie să aibă depozitul de 20,2 milioane de euro ca garanţie, după care în 30 de zile trebuie să vină cu diferenţa. Nu vreau să descurajez investitorul, dar din câte ştiu nu va avea banii. Se caută tot felul de tertipuri să întârzie”, a spus Traian Băsescu.

„Până pe 4 octombrie, Gruia Stoica trebuie să depună avansul. Dacă nu îi depune, lucrurile sunt închise. Dacă îi depune, are 30 de zile pentru semnarea contractului. Obligaţia de a dezvolta compania trebuie să existe. Aici e problema investitorului strategic şi cât de corect a fost ales din acest punct de vedere”, a adăugat președintele.

Traian Băsescu: Guvernul Ponta pregăteşte eşecul anilor viitori

„Economia gâfâie. Macroeconomic suntem stabilizaţi. Guvernul Ponta nu a făcut excese, dar pregăteşte eşecul anilor viitori, tăind mereu de la investiţii. Tot timpul s-a tăiat de la investiţii. Nu e grav că ai tăiat neapărat de la investiţii 2,5 miliarde până acum, dar mă uitam la situaţia plăţilor. Pe bani externi, la fonduri europene finanţarea autohtonă este cu 12% mai mică decât în 2012. La creditele de la BERD, finanţarea este cu 46% mai mică decât în 2012, iar la cheltuieli de capital, cu 10% mai mică. Pe fondul faptului că investiţiile străine sunt mai mici, înseamnă că ne pregătim de intrarea într-o creştere accelerată a şomajului de anul viitor. Şi datorită sistemului bancar, companiile sunt secătuite.  Sistemul bancar dacă le creditează, o face în condiţii absolut antieconomice”, a spus președintele.

 

(Sursa: digi24.ro)

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentEvenimente stranii după inundaţiile din Galaţi: Se cutremură casele şi se aud zgomote ciudate din pământ! Trei specialişti în Fizica Pământului cercetează fenomenul
Articolul următorNebunie totală! Gala SuperKombat World Grand Prix a avut de toate: bătaie, fete frumoase, public în delir (VIDEO)
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments