MONSTRUL MOLDOVEI: Ionel Bălan, descreieratul care şi-a violat propriile fiice

0
890

Ionel Bălan şi-a abuzat sexual două din cele trei fiice. A treia a scăpat şi l-a dat în vileag. Tribunalul Vaslui l-a condamnat la 20 de ani de puşcărie, dar Bălan a atacat decizia şi cere o sentinţă mai blândă de la judecătorii Curţii de Apel din Iaşi.

 

Pe masa judecătorilor ieşeni se află un dosar a cărui poveste îţi face efectiv părul măciucă. Un individ din Vaslui este judecat sub acuzaţiile de viol şi incest. Condamnat în primă instanţă la Vaslui, bărbatul a fost găsit vinovat că şi-a violat două din cele trei fete. De fapt, a treia a fost şi cea care l-a denunţat după ce a reuşit să scape de bărbatul care voia să o violeze şi pe ea. Ionel Bălan e numele brutei. Grozăvia s-a petrecut în satul Bălțăteni, la patru kilometri de Bârlad.

 

Din închisoare

Bălan a trăit mulţi ani în concubinaj cu Aurora Budău. Cei doi s-au cunoscut acum 18 ani în închisoare. După ce şi-au ispăşit pedepsele au trăit împreună în mica localitatea din coasta Bârladului. Au şase copii împreună, trei fete, Simona, Georgiana şi Maria şi trei băieţi.

Nebunia a început în 2009. Bărbatul mergea cu vitele la păscut, iar prima de care a abuzat a fost fiica cea mai mare pe care a luat-o la câmp cu el. A bătut-o şi a forţat-o să întreţină relaţii sexuale. Ani la rând, fata a fost supusă unor chinuri groznice. “I-am povestit totul mamei, dar nu m-a crezut niciodată”, spune Simona, acum în vârstă de 17 ani.

 

Simona, Georgiana şi cei trei fraţi ai lor (de la stânga la dreapta) se gospodăresc singuri. Tatăl e în puşcărie, iar mama a fugit cu alt bărbat

 

Mezina, victimă

Simona, umilită în ultimul hal, şi-a luat inima în dinţi şi a hotărât să plece. “Am fugit la prietenul meu când nu am mai suportat”, explică ea. S-a dus în Unţeşti, unde s-a şi căsătorit. Acasă, alături de cei trei fraţi, au rămas Georgiana şi Maria, mezina. Cea mică a fost următoare victimă a tatălui degenerat. Şi în cazul Mariei, chinurile au durat câteva luni. Povestea s-a repetat şi în cazul său: a fost bătută şi abuzată sexual, însă mama, deşi ştia, nu a făcut absolut nimic să o protejeze.

 

Prima instanţă: 20 de ani de închisoare
Ionel Bălan (foto) riscă să stea 20 de ani după gratii. Aceasta este condamnarea pe care a primit-o în august de la magistraţii Tribunalului Vaslui. Nemlţumit de sentinţă, bărbatul a atacat-o. Dosarul se află acum la Curtea de Apel din Iaşi.

 

Diriginta i-a salvat

Calvarul prin care au trecut fetele avea să ajungă în atenţia autorităţilor la sfârşitul anului trecut. Ionel Bălan a încercat să profite şi de Georgiana, însă fata a reacţionat: l-a bătut, a luat-o pe Maria şi au fugit la şcoală, la dirigintă căreia i-au povestit tot. Profesoara le-a adăpostit o noapte pe fete, apoi a chemat-o pe mamă la şcoală. “Mama lor era să mă şi bată. Mi-a spus că ea face sacrificii ca fetele să fie întreţinute. Femeia a ştiut tot timpul ce se întâmplă, de la Simona, dar nu a făcut nimic”, spune acum profesoara, care nu vrea ca identitatea sa să nu fie cunoscută.

 

Asta e toată casa. O cameră cu două paturi, un dulap şi-o masă. Nici măcar duşumea nu are

 

Părăsiţi de mamă

În aceeaşi zi, diriginta a alertat autorităţile. După scurte discuţii cu fetele, Bălan au fost ridicat şi aruncat în arest, la începutul acestui an. În plus, autorităţile pentru Protecţia Copilului din Vaslui i-au cazat pe copii într-un centru special.

În paralel, Direcţia de Asistenţă Socială împreună cu o fundaţie le-au renovat casa şi au racordat-o la energie electrică. Copiii au revenit acasă, de Paşti. Fără niciun fel de remuşcări, cu bărbatul în puşcărie şi cu copiii abuzaţi, Aurora Budău a decis să-şi facă o altă viaţă. A găsit un bărbat în satul Unţeşti la care s-a mutat şi cu care s-a şi măritat, acum două luni. “Am înţeles că vrea să plece la muncă în Anglia cu noul soţ”, spune Simona.

 

 

Cea mare ţine casa

Între timp, aflând că surorile şi fraţii săi au rămas singuri, Simona s-a întors acasă cu noul soţ, dar şi cu cei doi copii pe care-i are cu acesta. “Eu îi îngrijesc, eu spăl, eu le fac de mâncare”, spune fata de 17 ani. În total sunt 8 suflete: Simona, soţul său, cei doi copii ai lor, cei trei fraţi ai Simonei şi Georgiana. Cealaltă soră, Maria, a plecat de-acasă, tot în Unţeşti unde trăieşte în concubinaj cu un băiat. Maria are doar 14 ani.

 

 

8 într-o cameră

Financiar, cei 8 rămaşi în Băltăţeni trăiesc într-o sărăcie lucie. Locuiesc într-o casă mică, cu o singură cameră cu două paturi. Nici sobă n-au, doar o plită la care ard vreascuri ca să se încălzească. Bărbatul Simonei lucrează cu ziua pentru un pumn de bani. Dar venitul lor constant provine din alocaţiile lunare pe care le primesc de la stat, 40 de lei de copil. În rest, trăiesc din mila oamenilor din sat care le mai dau haine sau de-ale gurii.

 

 

Ameninţările rudelor

Deşi acum, fără mamă şi fără tată, sunt mult mai liniştiţi, necazurile se ţin scai de ei. Rudele lui Ionel Bălan, tatăl aflat în închisoare, vor să-i gonească pe copii din casă. “Ei zic că terenul şi casa le aparţin şi noi trebuie să plecăm. Acum câteva nopţi, l-au bătut pe soţul meu, aşa ca ameninţare”, afirmă Simona.

Copiii nu-i duc dorul mamei, cu siguranţă nu vor să mai audă de tată, însă se gândesc cu groază ce vor face dacă într-adevăr vor fi daţi afară din casa cu o singură cameră în care locuiesc.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentFetiță de trei ani, prinsă cu 13 pungi de marijuana în ghiozdan
Articolul următorÎn curând pe piață, cel mai rapid card de memorie
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments