Care este adevărul? Facem sau nu apendicită de la semințele cu coajă? Explicația specialistului

0
139

De când eram copii, ni se spunea insistent să nu mâncăm seminţele cu tot cu coajă, deoarece putem face apendicită. Acest mit a fost însă spulberat. Medicul gastroenterolog, Bogdan Mateescu, a explicat că în situaţia în care sunt ingerate cojile de seminţe, acest lucru nu poate fi catalogat drept periculos, decât în situaţia în care aceste coji nu sunt comestibile.

 

Seminţele, în general, sunt foarte sănătoase, ele fiind bogate în vitamine, minerale, fibre şi proteine. Cu toate acestea, exista ideea cum că dacă anumite seminţe sunt consumate cu tot cu coajă, se poate face apendicită. Acest lucru nu este însă adevărat.

 

„Seminţele comestibile sunt sănătoase. Cojile lor, care nu sunt comestibile, nu trebuie înghiţite, dar nu reprezintă în mod normal un pericol. O cantitate mică (aşa cum se întâmplă accidental) nu are efecte periculoase şi nu creşte riscul de apendicită, nici la adulţi, nici la copii. Ingestia cojilor sau sâmburilor în cantitate mare (aşa cum fac unele persoane cu probleme psihice) poate duce la neplăceri şi necesită intervenţii medicale pentru eliminarea lor”, a explicat Bogdan Mateescu, medic gastroenterolog.

 

Medicul atrage atenţia că seminţele în stare naturală sunt cele sănătoase, şi nu cele care au sare şi sunt prăjite.

 

„Excesul de ulei sau de sare este dăunător sănătăţii, fiind implicat în promovarea excesului ponderal, în dezechilibre ale metabolismului lipidic, în creşterea valorilor tensiunii arteriale, etc. În cazul refolosirii uleiului, apar substanţe cu potenţial carcinogen care favorizează apariţia unor tipuri de cancer, ca de exemplu cel gastric”, spune medicul gastroenterolog.

 

Printre cele mai sănătoase seminţe se numără seminţele de in. Acestea sunt bogate în acizi graşi omega-3, dar şi în proteine şi fibre. Şi seminţele de cânepă fac parte din categoria alimentelor care conţin cantităţi mari de nutrienţi şi antioxidanţi.

Nici seminţele de susan nu trebuie să lipsească din alimentaţie. Acestea sunt bogate în calciu, magneziu, fier şi zinc. În ceea ce priveşte seminţele de floarea-soarelui, acestea au combinaţia perfectă de fitochimicale. Mai mult, acestea conţin acid folic, dar şi grăsimi bune, vitamina E, seleniu si cupru.

Lista poate fi completată şi cu seminţele de chimen, de dovleac, seminţele de muştar, seminţele de chia, de papaya sau seminţele de anason.

 

(Sursa: romaniatv.net)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments