Turismul altfel. Iaşul, inclus într-un proiect european de promovare a clădirilor construite în regimul totalitar comunist

0
205

Clădirile construite în timpul regimului comunist vor fi atracţiile unui nou traseu cultural. România, alături de alte zece ţări, va face parte dintr-un amplu proiect european, care vizează promovarea construcţiilor ridicate în timpul regimurilor totalitare, pentru dezvoltarea economiei şi crearea de noi locuri de muncă. Sub numele de ATRIUM, proiectul va fi implementat în România, de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. 

 

În România, traseul cultural european care va promova clădirile din perioada comunistă începe în Bucureşti. Monumentul de aproape 50 de metri înălţime ridicat în Parcul Carol pentru eroii comunişti, Casa Presei Libere sau Casa Scânteii, Hotelul Intercontinental sau Teatrul Naţional sunt doar câteva dintre obiectivele vizate.

 

În topul clădirilor vizitate deja de turişti în Capitală se impune, însă, Palatul Parlamentului şi implicit Bulevardul Unirii, complex construit după cutremurul din 1977. Nicolae Ceauşescu a ordonat atunci construcţia unui bulevard mai lung şi mai lat cu un metru decât celebrul Champs-Élysées din Paris, lucru care nu a fost posibil fără sacrificii.

 

„Circa 6.000 de case au fost demolate. Bulevardul are o lungime de patru kilometri şi jumătate, de la faţada Palatului Parlamentului până în Piaţa Alba Iulia. S-a făcut în mai multe etape şi are o lărgime în punctele cele mai înguste de 92 de metri, cred că la vremea respectivă era cel mai larg bulevard din Europa,” a spus arhitectul Alexandru Beldiman.

 

Traseul continuă spre Nordul ţării şi traversează Munţii Făgăraş pe cel mai impresionant drum din ţara noastră, Transfăgărăşanul.

Are o lungime de 90 de kilometri şi a fost construit în numai patru ani, între 1970 şi 1974, din dorinţa lui Nicolae Ceauşescu de a realiza un drum strategic printre munţi. Următoarea destinaţie: Braşov unde Teatrul Dramatic impresionează, printr-o formă deosebită, cu influenţe greceşti, stil nemaiîntâlnit după anul 1958.

 

„Nu mai este permis genul de arhitectură anterioară, nu se mai practică monumentalismul, din considerente financiare, şi arhitectura care se acceptă din acel moment este una funcţională, o arhitectură tipizată,” a explicat arhitectul Ovidiu Tales.

 

Capitala Moldovei, Iaşul, este ultimul oraş de pe harta proiectului ATRIUM. Aici, Casa Pătrată sau complexul de clădiri din Piaţa Unirii sunt reprezentative pentru perioada comunistă, construite în acelaşi ritm alert ca şi în restul ţării, cu ajutorul materialelor prefabricate.

 

Proiectul ATRIUM, implementat în România de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, se desfăşoară în 11 ţări europene, iar ideea a venit din provincia Forli, din Italia, întreaga localitate fiind construită în timpul regimului totalitar fascist.

 

„Obiectivul principal al proiectului este realizarea unui traseu cultural utilizând clădirile cu arhitectură totalitară astfel incât acestea să devină utile si să ajute la dezvoltarea economiei prin introducerea lor în circuitul turistic,” a explicat Costel Damian, managerul proiectului ATRIUM.

În perioada următoare, proiectul va fi transmis către Consiliul European pentru avizarea traseului cultural.

 

 

(Sursa: digi24.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments