Fița momentului este să faci Sărbătorile la plajă. Evoluţia firească într-o societate de consum. Dacă ai bani, iarna mergi la căldură, staţiunile de munte sunt fumate, denotă austeritate, provincialism, o lipsă de emancipare.
Elveţia, Austria sunt vulgare, s-a terminat cu ele, e plin de ruşi sau de italieni modeşti. Se poartă Miami, Asia de Sud-Est, Mexic şi insulele din Oceanul Indian. Şi-o altă regulă este că lumea bună se întoarce în ţară după 10 ianuarie. Dacă eşti la serviciu pe 5 eşti slab, o duci rău sau n-ai maniere. O Maldiva, un Cancun sunt noile repere, unii îşi dau ponturi cu nişte insule din Indonezia. Şi Dubaiul e deja banal, mai mult pentru middle-class.
Curba vacanțelor de lux e normală, dar are ceva nostalgic în ea. La sfârşitul anilor 90 şi începutul anilor 2000, îmbogăţiţii îşi marcau statutul cu city-break-ul în oraşele europene. Praga, Paris, Milano, Barcelona, astea erau la modă. Apoi toţi au învăţat să schieze, acum toţi făceau iarna în staţiuni din Alpi. Ca argument, mi-aduc aminte că Raduleasca îşi postase prin tabloide (că nu era Facebook pe-atunci) poze de la Kitzbuhel, pe când era măritată cu Elan. Adică era ceva cu 10 ani în urmă, maximul figurilor. Apoi au urmat sejururile lungi pe Costa de Sol şi Coasta de Azur. Câţiva ani erai şmecher dacă aranjai cu paparazzi să te pozeze prin Nisa, sub umbreluţă. Botezatu, un disperat al trendurilor, închiria yahturi şi se dădea cu ele dintr-o staţiune în alta. Dar Mediterana deja e-o baltă. Acum, în Marsilia dai numai peste ruşi sau români care au avut ceva succes în UE.
Dacă nu pui 10-15.000 de euro deoparte pentru plajă de Crăciun, eşti un papagal, nevastă te desconsideră şi poţi cădea chiar în depresie. Pentru oamenii de afaceri nu-i o problemă, mai fac un efort, dar pentru bugetarii cu obraz subţire noua ștachetă a devenit un pic excesivă. De unde dracu să mai scoată banii ăştia? Dacă se continuă aşa se ajunge la Turul Lumii, dacă nu se opreşte nimeni se vor certa soţiile între ele, când se întâlnesc la mall, unele vor lăsa privirea în jos de jenă că n-au ajuns încă în Ţara de Foc. După ce-nconjori Pământul, te-ntorci, normal, de unde-ai plecat şi mulţi vor rămâne în sejur prelungit la domiciliu.
Deja în Iaşi se glumeşte, nu mai dramatizează nimeni: „Plec un an-doi în vacanţă. La Vaslui”. E regim semi-deschis.