În Ajunul Crăciunului pe rit vechi, colindele tradiţionale au răsunat pe malul stâng al Prutului

0
74
FOTO: Adevărul
În preajma Ajunului de Crăciun pe stil vechi, cete de colindători au participat la Festivalul „Hristos se naşte, slăviţi-l”. Crăciunul pe stil vechi este sărbătorit de o bună parte a populaţiei din Republica Moldova.

Sărbătoarea tradiţiilor de iarnă a adunat 17 colective etnofolclorice şi religioase din Republica Moldova şi România care au interpretat colinde tradiţionale româneşti, specifice pentru diferite regiuni ale ţării.

 

 Preotul Nicolae Ciobanu, organizatorul festivalului şi consilierul cultural din cadrul Mitropoliei Moldovei a spus că în cadrul festivalului au răsunat doar colinde tradiţionale. „Noi vorbim mult despre colinde, despre sărbătorile de iarnă, dar puţini dintre noi îşi deschid inima ca să dea voie să se nască Hristos în sufletele lor. Vor răsuna colinde autentice, care sunt cunoscute deja. Nu sunt colinde moderne şi nici colinde aduse de peste mări şi ţări, sunt colinde româneşti”, spune preotul Nicolae Ciobanu, citat de Adevărul.

Cântăreaţa de folclor, Zinaida Bolboceanu, a vorbit despre importanţa păstrării colindului tradiţional. „Ar trebui să colindăm colindele de acasă şi nu cele învăţate de la diferite posturi de televiziune. Noi avem un repertoriu frumos şi vast de colinde atât laice, cât şi religioase”, a spus interpreta de folclor, citată de aceeași sursă. Festivalul „Hristos se naşte, slăviţi-l”, aflat la prima ediţie, a fost găzduit de către Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie a Moldovei.

Şefa Secţiei expoziţii şi activităţi culturale din cadrul muzeului, Valentina Onofriescu, a declarat că festivalul vine să valorifice autenticitatea colindelor, dar şi a costumelor populare ale colectivelor. „Scopul festivalului este de a păstra tradiţia colindelor, a obiceiurilor de iarnă, a sărbătorii Naşterii Domnului. Vrem să prelungim aceste tradiţii pentru copiii noştri”, a spus Valentina Onofriescu.

 

 

 

(Sursa: adevarul.ro)
 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments