În localitatea Juuka din Finlanda, pe 28 decembrie, au început lucrările la construcţia celui mai lung pod de gheaţă din lume, cu o lungime de 65 de metri şi 16 metri lăţime, care va fi deschis publicului pe 13 februarie 2016.
La construcţia acestui pod – capabil să reziste la trecerea vehiculelor de două tone dar şi a mulţimii de vizitatori care sosesc aici din toată lumea pentru a sărbători Festivalul de Gheaţă – participă un grup de 150 de persoane, inclusiv studenţi şi voluntari.
Un pod „da Vinci” în miniatură
Proiectul Podul lui Da Vinci în gheaţă este coordonat de către Eindhoven University of Technology (Olanda). Pentru construirea acestuia vor fi folosite 816 tone de pykrete, un material compozit constând dintr-un amestec de gheaţă (86%) şi fibre de lemn (14%). Combinaţia va fi pulverizată pe un gigant pod gonflabil, cu o greutate de 1.600 kg care va servi doar ca o matriţă ulterior fiind eliminată.
Podul a fost inspirat de un proiect al lui Leonardo da Vinci
Proiectul lucrării este inspirat de proiectul (nerealizat) al lui Leonardo da Vinci care, între 1502-1503, la cererea sultanului Imperiului Otoman Baiazid al II-lea, a conceput un pod destinat să conecteze cele două maluri ale Bosforului, lângă Istanbul.
Atracţie turistică, dar nu numai
Acest material numit pykrete – un material compozit format din rumeguş din lemn sau din alte materiale fibroase (ex. hârtie de ziar) – împreună cu gheaţă, prezintă o rezistenţă şi duritate asemănătoare cu cele ale betonului. De aceea, odată finalizat, podul Juuka va fi capabil să susţină numeroşii turişti cât şi, în scopuri demonstrative, tranzitul unor vehicule. Construcţia se va topi odată cu sosirea primăverii iar fibra de celuloză va fi reciclată.
Podul de gheaţă cel mai lung din lume, pe care experţii de la Eindhoven University of Technology, din Olanda, l-au botezat „Podul lui da Vinci din gheaţă” va punctul de legătură pentru o serie de atracţii special create pentru Festivalul de Gheaţă.
Pentru universitatea olandeză, podul este al treilea proiect de acest gen. Au fost realizate în miniatură: Sagrada Familia – o cupolă imensă şi Pykrete Dome. Experimentele au scopul de a studia gheaţa ca potenţial material de construcţie.
(Sursa: Epoch Times România)