Statul Islamic amenință cu crearea unui califat în Balcani: „Otrăviţi necredincioşii, ucideţi-i, aruncaţi-le în aer casele şi maşinile"

0
79

Presa sârbă şi bosniacă a difuzat, vineri, o înregistrare video atribuită grupării jihadiste Statul Islamic, în care această ameninţă că vrea să creeze un „califat” în Balcani, de unde să deschidă un nou front împotriva Europei creştine.

 

„Otrăviţi necredincioşii, ucideţi-i, aruncaţi-le în aer casele şi maşinile”, este unul dintre mesajele ce se regăsesc în filmul de propagandă „Onoarea stă în jihadul” Statul Islamic. În înregistrarea video apar şi mai mulţi combatanţi proveniţi din statele balcanice cu populaţie majoritar musulmană, Albania şi Bosnia-Herţegovina, precum şi din Kosovo, transmite EFE.

 

Se evidenţiază mesajul care cheamă la „înlăturarea guvernului trădător din Bosnia-Herţegovina, crearea unui califat în Balcani şi cucerirea Europei creştine”. Jihadiștii menţionează de asemenea că în Balcani au avut loc numeroase lupte de-a lungul secolelor, iar acum această regiune a devenit pentru ei un nou front şi un scut împotriva „cruciaților” din Europa.

 

Este cunoscut faptul că în rândul combatanţilor jihadiști din Siria şi Irak se regăsesc şi numeroşi albanezi, bosniaci şi kosovari de confesiune musulmană.

 

Agenţia EFE notează că nucleele de populaţie musulmană din Bosnia, Albania şi Kosovo sunt o moştenire a secolelor de ocupaţie otomană, dar adăugă faptul că puţini dintre musulmanii din Balcani urmează curentele ultraconservatoare impulsionate din ţări precum Arabia Saudită, deşi în ultimele decenii a sporit influența acestora în zonă.

 

În Bosnia-Herţegovina au avut loc în ultimii 20 de ani circa zece atentate comise de indivizi asociaţi grupărilor islamiste radicale.

 

(Sursa: ziare.com)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments