Valeriu Zgonea: „Ponta are un viitor bun în politică. E obligat moral să susţină PSD”

0
65

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a vorbit despre nevoia unor noi criterii de integritate pentru politicieni, despre relaţia cu preşedintele Iohannis. În ce priveşte PSD, Zgonea crede că actuala echipă de conducere are nevoie şi de susţinerea fostului preşedinte, Victor Ponta, potrivit jurnalul.ro.

PSD a adoptat recent un Cod de Conduită. La prima vedere pare mai drastic chiar decât cel al PNL. Peste 70% dintre colegii dvs. intră sub incidenţa acestui cod. Nu vă temeţi că veţi rămâne fără candidaţi anul viitor?
Nu cred acest lucru. Este un cod dur pentru că suntem într-o altă cultură politică şi există o nouă mentalitate. După atâţia ani în democraţie, după integrarea în Uniunea Europeană şi în structurile euroatlantice, oamenii vor o altă societate, o altă clasă politică, care să acţioneze în interesul lor şi al nevoilor lor. Pentru noi sunt importante soluţiile pe care le propunem în alegerile locale şi parlamentare de anul viitor. Dar ce vor oamenii? Spun „sunteţi foarte buni, sunteţi eficienţi la guvernare, faceţi lucruri pentru noi, dar vrem şi oameni integri. Vrem oameni care să fie aplecaţi asupra actului de responsabilitate în demnitatea sau funcţia publică pe care ne-o cer o dată la patru ani. Dacă voi, clasa politică, schimbaţi regulile şi sunteţi integri, şi sunteţi oameni serioşi şi vă faceţi treaba pentru noi, nu pentru bunăstarea voastră personală sau a grupului de prieteni pe care-l aveţi, atunci lumea se schimbă. Şi omul care lucrează în administraţie are şansa la o carieră pentru că voi aţi înţeles că nu trebuie să-i mai schimbaţi pe oamenii ăştia pe criterii politice şi asta înseamnă un progres al societăţii româneşti”. Aceste delimitări se fac fie prin şocuri ale societăţii, fie prin dorinţa internă a partidelor politice. E adevărat că, dacă priveşti fiecare articol, poate este mai dur decât un articol de lege, dar el dă semnalul unei schimbări de atitudine internă şi dă semnalul către populaţia căreia îi va cere votul în iunie şi în noiembrie anul viitor că acest partid va veni cu candidaţi noi.

Reforme pe hârtie au fost în aproape toate mandatele preşedinţilor PSD de până acum. Cum garantaţi că acest Cod de Conduită va da rezultate dacă el nu se aplică tocmai preşedintelui partidului?
Liviu Dragnea şi-a asumat nişte responsabilităţi într-o perioadă dificilă, chiar şi nişte nemulţumiri interne pentru că am pierdut guvernarea, promiţând că acest partid va rămâne cel mai mare partid din România, va recâştiga alegerile şi va pune un guvern politic în 2016, în decembrie. Dar pe o altă bază, o bază pe care integritatea, moralitatea şi lucrul făcut cu decenţă sunt elemente obligatorii. Codul de Conduită este un element de selecţie a resurselor umane. Dacă vă uitaţi, partidele politice au pierdut capacitatea de a selecta resursa umană potrivită. De foarte multe ori, în ultimii ani, calitatea umană a fost înlocuită cu calitatea de membru de partid, ceea ce a deranjat foarte mult, şi am politizat şi ultimul cotlon din această socie-tate. După atâţia ani de politizare, aceste crize apărute ale societăţii au scos la iveală foarte multe lucruri lăsate că „merge şi aşa”. Sunt prea mulţi oameni nepotriviţi la locul nepotrivit care au generat blocaje în societate, noi n-am absorbit fonduri europene, nu am făcut investiţii în infrastructură, am blocat foarte multe proiecte pentru că oamenilor le-a fost frică să-i spună unui politician „nu se poate” pentru că îl dă afară de la muncă şi are şi el o familie, are datorii la bancă, are copii de întreţinut. Toate aceste lucruri trebuie să fie eliminate acum.

„Îmi știu lungul nasului”
Au apărut zvonuri aici în Parlament că, în sesiunea viitoare, liberalii vor încerca să vă schimbe.

Eu nu m-am născut pe acest scaun. Mi-am luat nişte angajamente de a crea vizibilitate Parlamentului României, de a creşte încrederea de la 7% la peste 15%, sondajele arată că suntem peste 15%. Atâta am putut cu această echipă. Nimeni nu se agaţă cu disperare de un fotoliu. Câteodată sunt supăraţi ai tăi pe tine şi vor să te schimbe, cateodată sunt supăraţi cei din Opoziţie, astea sunt lucruri inerente într-o astfel de funcţie. Când era preşedinte domnul Băsescu, eram acuzat de băsism pentru că numai eu nu eram criticat de domnia sa. Acum sunt acuzat că sunt prea apropiat de domnul Iohannis. Eu cred că, în această funcţie, eşti obligat să ai o relaţie instituţională foarte bună cu preşedintele statului. Politica externă şi securitatea naţională le re- prezintă preşedintele statului, iar în această funcţie ai acces la informaţii, şi atunci când reprezinţi statul în exterior sau în întâlnirile cu oficialităţi, trebuie să te calezi pe strategia pe care statul tău o are şi pe care ţi-o pune la dispoziţie şeful statului.

 

 

Citește continuarea pe jurnalul.ro

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments