Gaz pe foc: Firmele controlate au pus mână de la mână pentru modernizarea sediului ISU Iaşi

0
267
Faţada ISU de pe Lascăr Catargi a fost făcută cu bani de la firme private
În exclusivitate, lista sponsorizărilor de care a beneficiat ISU Iași din 2011 până în prezent. O instituție de control a statului român aflată în situația ingrată de a invoca sărăcia pentru a primi ajutoare. O ticăloşie care poate afecta viaţa cetăţeanului: ISU Iaşi a primit între 2011 şi 2015 donaţii de 370.000 de lei de la societăţi din Iaşi pe care trebuia să le verifice pe linia prevenirii incendiilor. Şeful ISU, Dan Iamandi, spune că nu a făcut rabat în acţiunile de control. DNA nu este însă de aceeaşi părere şi insistă în anchetarea acestui fenomen prezent în mai multe judeţe.

 O situaţie care arată, încă o dată, faptul că trăim într-o societate bolnavă. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi, instituţia cu atribuţii de control în domeniul prevenirii incendiilor, a primit în ultimii cinci ani materiale de construcţii, mobilă şi diferite echipamente în valoare de sute de mii de lei de la firmele din raza sa de activitate. Cu ce aplomb şi-au mai făcut treaba inspectorii de la ISU în aceste condiţii? Au vrut, la un moment dat, să bage mâna în buzunar după carnetul de amenzi, dar au renunţat în favoarea unei donaţii de scaune? Este posibil ca această renunţare să se transforme, în viitor, într-o tragedie? Şeful ISU Iaşi ne linişteşte: nu s-au făcut compromisuri.

 

Cu mic şi mare

La solicitarea 7EST, reprezentanţii ISU Iaşi au transmis lista cu sponsorizările primite de instituţie în ultimii cinci ani. Valoarea materialelor şi obiectelor se apropie de 370.000 lei. S-au primit tâmplărie PVC, echipamente sonorizare, veselă, căşti de protecţie, paturi, scaune, covoare, jaluzele şi multe altele. Pe lista donatorilor, numele unora dintre cele mai importante firme din Iaşi, unele cu un interes mai ridicat decât altele de a avea o relaţie bună cu ISU.

Printre firmele care au oferit materiale de construcţii se numără Iasicon SA, Arabesque SRL, Dedeman sau Build Corp SRL. Cea mai mare sponsorizare a venit de la Antibiotice SA, care a pus la dispoziţie tâmplărie PVC în valoare de aproape 37.000 lei. Şi Complexul Hotelier Unirea a sărit în ajutorul ISU cu mobilier de bucătărie, în valoare de 800 de lei. Hotelul Pleiada din Bucium a donat instalaţii electrice în valoare de 1.501 lei. Pe lista sponsorizărilor apar şi trei supermarketuri: Lidl, Selgros şi Carrefour. În mai multe cazuri, aceeaşi societate este prezentă pe listă de patru-cinci ori. 

 

Ce au făcut cu sponsorizările

„Absolut toate firmele de pe listă sunt controlate. Au fost situaţii în care nu am acceptat sponsorizarea, pentru că erau obiective neautorizate.” Dan Iamandi, şef ISU Iaşi

 

Contactat de 7EST, inspectorul-şef ISU Iaşi, Dan Iamandi, a explicat că o mare parte din sponsorizări au fost folosite pentru renovarea sediului din Lascăr Catargi. Aproape 100.000 de lei au reprezentat sponsorizări în materiale de construcţii. „Până înainte de anul 2000 nu se mai făcuse nici o lucrare la sediul nostru. Cu ajutorul sponsorilor am refăcut faţada, interiorul, de la gresie, faianţă până la montarea tavanelor. Şi nu am lucrat cu firme. Angajaţii noştri au montat tavanele false, gresia sau faianţa. Uitaţi-vă, şi acum angajaţii noştri se ocupă de spălatul holurilor. Nu avem angajată o firmă specializată. Sunt produse, materiale care au o anumită valoare ce a fost înregistrată în contabilitatea noastră. Nu s-au făcut printr-o asociaţie, nu au fost bani, ci produse”, a declarat colonelul Dan Iamandi.

 

Cum se cer produsele

Şefii ISU Iaşi au explicat că oferta de sponsorizare vine în majoritatea cazurilor de la agenţii economici, care beneficiază în situaţia dată şi de scutiri fiscale. „Absolut toate firmele de pe listă sunt controlate. Au fost situaţii în care nu am acceptat sponsorizarea, pentru că erau obiective neautorizate. Inspectorii nu au căutat niciodată sponsorizări. Au fost excepţii pentru var, când se făceau renovări. Niciodată nu au fost condiţionaţi să ofere sponsorizări”, a mai spus colonelul Iamandi.

 

Un patron de firmă, cotizant la ISU, a explicat însă că a fost căutat chiar de inspectori ce doreau materiale de construcţii. „Aveam staţia de beton şi am donat pentru pista pe care aterizează elicopterul. Am zis că pot să ajut. Ei au venit la mine şi am contribuit. Era vorba despre 20 de metri cubi. Au venit după două luni de la semnarea contractului”, a spus Vasile Terciu, patron TVI Construct. Valoarea materialelor de construcţie în acest caz a fost de 4.600 lei, contractul fiind semnat în 2015.

 

În 2012, ISU Iaşi a avut nevoie de farfurii. Le-a primit de la Bohemia SRL. ”Noi facem sponsorizări către şcoli, biserici. Probabil a fost o solicitare de la ei. Poate aveau nevoie, au o bucătărie. Eu nu cumpăr pe nimeni, vreau să dorm liniştit, să-i dau Cezarului ce-i al Cezarului, să-i dau lui Dumnezeu ce-i al lui Dumn
ezeu. Nu am nici o o obligaţie faţă de nimeni. Dau la stat sute de mii de lei pe an”
, a explicat Cosmin Bălteanu, directorul societăţii.

 

La Bacău, e panică

Mult mai complicate sunt lucrurile la ISU Bucureşti şi la ISU Bacău. În aceste instituţii există suspiciunea că s-au primit sponsorizări pe asociaţii ale angajaţilor. La ISU Bacău, procurorii DNA cred că pompierii de acolo au forţat obţinerea unor sponsorizări, prin promisiunea neîndeplinirii sarcinilor de serviciu. Pe scurt, „oferi sponsorizare, nu te alegi cu controale”.

Adjunctul ISU Bacău, Cătălin Felegeanu, îl acuză pe şeful său, colonelul Ioan Mihalache, că ar fi favorizat anumite firme care ofereau donaţii. Ba mai mult, pompierii care făceau rost de sponsorizări erau promovaţi. Şeful ISU Bacău s-a apărat spunând că nu a făcut această colectă din proprie iniţiativă, ci la presiunea Inspectoratului General de la Bucureşti, care îi amintea că fondurile instituţiei sunt insuficiente.

Mai mult, Felegeanu a explicat că Mihalache a pus presiune pentru desfăşurarea acţiunilor ilegale. Procurorii DNA au arătat că pompierii obţineau bani şi produse ce erau înregistrate pe o asociaţie, ca mai apoi să ajungă în folosul ISU. Este a treia încercare a DNA de a dovedi vinovaţii din acest dosar, redeschis de Tribunalul Militar Iaşi după două clasări ale procurorilor.

 

Cei mai importanţi sponsori ISU Iaşi

  • Iasicon – tâmplărie PVC, materiale construcţii 8.609 lei 2011
  • Build Corp – materiale construcţii 20.000 lei 2011
  • Quartz Matrix – echipamenet sonorizare 20.455 lei 2012
  • Romstal Impex – materiale construcţii 14.724 lei 2012
  • Antibiotice – tâmplărie PVC 36.924 lei 2014
  • Build Corp – materiale construcţii 16.005 lei 2014
  •  Rompak Paşcani – paturi 8.951 lei 2014

 

De ce vrea şefa DNA stoparea sponsorizărilor

Laura Codruţa Kovesi vrea să pună capăt sponsorizărilor

 

  • „Sponsorizările afectează siguranţa şi prevenirea incendiilor.”
  • „La ISU s-a creat un sistem complex de eludare a legii în vederea obţinerii de resurse materiale.”
  • „O parte semnificativă din activitatea ISU fusese înlocuită cu atragerea de sponsorizări, cu consecinţe asupra activităţii de control şi asupra intereselor societăţii ca activitatea agenţilor economici să se desfăşoare în siguranţă, prin prevenirea incendiilor.”
  • „Lipsa unor resurse satisfăcătoare nu poate fi invocată avînd în vedere că un asemenea argument este aplicabil oricărei instituţii de control, iar acceptarea unei astfel de conduite ar presupune transformarea autorităţii publice într-un instrument de a obţine beneficii materiale.”

Laura Codruţa Kovesi, în cererea de redeschidere a dosarului ISU Bacău (sursa: tolo.ro)

 

Citește și  EXCLUSIV. Trei cărţi scrise de Radu P
risăcaru sunt ILEGALE  

 

S-a lăsat cu arestări

În luna noiembrie a anului trecut, după incendiul de la Colectiv, soldat cu 63 de morţi, magistraţii au decis arestarea căpitanilor ISU Petrică George Matei şi Antonina Radu. „În perioada septembrie 2014 – primăvara anului 2015, inculpaţii Radu Antonina şi Matei George Petrică, în calitate de ofiţeri inspectori în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu bună ştiinţă nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce decurgeau din conţinutul prevederilor legale privind prevenirea şi apărarea împotriva incendiilor, deşi au luat la cunoştinţă şi au constatat că SC Colectiv Club SRL Bucureşti desfăşura activităţi specifice unui club fără a deţine aviz/autorizaţie de securitate la incendiu”, se arată în ordonanţa de reţinere a procurorilor.

 

 Lista completă a sponsorilor ISU Iași

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments