Ca în Evul Mediu. Cărțile fundației lui George Soros din Rusia, confiscate și arse în public

0
77

O reacţie ca în Evul Mediu a putut fi observată într-o facultate din Rusia, după ce autorităţile de la Moscova au inclus o fundaţie fondată de miliardarul american George Soros pe lista ameninţărilor la securitatea ţării.

 

53 de volume editate sau finanţate de Fundaţia pentru o Societate Deschisă au fost confiscate din biblioteca Facultăţii Economice şi de Minerit din Vorkuta şi au fost arse în public, conform postului american CNBC care citează surse locale.

 

Fundaţia pentru o Societate Deschisă şi Institutul pentru o Societate Deschisă sunt două organizaţii neguvernamentale fondate de miliardarul George Soros pentru a susţine procesul de democratizare şi de instaurare a statului de drept în ţările Europei Centrale şi de Est.

 

Cele două ONG-uri au intrat în conflict cu autorităţile ruse încă din vara anului trecut, fiind acuzate de lansarea unei „agresiuni subtile” în rândul societăţii civile din Rusia.

 

În noiembrie 2015, procurorul general al Federaţiei Ruse a decis că cele două organisme sunt indezirabile în Rusia, în cele din urmă ONG-urile fondate de George Soros ajungând pe lista ameninţărilor la securitatea statului rus, inclusă în nouă Strategie de Securitate semnată acum două săptămâni de Vladimir Puţin.

 

În cursul lunii decembrie, în librăriile din nordul Rusiei a fost declanşată o adevărată vânătoare de cărţi cu idei subversive, aceasta ducând şi la descoperirea celor 53 de volume, a anunţat într-un comunicat Ministerul Regional al Educaţiei din republica Komi.

 

Cele 53 de cărţi erau dedicate cursurilor derulate în cadrul proiectului „Renaşterea Educaţiei Umanitare” desfăşurat de fundaţie în regiune, iar autorităţile locale au decis arderea lor în public.

 

Alte 427 de volume răspândite în zona de aceeaşi fundaţie au fost confiscate pentru a fi distruse, informează portalul de ştiri 7X7 din Rusia.

 

„Programele Fundaţiei Soros au rolul de a forma o percepţie pervertită asupra istoriei şi de a face populare directive ideologice străine de ideologia rusă”, a menţionat un consilier prezidenţial într-o circulară remisă miniştrilor ruşi.

 

Până acum, reprezentanţii Fundaţiei pentru o Societate Deschisă nu au comentat incidentele din Vorkuta.

 

(Sursa: business24.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments