Borşul de tărâţe, ingredientul minune care combate alcoolismul şi previne infarctul miocardic

0
68
FOTO: dorohoinews.ro

FOTO: dorohoinews.ro

Borşul de tărâţe, ingredientul care dă acel gust special ciorbelor româneşti tradiţionale, nu are doar calităţi culinare deosebite ci poate reprezenta şi o adevărată cură de sănătate. Conţinutul bogat în minerale şi vitamine ajută la metabolism şi digestie. dar şi la combaterea a numeroase boli. Totuşi, consumul de borş nu le este indicat persoanelor cu aciditate gastrică ridicată.

Borşul preparat din ingrediente naturale este bogat substanţe active, printre care minerale precum (magneziu, potasiu, sodiu, sulf, siliciu, mangan, iod. Vitaminele B şi PP, dar şi enzime şi acizi favorabili unei bune digestii se găsesc în borşul de tărâţe tradiţional, potrivit Adevărul.

 

O cură cu borş de tărâţe curăţă corpul de toxine, ţine la distanţă bacteriile şi virusurile, scade tensiunea arterială, dar şi nivelul de colesterol, ajută la prevenirea trombozei şi a infarctului miocardic, contribuind pozitiv în caz de boli neuropsihice (depresii, nevroze, stres, astenii), litiaze urinare (oxalice şi fosfatice), tuberculoză, ulcer gastroduodenal, gastrite şi diabet zaharat. De asemenea, borşul este fortifiant, stimulent nervos şi endocrin şi ajută digestia, fiind recomandat în special persoanelor care suferă de constipaţie.

Nutriţioniştii recomandă cura cu borş pentru revigorarea întregului organism. Pentru un bun tonus, se bea câte o cană cu borş cu 15 minute înaintea fiecărei mese principale, timp de 20 de zile. După o pauză de şapte zile, cura se poate repeta. În cazul problemelor cu ficatul sau cu bila, se bea pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă, câte o cană de borş. O jumătate de linguriţă de pulbere de pelin adăugată în cana de borş dă un plus de eficienţă terapiei.

 

 Înainte  se folosea frecvent borşul pentru trezirea din beţie. Cei care pierdeau şirul paharelor de alcool, iar a doua zi se trezeau mahmuri obişnuiau să bea 1-2 litri de borş dintr-o dată. Astfel, se combăteau şi simptomele mahmurelii, cum ar fi ameţeala, durerea de cap, tremurăturile membrelor, senzaţia de vomă. Se spune că cei care beau zilnic borş mult nu mai simt nevoia să bea alcool.

Cum se prepară borşul de casă

Ingredientul principal este reprezentat de drojdia de borş sau huştele. Acestea se obţin prin amestecarea într-un recipient a 300 grame de tărâţe de grâu şi a 600 grame de mălai, peste care se toarnă puţină apă până când compoziţia se umezeşte un pic. Se amestecă folosindu-se o lingură de lemn, apoi se acoperă lăsându-se la căldură două zile.

 

 

Citește continuarea pe Adevărul

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentFemeie din Constanţa, însărcinată în luna a noua, dusă cu o şenilată ca să nască în Bulgaria
Articolul următorCompania TAROM, GAURA NEAGRĂ a guvernelor din ultimele două decenii
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments