Magistraţii Curţii Constituţionale spun că legea este neclară, că nu sunt prevăzute modalităţi de finanţare şi că creează inegalităţi. Legea se întoarce în Parlament pentru a fi armonizată cu Constituţia, în termenul legal de 45 de zile.
Curtea Constituţională a României (CCR) a decis miercuri că sunt neconstituţionale dispoziţiile privind pensiile speciale pentru aleşii locali, admiţând sesizarea Guvernului. Judecătorii constituţionali spun că legea privind pensiile primarilor, preşedinţilor de consilii judeţene etc este neclară, creează inegalităţi şi nu prevede nici modalităţi de finanţare.
Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat, înainte de şedinţă, că, în cazul în care legea pensiilor speciale ale aleşilor locali este constituţională şi rămâne în forma aceasta, de pensii speciale vor beneficia inclusiv foştii demnitari locali din perioada comunistă.
„Problema este că dacă legea aceasta intră în vigoare beneficiază de pensie şi foştii prim-secretari de partid pentru că ei aveau şi calitatea de preşedinte de consiliu judeţean”, a spus Zegrean, explicând în continuare că şi secretarii de municipiu erau şi primarii acelor municipii.
Cel mai cunoscut fost prim-secretar PCR este fostul preşedinte Ion Iliescu. Acesta a condus Consiliul Judeţean Iaşi în perioada 1974-1979. Ion Iliescu încasează acum pensia acordată foştilor şefi de stat, însă toţi cei care au ocupat funcţii similare cu cea ocupată de acesta la Iaşi vor beneficia de o eventuală majorare a pensiilor aleţşilor locali.
Preşedintele CCR a mai precizat că orice bani în plus constituie un privilegiu.
El a mai spus că a aşteptat ca legea pensiilor speciale ale parlamentarilor să fie trimisă la curte pentru verificare şi, deşi toţi parlamentarii s-au lăudat la televizor că vor face sesizare, până la urmă n-au făcut.
Pe 26 decembrie, Guvernul a sesizat CCR cu privire la unele aspecte ale Legii referitoare la pensiile speciale ale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de Consilii Județene — Legea de modificare și completare a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleșilor locali.
Sesizarea are în vedere încălcarea mai multor articole din Constituție referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiți aleși locali, acordarea retroactivă a drepturilor speciale și neasigurarea finanțării pentru indemnizațiile nou create.
Deciziile CCR sunt general obligatorii. Conform legii, în termen de 45 de zile legea declarată neconstituţională trebuie armonizată cu Legea Fundamentală a României.
(Sursa: EVZ.ro)