Este posibil ca relaţiile dintre Marea Britanie şi Rusia să se tensioneze şi mai mult după ce, astăzi, va fi publicat un raport în care Moscova va fi acuzată de implicare în asasinarea fostului spion rus Aleksandr Litvinenko. Kremlinul a negat până acum orice implicare în acest caz.
O anchetă britanică, care va fi publicată joi, se estimează că va concluziona faptul că Rusia a fost în spatele asasinării fostului spion rus Aleksandr Litvinenko în anul 2006.
Raportul, întocmit de judecătorul britanic Robert Owen, va adăuga un nou capitol în lunga poveste legată de Litvinenko, care a murit după ce a băut ceai otrăvit cu poloniu 210, o substanţă puternic radioactivă.
În trecut, Moscova a respins acuzaţiile în privinţa implicării sale în moartea lui Litvinenko şi a declarat că ancheta britanică privată este motivată politic.
În plus, un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat miercuri că ancheta nu reprezintă o problemă de interes pentru preşedintele Vladimir Putin.
Litvinenko a lucrat pentru Serviciul Federal de Securitate rus (FSB), principalul succesor al KGB-ului, înainte să se mute în Marea Britanie şi să devină un dur critic al lui Putin.
Investigatorii britanici au concluzionat faptul că fostul spion rus, în vârstă de 44 de ani în momentul morţii sale, a înghiţit poloniu-210 în timp ce a băut ceai la un hotel de lux din Londra, în compania a doi bărbaţi ruşi, Dimitri Kovtun şi Andrei Lugovoi. Litvinenko a murit trei săptămâni mai târziu într-un spital londonez.
Urme de poloniu au fost descoperite în mai multe locaţii din Londra unde au fost cei doi bărbaţi, inclusiv birouri, hoteluri, avioane şi un stadion de fotbal.
Oficialii britanici consideră că planul de a aduce substanţe radioactive în Londra ar fi putut pune în pericol mai multe vieţi.
Rusia a refuzat să îi extrădeze pe cei doi bărbaţi, arată RFE/RL.
Văduva lui Litvinenko, Marina, a declarat în cadrul anchetei lui Owen că soţul ei a fost un spion loial care era nemulţumit din cauza războiului Rusiei din Cecenia în anii 1990 şi de corupţia existentă în cadrul FSB.
În 1999, Litvinenko a scris o carte în care a susţinut că FSB a desfăşurat o operaţiune de tip “false flag” (scandalul Riazan) în cadrul căreia a executat o serie de atacuri cu bombă asupra unor clădiri cu apartamente din Moscova în septembrie 1999, în care au fost ucişi 300 de oameni şi care au pavat drumul pentru războiul Rusiei cu Cecenia. De asemenea, fostul agent KGB a susţinut că Putin a avut legături cu crima organizată rusească şi l-a acuzat pe acesta că a ordonat asasinarea renumitei jurnaliste Anna Politkovskaia.
Anul trecut, Scotland Yard a acuzat oficial Rusia, pentru prima dată, că a folosit substanţe radioactive ca să-l ucidă pe fostul KGB-ist Alexander Litvinenko în Londra.
În momentul morţii sale, Litvinenko ar fi lucrat pentru MI6, serviciul britanic de spionaj.
Moartea lui Litvinenko şi investigaţiile ulterioare au făcut ca relaţiile dintre Londra şi Moscova să ajungă la niveluri coborâte, existente doar în timpul Războiului Rece.
(Sursa: Epoch Times România)