Schimbările radicale prin care va trece piaţa muncii, incluzând ascensiunea roboţilor şi inteligenţei artificiale, vor avea drept rezultat pierderea a 5,1 milioane de locuri de muncă în următorii cinci ani în 15 economii mari, relevă o analiză a Forumului Economic Mondial publicată la Davos, potrivit Reuters, transmite Ziarul Financiar.
Previziunea Forumului Economic Mondial (WEF), a cărui reuniune anuală va avea loc în această săptămână în staţiunea elveţiană Davos, indică o pierdere totală de 7,1 milioane de locuri de muncă, compensată de adăugarea a 2 milioane de poziţii noi. Cele 15 economii acoperite de studiu reprezintă aproximativ 65% din forţa de muncă la nivel mondial.
Estimarea evidenţiază provocările generate de tehnologiile moderne care duc la automatizare în nenumărate sectoare, de la cel manufacturier la cel al serviciilor medicale. În condiţiile în care şi Organizaţia Mondială a Muncii anticipează deja o creştere a şomajului la nivel mondial la 11 milioane de persoane până în 2020, numărul locurilor de muncă ce vor dispărea este îngrijorător.
Două treimi din pierderi se vor înregistra în sectorul administrativ, în condiţiile în care roboţii vor prelua sarcinile de rutină. WEF a făcut din „a patra revoluţie industrială”, un subiect care acoperă robotica, nanotehnologia, tipărirea 3D şi biotehnologia, tema oficială a reuniunii din acest an de la Davos, care va avea loc în perioada 20-23 ianuarie.
Raportul „Viitorul locurilor de muncă” are drept concluzie faptul că situaţia locurilor de muncă va suferi schimbări dramatice la nivelul tuturor industriilor, deşi impactul va varia considerabil, cele mai mari pierderi urmînd a fi înregistrate în sectorul serviciilor medicale, urmat de cel al energiei şi serviciilor financiare.
Totuşi, în acelaşi timp va exista o cerere în creştere de muncitori cu anumite calificări, incluzând analişti de date şi reprezentanţi specializaţi de vânzări. Femeile vor avea cel mai mult de suferit având în vedere că locurile lor de muncă sunt adesea concentrate în sectoare cu creşteri reduse sau în scădere, cum ar fi vânzările, rolurile administrative, relevă raportul.
(Sursa: zf.ro)