Sus, pe malul Nistrului…

0
139
FOTO: wikipedia.org
FOTO: wikipedia.org
Râul Nistru desparte Basarabia de Transnistria
Implicarea Armatei a 14-a de gardă sovietică/rusă în războiul din Transnistria a dus la apariția republicii separatiste nerecunoscute „Republica Moldovenească Nistreană” (RMN) și la independența de facto a acesteia față de Republica Moldova. Regiunea separatistă are parlament propriu, imn și steag propriu, armată proprie, monedă proprie, etc… prezentând toate caracteristicile unui stat independent însă recunoscut doar de Rusia, potrivit Wikipedia.

 

Grupul operațional era comandat în septembrie 2006 de generalul maior Boris Sergheiev din Rusia și număra 1,199 soldați. El deservește Comisia Unificată de Control. Pe 18 noiembrie 2008, adunarea parlamentară a NATO a adoptat o rezoluție prin care chema Rusia să-și respecte angajamentele asumate la summit-ul OSCE din 1999 de la Istanbul și să-și retragă trupele militare prezente în regiunea transnistreană în viitorul apropiat.

 

În prezent Armata a 14-a e pregătită pentru orice intervenție militară spre vest, în contextul în care Republica Moldova se confruntă de câțiva ani cu o incertitudine politică iar locuitorii „palmei” de pământ sunt divizați în două tabere, pro-vest și pro-est. O intervenție militară este privită sceptic de unii iar de alții la fel de realizabilă ca în cazul Crimeei care ca urmare a crizei din 2014 a intrat, în urma unui referendum controversat, în cadrul Rusiei.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments