Cum ar arăta alegerile la Iași în două tururi. De ce devin importanți pionii de la partidele mici

0
99

PNL este disperat că nu poate disloca cei 3.000 de primari pe care îi are PSD în toată țara. Dacă s-ar forța modificarea legii electorale, cu două tururi de scrutin, tot eșafodajul campaniei de la Iași se schimbă fundamental. Favoritul Mihai Chirica se va înfrunta cu toate voturile Dreptei în turul 2.

 

Anul acesta vor avea două momente electorale importante: alegerile locale şi cele parlamentare. Ambele scrutine vor fi organizate după noi reguli, în urma modificării legislaţiei electorale în cursul anului trecut. Astfel, alegerile locale urmează să fie organizate în această primăvară, cel târziu la finalul lunii mai, iar alegerile parlamentare cel târziu la finalul lunii noiembrie. Alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin a născut însă multe polemici între partidele politice, nefiind exclus ca Guvernul Cioloş să modifice, prin Ordonanţă de Urgenţă, legea electorală şi să se revină la alegerile în două tururi.

 

Un singur tur avantajează partidele mari

În privinţa alegerilor locale, noua legislaţie prevede alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, aşa cum s-a întâmplat şi în 2012, când legislaţia a fost modificată în timpul guvernării Boc. În schimb, preşedinţii de Consilii Judeţene nu vor mai fi aleşi prin vot direct, ci din rândul consilierilor judeţeni, prin votul majorităţii acestora. Măsura a fost contestată pe motiv că un astfel de sistem avantajează partidele mari, primarii în funcţie şi candidaţii cu notorietate, dezavantajând partidele mici şi candidaţii din afara sistemului.

Deşi este unul dintre partidele mari, PNL a solicitat premierului Cioloş să semneze o Ordonanţă de Urgenţă pentru a se vota în două tururi. „Această solicitare a PNL este în concordanţă cu doleanţele cetăţenilor. Cred că este o solicitare realizabilă şi sustenabilă. Acum decizia îi aparţine premierului Cioloş“, a declarat deputatul ieşean Mugur Cozmanciuc.

 

În al doilea tur, candidații independenți vehiculați (Viorel Blăjuț, Tudor Ciuhodaru), precum și candidații PMP și Pentru Iași ar putea înclina balanța în mod decisiv

PSD: Schimbarea legii ar fi neconstituţională

Celălalt mare partid, PSD, consideră această iniţiativă neconstituţională, bazându-se pe decizia Curţii Consituţionale care a decis: cu un an înainte de alegeri, fie locale sau parlamentare, legislaţia electorală nu poate fi modificată. „Nu se mai poate face nicio modificare acum privind legea electorală. Dacă Cioloş va da o Ordonanţă de Urgenţă, aceasta va cădea în Parlament. Nu putem vota ceva anticonstituţional! Eu nu înţeleg de ce liberalii vin şi cer acum modificarea, când au votat legea“, menţionează deputatul ieşean Sorin Iacoban.

Deputatul ieşean Gheorghe Emacu de la UNPR apreciază că două tururi de scrutin ar fi varianta corectă, dar că legislaţia electorală ar fi dificil de schimbat acum, în an electoral: „O democraţie riguroasă presupune două tururi de scrutin. Faptul că s-a gândit varianta cu un singur tur avantajează primarul care este acum în funcţie. Noi am fi de acord cu schimbarea pentru că, la nivelul judeţului Iaşi, nu suntem favoriţi şi atunci am avea mai multe şanse cu două tururi. Mingea este acum în terenul premeriului Cioloş.“

 

Movilă: „PMP, singurul partid care a cerut două tururi“

Deputatul Petru Movilă susţine că PMP a solicitat de la bun început alegeri cu două tururi de scrutin şi că speră ca acest lucru să fie posibil.

„Mişcarea Populară a fost singurul partid care a votat împotriva legii PSD şi PNL, care prevede un singur tur. Legea privind alegerile locale poate fi modificată prin ordonanţă de urgenţă sau prin proiect de lege adoptat rapid în Parlament. Legea este constituţională atâta timp cât nu restrânge drepturile cetăţenilor de vota“, a precizat Movilă.

 

PSD, avantajat de un singur tur

Dintr-un total de 93 de comune, două municipii şi trei oraşe, cât are judeţul Iaşi, PSD are 66 de primari, UNPR un singur primar, iar restul de 31 aparţin PNL. Cum şansele ca actualii primari să rămână în funcţii sunt foarte mari în cazul alegerilor cu un singur tur de scrutin, ar însemna că social-democraţii vor miza pe cel puţin acelaşi număr de primari şi la alegerile din acest an.

 

Citește și EXCLUSIV. Drumul de la 27 mp la penthouse: Adomniței își vinde apartamentul din Nicolina la preț de vilă

 

De partea cealaltă, liberalii speră să câştige primăriile din oraşe şi municipii, plus jumătate din numărul de comune, ceea ce ar duce la o majoritate în Consiliul Judeţean şi numirea preşedintelui acestui for.

Şi cei de la PMP sunt optimişti, Petru Movilă precizând că se aşteaptă ca partidul său să aibă şi primari, dar şi consilieri locali şi judeţeni.

 

Alegerile din acest an aduc din nou în prim-plan interesele partidelor

Alegerile generale: scrutin pe listă

În ceea ce priveşte alegerile parlamentare din toamna acestui an, legislaţia prevede revenirea la scrutinul pe listă, folosit ultima dată la alegerile din 2004. Noua legislaţie electorală menţionează o normă de reprezentare pentru deputaţi de 73.000 de locuitori şi de 168.000 de locuitori pentru senatori, ceea ce va duce la o scădere a numărului de parlamentari.

Astfel, vor fi aleşi 308 deputaţi, plus 18 deputaţi ai minorităţilor şi 134 de senatori. Legislativul va număra 466 de deputaţi şi senatori, faţă de 588, câţi au fost aleşi în 2012.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments