Completul de trei judecători de la Curtea Supremă format din Francisca Vasile, Iulian Dragomir şi Mirela-Sorina Popescu au motivat condamnările date în dosarul „Tranfomatorul”, în care fostul ministrul al Transporturilor a fost condamnat al cinci ani de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă şi a fost contestată la Completul de Cinci Judecători.
„Înalta Curte apreciază că analiza coroborată a ansamblului probator face dovada deplină a faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor, fiind aptă să răstoarne prezumţia de nevinovăţie. Înalta Curte reţine, în esenţă, în legătură cu modalitatea derulării achiziţiilor publice de către SISEE Moldova cu firmele din cadrul grupului Fene, următoarele:
1. Modul de operare, ce a exclus orice alt participant exterior grupului de firme Fene, a generat existenţa unui monopol al acestora, pentru perioada 2002-2005, în privinţa furnizării de transformatoare și întrerupătoare către SISEE Electrica Moldova;
2. Procedurile de atribuire a contractelor de achiziţie publică cu acest monopol nu au respectat, în niciuna din cele 46 de tranzacţii, dispoziţiile legii în vigoare;
3. Participanţii au eludat voluntar procedurile de atribuire a contractului de achiziţie publică pentru atingerea scopului infracţional;
4. Autorii, având funcţii de director general ori comercial în cadrul SISEE, erau tocmai cei care ar fi trebuit să verifice corectitudinea procedurilor atribuirii contractelor de achiziţie publică, fiind implicaţi direct în derularea acestora; 5. Contribuţia complicilor a constat într-un efort conjugat de creare a aparenţei de legalitate a atribuirii contractelor de achiziţie publică.
6. Producerea rezultatului nu era posibilă fără aportul complicilor, care au urmărit și obţinut importante beneficii financiare de ordinul a peste 6 mil lei;
7. Rezultatul îl reprezintă cheltuirea iraţională, în beneficiul făptuitorilor, a banilor publici.
Cum este explicată trucarea licitaţiilor
Cei trei judecători au explicat că în actul de sesizare se reţine în sarcina prinipalilor acuzaţi: directorul general (Turbatu Ioan și Marghidan Ion) sau directorul comercial (Andronache Petre) ai SISEE Electrica Moldova SA – Bacău, aceştia „şi-au îndeplinit, cu ştiinţă, în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în perioada 2002 – 2005, derulând, în mod repetat, tranzacţii cu componente ale sistemului energetic (transformatoare de putere, întrerupătoare, etc.), cu firmele SC la Rocca SRL, SC Fene Grup SA, SC Euro Plus SRL, SC Tehnorom SRL, având ca asociaţi, acţionari sau administratori pe inculpaţii Fenechiu Relu, Fenechiu Lucian şi Damian Mihai Bogdan, fără derularea de proceduri de achiziţie publică sau prin ”trucarea” unor astfel de proceduri, în urma cărora firmele din grupul Fene au fost favorizate obţinând în acest fel, un avantaj patrimonial echivalent cu sumele de bani încasate în urma acestor operaţiuni comerciale, preţul produselor livrate către SC SISEE Electrica Moldova SA.”
Motive: achiziţii fără justificare economică şi plăţi cu prioritate către Fene
„Aspectele incluse în actul de sesizare referitoare la acceptarea livrării unor produse necorespunzătoare calitativ, datorită uzurii ori vechimii, provenienţei incerte, produse ce nu îndeplineau criteriile de calitate/preţ raportate la scopul achiziţionării acestor componente pentru sistemul energetic, iar preţul de achiziţie era aproximativ similar cu cel al unui produs nou, ce au rămas pe stoc, achiziţiile neavând nicio justificare economică, efectuarea de plăţi cu prioritate pentru firmele din cadrul grupului FENE nu sunt elemente utile caracterizării în drept a activităţii infracţionale ca abuz în serviciu, întrucât se plasează în timp după momentul consumării infracţiunii, ce se raportează la încheierea tranzacţiilor distincte, făcând parte în realitate din faza executării obligaţiilor reciproce asumate,” au mai motivat judecătorii.
Licitaţii trucate sau „fictive”
În actul de sesizare se reţine în complicilor faptul că în calitatea de asociaţi, acţionari sau administratori ai firmelor SC La Rocca SRL, SC Fene Grup SA, SC Tehnorom SRL, au sprijinit, în mod repetat, activitatea infracţională a autorilor Turbatu Ioan, Marghidan Ion, Andronache Petru, directori în cadrul SC SISEE Electrica Moldova SA, în perioada 2002 – 2005. Aceştia au participat „la derularea unor proceduri de achiziţie publică cu caracter fictiv sau ”trucate”, în urma cărora firmele din grupul Fene au fost favorizate, obţinând încheierea tranzacţiilor cu componente ale sistemului energetic (transformatoare de putere, întrerupătoare, etc.), în valoare totală de 7.624.301,96 RON”.
Magistraţii susţin că „activitatea infracţională a generat o urmare imediată constând într-un prejudiciu considerabil. Această situaţie de fapt va fi reţinută și de către instanţă, în urma coroborării ansamblului probator, mijloacele de probă expuse anterior făcând dovada deplină a acesteia, cu următoarele precizări în drept”.
Condamnările
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, A FOST CONDAMNAT, pe 12 iulie 2013, de instanţa supremă, la CINCI ANI DE ÎNCHISOARE CU EXECUTARE în dosarul „Transformatorul”, iar fratele acestuia, Lucian, a primit o pedeapsă tot de cinci ani de închisoare cu executare, decizia nefiind definitivă. La aceeaşi pedeapsă au fost condamnaţi fratele ministrului Transporturilor, Lucian Fenechiu, şi Mihai Bogdan Damian.
Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova în perioada 2002 – 2004, şi Ion Mărghidan, director general al SISEE Moldova în perioada 2004 – 2005, au fost condamnaţi la câte şase ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în formă calificată şi continuată.
Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002 – 2005, a primit o pedeapsă de şapte ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în formă calificată şi continuată. Instanţa a mai dispus ca cei şase inculpaţi să plătească, în solidar, 6.327.390 lei, reprezentând daune materiale.
(Sursa: evz.ro)