Studenții Universității Tehnice din Iași învață meserie încă din facultate

0
108

Peste 75% din absolvenții Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) se angajează în domeniu după terminarea facultății. Pe lângă cursurile la zi, aparatura și laboratoarele performante și corpul de profesori bine pregătiți și deschiși la minte, Universitatea vine în ajutorul studenților săi oferindu-le an de an ocazia să facă internship-uri și stagii de practică relevante pentru domeniul pe care îl studiază și în care vor să activeze după absolvire.

 

Pentru că angajatorii se așteaptă de la candidați să vină nu doar cu solide cunoștințe, dar și cu experiență în spate, la fiecare facultate de la TUIAȘI ai ocazia să urmezi, în parteneriat cu firme mari și de prestigiu, astfel de stagii de practică și internship-uri.

Stagiul de practică al studenților anului II ai Facultății de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” se desfășoară la Muzeul Civilizației Populare Tradiționale “Astra” din Dumbrava Sibiului, unul dintre cele mai importante complexe muzeale de profil din țară. În incinta muzeului, contactul direct cu arhitectura tradițională le oferă studenților prilejul întâlnirii cu modele de organizare și modelare spațială, desăvârșite în sute de ani de experiență şi căutări, dovezi grăitoare de perfectă stăpânire a meșteșugului, limbajului plastic și semnificațiilor. Activitatea  practică a studenților constă în întocmirea unui studiu complex, multidimensional, axat atât pe analiza tipologiilor, a morfologiilor și a organizărilor de ansamblu cât și pe explorarea și înțelegerea nemijlocită a casei tradiţionale, elementelor de construcție şi a detaliilor de execuție, prin tehnicile releveului ( schițare, măsurare, reprezentare fidelă  la scară).La încheierea stagiului, Muzeul “Astra” organizează o expoziție  cu lucrările studenților, eveniment ce se bucură, de fiecare dată,  de un real succes  la public. 

 

Studenții în ani terminali ai Facultății de Automatică și Calculatoare au oportunitatea să facă un internship în cadrul firmelor IT din Iași, unde își vor pune în practică cunoștințele dobândite în facultate, vor învăța de la profesioniști și vor acumula experiență practică. Internship-ul reprezintă și o rampă de lansare într-o carieră în industria IT, fiind și o ocazie de a testa cunoștințele tehnice pe proiecte reale, dar și de a căpăta experiență în ce privește lucrul în echipă. După trei luni de internship plătit, studenții au ocazia să rămână pe o poziție permanentă în cadrul firmei. „Experiența mea în câmpul muncii a început cu un internship la Centric IT Solutions. În urma celor trei luni am acumulat multe cunoștințe noi, dar am avut și șansa de a pune în practică multe din lucrurile știute deja din timpul facultății. Întreaga echipă, dar în primul rând mentorul alocat mie, m-a ajutat să mă integrez. Niciodată nu m-am simțit ca un «outsider» și niciodată nu am simțit că opinia mea nu ar conta”, spune Andrei Anton despre internship-ul său.

 

Unul dintre proiectele de la Facultatea de Construcții și Instalații este cel organizat împreună cu firma de construcții SC CONEST SA și Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” în perioada aprilie 2014 – octombrie 2015, „Centru de consiliere în carieră a elevilor și studenților în domeniul construcțiilor – ISCOP”. Scopul acestuia, pe lângă subvențiile și premiile acordate, a fost de a facilita accesul pe piața muncii și de a dezvolta abilitățile elevilor și studenților printr-un parteneriat între unitățile de învățământ și și mediul de afaceri din domeniul construcțiilor.

 

 

Un grup de 24 de studenți de la Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial au fost vara trecută într-o vizită de studiu, cu scop de consiliere și orientare profesională, la consorțiul UniVersus Csei în Bari, Italia. În cadrul excursiei tematice, studenții au vizitat și trei mari companii în domeniu, Masmec (societate specializată în automotive și bioinginerie, cu clienți precum Delphi, Continental etc), Ifac SPA (una dintre cele mai importante companii italiene în fabricația incintelor frigorifice, în special pentru mașini de marfă) și Acquedotto Pugliese SPA (cea mai mare companie din Europa ce asigură servicii integrate de alimentare cu apă). Studenții au aflat astfel competențele căutate de angajatori, ce aptitudini trebuie să-și dezvolte și cum pot fi mai competitivi în momentul în care își caută de lucru.

În cadrul unui proiect realizat în parteneriat cu TVR și Universitatea Politehnica București, studenți de la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei au fost în practică la studiourile TVR din București, unde au realizat emisiuni în regie proprie, au făcut reportaje și interviuri și au prelucrat imagini și sunet cu echipamentele din studio.

 

 

Studenții de la Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului fac stagii de practică în natură, în locuri precum Barajul Poiana Uzului, Stația de tratare a apei Timișești sau Stația de tratare a apei acide Roșia Montană. Cei care sunt în anul al IV-lea la specializarea Măsurători Terestre și Cadastru fac practică executând lucrări de cadastru sistematic și sporadic pe zone pilot.

 

 

La Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului, studenții pot face practică individual și în grup, în cadrul unei singure companii sau mai multor companii de profil, în funcție de domeniu și/sau specializare, în Iași sau în altă localitate. Printre partenerii facultății, locuri unde studenții fac practică an de an, se numără firme precum Bucium, Antibiotice, ApaVital, Ceramica, Delphi, Vel Pitar, CET, Electra, Rompetrol, Saint-Gobain, Teraplast și mulți alții.

Și la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată studenții au ocazia să facă practică în cadrul unor mari firme de profil. Florin Băiceanu povestește experiența sa
în cadrul companiei ArcelorMittal Galați: „Am participat pe postul de tehnician asistent proiect și am lucrat sub supravegherea unui mentor din cadrul companiei. Pe perioada desfășurării internshipului am avut ocazia unei dezvoltări profesionale și personale foarte utile, de bază pentru experiențele viitoare în ce privește munca în cadrul unei companii multinaționale și în cadrul unei echipe. Odată cu aceasta, mi s-a oferit și posibilitatea de a participa la un interviu pentru acordarea unei burse din partea AMG, pe toată perioada anului al IV-lea de facultate, urmată de un contract de 3 ani după finalizarea studiilor de licență.”

 

 

Studenții de la Facultatea de Mecanică mereu construiesc câte ceva, fie că reinventează vechiul ARO românesc sau asamblează o mașină de curse cu care participă la competiții internaționale în alte țări din Europa. Pe lângă asta, ei mai fac practică în diverse companii din domeniu, precum Technosteel, unde merg în vizite de studiu, participă la ateliere, primesc consiliere și orientare profesională dar și subvenții.

Tot la Technosteel au avut ocazia să facă practică și studenții Facultății de Știința și Ingineria Materialelor, în cadrul unui proiect care le-a oferit, pe lângă consiliere și orientare profesională, simulare a mediului de lucru. Din grupul de 26 de studenți care au făcut practică aici în perioada 2014 – 2015, unul a fost premiat cu 1.500 de lei pentru rezultate deosebite obținute în cadrul concursului cu care s-a terminat practica, iar ceilalți au primit câte 100 de lei pentru participare.

 

 

Studenții de la Facultatea de Textile-Pielărie și Management Industrial pot face practică sau stagii de internship în cadrul multor firme din domeniu, precum ARTIFEX (parte a AKRIS, brand Haute Couture  din Elveția), Gemini CAD Systems (singurul producător din România de soluții IT pentru industria de confecții și pielărie) sau TINO SA (firmă unde tinerii vin în contact cu cele mai moderne tehnologii de realizare a încălțămintei în a cărei structură sunt cuprinse materiale tip TEX și GORE-TEX). După aceste stagii, tinerii au apoi ocazia să devină angajați ai respectivelor companii.

 

 

Acestea sunt doar câteva dintre sutele de firme cu care studenții TUIAȘI au ocazia an de an să lucreze încă din timpul facultății, companii în care pot pune în aplicare ce au învățat în facultate și unde pot începe, încă din studenție, o carieră de succes. Vrei să afli mai multe? Vino la TUIAȘI!

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments