Crinuţa Dumitrean, fosta şefă ANRP, urmărită penal pentru abuz în serviciu şi luare de mită într-un nou dosar

0
73
FOTO: puterea.ro

FOTO: puterea.ro

Președintele Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) și președinta Comisiei Centrale de Despăgubiri, Crinuţa Nicoleta Dumitrean şi deputatul Cătălin Florin Teodorescu au fost puşi, joi, sub urmărire penală, fiind suspectaţi de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, transmit procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), într-un comunicat de presă.

 

Totodată, sunt puşi sub urmărire penală şi alţi membri ai comisiei ANRP, precum: Sebastian Cristian Mihai, Virgil Remus Baciu, Oana Vasilescu şi Dragoş Bogdan, fiind suspectaţi de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

 

Mai mult, consilierul din cadrul Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, Florentina Savu, este bănuită de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. Totoată, economistul Horia Simu este bănuit de: complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, dare de mită (2 infracțiuni) şi spălare a banilor, în formă continuată.

 

Procurorii DNA transmit că, în perioada decembrie 2010 – februarie 2011, Crinuţa Dumitrean a acceptat promisiunea și a pretins, iar în perioada iulie – august 2011, a primit, prin intermediari, de la suspectul Simu Horia suma de 400.000 euro, pentru “ajutorul acordat”.  În același context și pentru același motiv, în perioada decembrie 2010 – februarie 2011, expertul evaluator, Dima Alin Horațiu, a primit prin intermediar de la același suspect suma de 5.000 euro.

 

 În perioada 24.06.2011 – 11.11.2011, suspectul Simu Horia a disimulat adevărata natură a provenienței sumei totale de 5.066.300 euro, obținută în maniera de mai sus, prin încheierea cu diverse firme controlate de acesta a unui număr de nouă contracte de împrumut, nereale, transmit procurorii DNA, într-un comunicat.

 

Astfe, în 22 octombrie 2009, Simu Horia, printr-un intermediar, a achiziționat drepturile litigioase ce priveau o suprafață de teren situată în municipiul Constanța, prețul cesiunii fiind de 700.000 euro. De la acea dată, suspectul Simu Horia a inițiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajați ai societăților sale și prin intermediul unor persoane cu funcții de conducere din cadrul unor instituții publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obținerea despăgubirilor prin intervenția acestora la nivelul autorităților implicate în procedura de retrocedare, mai precizează procurorii DNA.

 

În 26 mai 2011, Crinuţa Dumitrean, Sebastian Mihai, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Savu Florentina, Bogdan Dragoș, Teodorescu Cătălin Florin și o altă persoană, în calitate de președinte respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horațiu, prin care, valoarea unui teren în suprafață de 25 hectare situat în municipiul Constanța (zona Brătianu – Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei. În aceste condiţii, ei sunt suspectaţi de încălcarea dispozițiilor Legii nr. 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente) și a altor prevederi legale, spun procurorii DNA.

 

„Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului respectiv cu suma de 7.875.000 euro, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat concomitent cu obținerea unui avantaj patrimonial de către suspectul Simu Horia și alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase”, se precizează în comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

 

 

 

 

(Sursa: romanialibera.ro)

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments