Iaşul, vandalizat bucată cu bucată. Sute de mii de lei se pierd din cauza unui fenomen pe care Poliţia nu reuşeşte să-l împiedice

0
143

Coşurile de gunoi, staţiile de autobuz sau popicii de pe trotuare sunt distruşi sau dispar. În unele cazuri, vandalii le strică sau fură din nou, la puţin timp după înlocuire sau reparaţii. Parte din banii cheltuiţi sunt din fonduri europene. Ocupată să urmărească amante, Poliţia Locală a capotat lamentabil în a apăra bunurile oraşului.

Aparent minor, devastarea mobilierului urban din Iași este un fenomen scăpat de sub control. Verificările 7EST au scos la iveală un fapt șocant: pe Șoseaua Nicolina, reabilitată complet cu milioane de euro, bani europeni, în iunie 2015 erau 42 de coșuri de gunoi nou montate, iar acum, în ianuarie, 30 sunt deja înlocuite.

Erau coșuri aspectuoase, din leațuri de lemn, vopsite în maro și prinse de pavele în trei șuruburi. Dimineața, locuitorii din Nicolina le găseau culcate la pământ, cu șuruburile smulse. Direcția de Servicii Publice (DSPM) le-a înlocuit cu altele de tablă, mult mai urâte, vopsite strident în galben. Trei sferturi din  coșurile noi au fost distruse în doar 6 luni. Acum, pentru siguranță, cutiile de tablă au picioarele plantate în ciment.

 

Nicolina, cartierul nimănui

Specialiștii vorbesc de o „masă critică” de vandali ai străzii și că aceasta reprezintă o oglindă a societății, reflectând pasivitatea generală față de asemenea fapte.

Autoritățile au eșuat lamentabil în stăvilirea valului de distrugeri, Poliția Locală motivând că nu au camere video în zona Nicolina, doar câțiva tineri fiind prinși în flagrant și alegându-se doar cu niște avertismente. Vandalizarea a cuprins și câteva stații de tramvai din oraș, băncile de pe trotuare sau popicele de pe borduri. În același timp, DSPM s-a limitat să repare ce s-a putut din coșurile devastate, după care le-a înlocuit fără să facă scandal, fără nicio atenționare prin intermediul presei.

Cei de la Servicii Publice, care se ocupă de acest tip de lucrări, primesc informaţii despre aspectul coşurilor de la cetăţeni, asociaţiile de locatari, Centrele de Informaţii Cetăţeni sau de la Direcţia Tehnică a Municipiului Iaşi. „S-au amplasat 20 coşuri gunoi tip parc fixate în beton şi 22 coşuri tip stâlp, fixate pe stâlpii din zonă”, au declarat cei de la Servicii Publice despre situaţia de anul trecut, din Nicolina.

 

Fenomenul devastării coşurilor de gunoi are vechime şi în Parcul Expoziţiei, într-o vreme cei de la Servicii Publice reparându-le săptămânal

Poliţia Locală „are în vedere mobilierul stradal”

Locuitorii din zonă, dar şi lucrătorii de la Salubris sunt obişnuiţi cu ceea ce se întâmplă acelor coşuri. „Da, sunt devastate, astăzi erau acolo, iar mâine nu mai erau. În general, acest lucru se întâmplă noaptea, le răstoarnă, le smulg. Cei care fac asemenea lucruri sunt în mare parte tinerii, care nu au un loc de muncă, pe 700 de lei nu merg ei la muncă. Din păcate, noi nu suntem educaţi, libertatea a dat frâu la rele”, spune un locuitor din cartierul Nicolina. Un alt ieşean din zonă afirmă şi el că „de schimbat, le schimbă constant, însă toate acestea se fac pe bani publici.”

Poliţia Locală – care are, ca primă atribuție, protejarea domeniului public – a transmis că instituţia „are în vedere mobilierul stradal, iar persoanele care îl distrug sunt sancţionate contravenţional, sau, după caz, sunt conduse la secţia de poliţie pentru continuarea verificărilor şi luarea măsurilor legale. Noi avem cazuri în care persoane au fost depistate în timp ce loveau cu pumnii, cu picioarele coşuri de gunoi”.

 

Caz jenant: staţiile RATP

Un proiect derulat acum câţiva ani de RATP a dus la montarea a 50 de staţii noi de autobuz. Cei 800.000 de lei necesari proveneau dintr-un proiect european. Imediat după inaugurare, au fost devastate: tabla de la bănci a fost îndoită, copertinele distruse, sticla de la geamurile de protecţie crăpată sau spartă, afişierele mâzgâlite, afişe de toate soiurile fiind lipite în interior. Fiecare etapă de reparaţii era urmată la scurt timp de o alta, de devastare. Doar între octombrie 2011 şi martie 2012 au fost sparte 150 de geamuri mari, 50 geamuri mici, 20 panouri de acoperire şi 10 panouri publicitare. „Au încercat să smulgă până şi firele electrice prin care se face alimentarea panourilor publicitare. Cel mai mult au avut de suferit însă panourile de sticlă. Acum vom comanda alte echipamente pentru staţii”, declara primarul Gheorghe Nichita în martie 2011.

Mult timp, identificarea „distrugătorilor” a fost un mister mai ceva ca Triunghiul Bermudelor. Poliţia Locală a anunţat că a dat amenzi unor persoane care au fost prinse în flagrant, dar RATP s-a plâns că nu a putut recupera nici un leu pentru reparaţii.

 

 Iniţial, şefii oraşului au declarat că parcatul pe pavele este interzis

Se fură tot, se rupe tot, se distruge tot

Există şi alte metode de jefuire a bunului public. Multe bănci şi-au luat „tălpăşiţa” din parcuri sau din faţa blocurilor, Servicii Publice fiind instituţie expertă în fixarea acestora în şuruburi. Popicii metalici meniţi să împiedice parcarea pe trotuare au viaţă scurtă, fiind distruşi de şoferi sau furaţi. Iar asta are loc deseori în centrul oraşului.

Şirul nesimţirilor continuă cu parcatul pe trotuarele cu pavele – „un strat subţire de nisip peste care s-au pus dale, nu rezistă mult timp la greutatea şi manevrele automobilelor”, scria anul trecut un ieşean într-un material pentru „Ziarul de Iaşi”. Multe dintre aceste pavele au fost cumpărate din fonduri europene.

 

Citește și COȘMAR pentru o tânără din Popricani. Şantajată cu poze sexy lângă zidurile mănăstirii Bărboi

 

Toate acestea fac ca o bună parte din bugetul Servicii Publice să fie destinat lucrărilor de reparaţii sau înlocuire după furturi, la perioade de timp reduse faţă de cele de instalare.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentSă-l ajutăm pe Eugen, ieșeanul care de trei ani nu mai poate să mănânce! Are 29 de kilograme la 47 de ani
Articolul următorFostul director medical al Spitalului CF Pașcani, cercetat de procurorii DNA
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments